19 Μαΐου, 2018

Για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

Γιάννης Παπανικολάου

Στην εθνική προσπάθεια που θα απαιτηθεί για την Εθνική Ανασυγκρότηση μετά τη λήξη και του τετάρτου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα πρέπει να συμμετάσχουν κα μάλιστα ενεργά όλοι οι Έλληνες. Όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού.

Οποιοδήποτε στοιχειωδώς σοβαρό τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα για τη σταδιακή παλιννόστηση όλων αυτών των συμπατριωτών μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και ειδικά αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Η Μεταμνημονιακη Ελλάδα πρέπει να κάνει το παν για να εξασφαλίσει την κινητοποίηση και την παραγωγική αξιοποίηση των γνώσεων, των εμπειριών, των επαγγελματικών τους ταλέντων και των χρηματοδοτικών τους δυνατοτήτων.

Ο ελληνισμός είχε ανέκαθεν, στο βάθος των αιώνων, μια μεγάλη διεθνή παρουσία. Τα τελευταία, όμως, χρόνια βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φτάνει τα όρια της εθνικής τραγωδίας, μια που δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες, θύματα της κρίσης, της τεράστιας έλλειψης αξιοκρατίας και της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέρα από το τεράστιο ψυχολογικό και συναισθηματικό κόστος γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, δημιουργείται μια τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου και ένα ανυπολόγιστο κόστος για την εθνική οικονομία.

Αποτελεί ύψιστη εθνική ανάγκη να λειτουργούν μόνιμες στέρεες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με αυτούς τους ανθρώπους και με τις σημαντικές ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και αλλού). Οι ευρύτεροι δεσμοί τους με την πατρίδα, πέραν των οικογενειακών που υπάρχουν ούτως η άλλως, πρέπει να διατηρούνται ζωντανοί με κάθε τρόπο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου