5 Ιουνίου, 2017

«Για τις μεταρρυθμίσεις, η Κυβέρνηση δεν δουλεύει, απλώς μας δουλεύει»

Γιώργος Μαυρωτάς

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο περνάει μέσα από μια συντεταγμένη ευρωπαϊκή πολιτική, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ1 με τους Γιάννη Δάρρα και Γιώργο Δαράκη, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, απορρίπτοντας ως λύση το «κλείσιμο στο καβούκι».

Έκρινε πως από τις επιθέσεις αυτές θίγονται και οι μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, καθώς περιορίζονται πολύ οι δυνατότητες εξέλιξης και ενσωμάτωσης που έχουν στις δυτικές κοινωνίες και οι οποίες αποτελούν αντίμετρο κατά της επικίνδυνης γκετοποίησης. Υπενθύμισε τον ενδεχόμενο ρόλο στη χρηματοδότηση ή υπόθαλψη εξτρεμιστικών οργανώσεων από χώρες όπως αυτές του Κόλπου.

Διαπίστωσε πως παρά την ύπαρξη δυνάμεων οι οποίες επιθυμούν να γείρει υπέρ της ασφάλειας το ισοζύγιο ασφάλειας-ελευθερίας, οι Eυρωπαίοι πολίτες επιλέγουν να συνεχίσουν τον τρόπο ζωής τους, όπως φαίνεται από την υγιή αντίδραση της μεγάλης συμμετοχής στη χθεσινή συναυλία στο Manchester ως φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην ίδια πόλη πριν δύο εβδομάδες.

Εκτίμησε πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι γενεσιουργές αιτίες της τρομοκρατίας και οι χώρες της Μέσης Ανατολής να ξαναγίνουν βιώσιμες με μια διεθνή προσπάθεια για επιστροφή της ειρήνης στην περιοχή. Κατέληξε πως ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής θα πρέπει να αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα ώστε να αντιμετωπίσει τις ασθένειες που έρχονται, χωρίς να βλάψει τον οργανισμό του.

Περνώντας στα εσωτερικά, χαρακτήρισε λανθασμένη την ανακήρυξη του χρέους από την Κυβέρνηση ως του «Ιερού Δισκοπότηρου» της διαπραγμάτευσης, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά η αβεβαιότητα εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, η οποία, προφανώς, δεν γίνεται σε νεκρό χρόνο με αποτέλεσμα κατά τη διάρκειά της να χειροτερεύουν οι δείκτες. Υπενθύμισε πως το Ποτάμι ζητούσε έγκαιρα την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να πάρουμε τη δόση, να πληρωθούν οφειλές και να επανεκκινήσει η οικονομία.

Ο κ. Μαυρωτάς διαπίστωσε την ύπαρξη εξωγενών και ενδογενών μεταβλητών στο ελληνικό πρόβλημα με την έννοια ότι οι πρώτες δεν εξαρτώνται από μας αλλά εξαρτώνται οι δεύτερες, όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η προσέλκυση επενδύσεων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και του κομματισμού στην κρατική μηχανή, δράσεων που έχουμε υπογράψει στο Μνημόνιο του 2015 αλλά δεν έχουμε υλοποιήσει, όπως είπε. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα πως στο επίπεδο αυτό των μεταρρυθμίσεων η Κυβέρνηση δεν δουλεύει αλλά μας δουλεύει, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τεχνάσματα και τη λογική του «αν ψηφίζουμε κάτι, υποτίθεται ότι εφαρμόζεται» που όμως απέχει από την πραγματικότητα.

Ολοκλήρωσε εκτιμώντας πως η καθαρά παρούσα αξία του χρέους δεν είναι δυσθεώρητη και αυτό που χρειάζεται είναι εξομάλυνση στο «προφίλ» του, όπως για παράδειγμα στο διάστημα 2022-2026, για το οποίο χρειαζόμαστε κάποιες ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή των τόκων οι οποίες λογικά θα δοθούν.

Δείτε το βίντεο

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού