8 Μαρτίου, 2019

Για τις τιμές των φαρμάκων...

Αναστάσης Περράκης

Στην Ελλάδα, οι τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων καθορίζονταν με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι τιμές των γενόσημων σε σχέση με αυτές των πρωτότυπων.

Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ φθηνά φάρμακα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο νέος νόμος, προβλέπει ότι η τιμή θα προσαρμοστεί στον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης. Εάν η νέα τιμή είναι μεγαλύτερη της προηγούμενης, θα προσαρμοσθεί σταδιακά με αυξήσεις της τάξης του 10% κάθε χρόνο.

Θα ακριβύνουν πολλά φάρμακα; Είμαι σχεδόν βέβαιος πως ναι. Και θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως όφειλε να προφυλάξει από την αύξηση τους ίδιους τους ασθενείς! Σε αυτό απέτυχε δραματικά.

Ας δούμε όμως τώρα το εξής παράδοξο: στην Ελλάδα έχουμε - εξ ορισμού - από τα φθηνότερα φάρμακα στην Ε.Ε. Aκόμα και μετά την αύξηση θα έχουμε - αντικειμενικά - τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρωζώνη (τον μέσο όρο των δυο φθηνότερων). Πάραυτα, ξοδεύουμε σε φάρμακα το 26% των δαπανών υγείας, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 16%. Μήπως το πρόβλημα δεν είναι οι τιμές αλλά η υπερ-συνταγογράφηση;

Επίσης, μια σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με τα νέα φάρμακα. Αν μια φαρμακευτική ξέρει ότι στην Ελλάδα, θα πάρει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με όποιον πληρώνει σε Ευρώ, τα νέα φάρμακα θα έρθουν στην Ελλάδα με καθυστέρηση. Αν όμως υπάρχει μια λογική τιμή, έστω και η μικρότερη στην ζώνη των Ευρώ, τα φάρμακα θα έρθουν πιο νωρίς.

Και αλήθεια, ποιος είναι ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα για τις πολυεθνικές; Λιγότερο από 0.1% ... στην Ελλάδα θα βγάλουνε λεφτά; Κλείνουν και φεύγουν και ούτε που θα το καταλάβουν στον κύκλο εργασιών τους. Εμείς θα μείνουμε χωρίς πολλά νέα φάρμακα και πολύς κόσμος θα μείνει χωρίς δουλειές.

Είναι ίσως η αύξηση σκανδαλώδης παροχή στους εγχώριους αντιπροσώπους των πολυεθνικών; Ούτε παροχή είναι ούτε σκάνδαλο. Θα συνεχίσουμε να τους δίνουμε τα λιγότερα χρήματα από όσους πληρώνουν σε Ευρώ. Λιγότερο και από αυτό που επιτάσσει ο “ανταγωνισμός” που διαμορφώνει τις μέσες τιμές, που τόσο αρέσει στη ΝΔ. Ακόμα και τον μέσο όρο των δύο ακριβότερων χωρών να πληρώναμε, σκάνδαλο δεν το λες.

Αν υπάρχει κάτι σκανδαλώδες, είναι η απαράδεκτα υψηλή τιμή των γενόσημων:

  • Στην Ελλάδα το 2015 ο όγκος πωλήσεων των γενόσημων φαρμάκων ήταν το 24% του συνολικού όγκου πωλήσεων, ενώ η αξία πωλήσεων των γενόσημων ήταν το 23% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου του φαρμάκου.
  • Στην Ολλανδία, ο όγκος πωλήσεων των γενόσημων φαρμάκων ήταν το 72% του συνολικού όγκου πωλήσεων, ανώ η αξία πωλήσεων των γενόσημων ήταν το 17% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου του φαρμάκου.

Η Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία, επιτυγχάνει το ένα τρίτο των πωλήσεων γενόσημων φαρμάκων, με 50% μεγαλύτερο κόστος. Δηλαδή, το κόστος των γενόσημων στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο. Είναι αυτό κακό; Ναι, έχει πολλά κακά. Έχει και καλά, κυρίως ότι ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανία γενόσημων, κρατώντας δουλειές υψηλής ειδίκευσης και βιομηχανίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Για αυτούς τους λόγους η στάση της ΝΔ είναι λαϊκισμός και δημαγωγία, Α, και να σημειώσω ότι αν το νόμο τον είχε περάσει η ΝΔ θα λαΐκιζε και θα δημαγωγούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι, θα ήταν το μόνο που θα συνέχιζε να ψηφίζει ορθολογικά με βάση τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. Όπως πάντα.

*O Aναστάσης Περράκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Πηγή: anastassis-perrakis.blogspot.com

Σχετικά