4 Μάιος, 2014

Μαρία Βιτωράκη: Για την υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές με το Ποτάμι

Ποτάμι

Το Ποτάμι έρχεται σε μια στιγμή βαθιάς παρακμής του πολιτικού μας  συστήματος (η οποία είναι σήμερα πιο έκδηλη από ποτέ) για να βάλει στην πολιτική ατζέντα ερωτήματα που έχει ο απλός πολίτης και να αναζητήσει την πολιτική εκπροσώπηση του.

Ερωτήματα όπως:

Γιατί συνεχίζεται η επιλεκτική προστασία κάποιων προνομιούχων κοινωνικών ομάδων σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας;

Γιατί μετά από 6 χρόνια κρίσης δεν έχουμε καταφέρει να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις όροι ισονομίας και δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες;

Γιατί δεν έχουμε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος ώστε να εξασφαλίζεται η στήριξη των ανέργων και των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων;

Γιατί ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον στην Ελλάδα ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και όχι ως μοχλό ανάπτυξης;

Γιατί ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αξιοπρεπείς κοινωνικές υπηρεσίες (παιδεία και υγεία);

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν θα απαντηθούν αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανανέωση του πολιτικού συστήματος!

Το Ποτάμι είναι μια δύναμη ανανέωσης και μπορεί να γίνει η συγκολλητική ουσία για την ενοποίηση και ισχυροποίηση του ενδιάμεσου μεταρρυθμιστικού χώρου (μεταξύ ΝΔ και Συριζα).

Όμως το μέλλον της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ευρώπης! Η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της τον κίνδυνο χρεοκοπίας και κατάρρευσης. Αλλά και η Ευρώπη για να γίνει πιο αποτελεσματική πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία στο δρόμο της βαθύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης. Τρία θέματα που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να συζητήσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι

  • Η πορεία της Ευρώπης προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση (στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης)
  • Το μοντέλο ανάπτυξης και πως θα επιτύχουμε την στροφή σε μια βιώσιμη οικονομία εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  • Η κλιματική/ ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Αν αποτύχουμε να ελέγξουμε την κλιματική αλλαγή θα ζήσουμε στο μέλλον πολύ βαθύτερες και πιο έντονες κρίσεις από τη σημερινή!

Το Ποτάμι έχει λόγο στα παραπάνω. Είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή δύναμη - και έχει δώσει το πολιτικό του στίγμα προσεγγίζοντας τρείς πολιτικούς σχηματισμούς: τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, τις ομάδες δηλαδή που είναι πιο κοντά στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προσωπικά έχω κοινές πολιτικές αξίες και με τους τρείς παραπάνω σχηματισμούς – ιδιαίτερα βέβαια με τους Πράσινους.

Στις ερχόμενες ευρωεκλογές μπαίνει ένα βασικό δίλημμα στους ψηφοφόρους: Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Ως τώρα τα πράγματα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ενισχυθούν (σε ανησυχητικό βαθμό) οι ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊστές στην Ευρωβουλή, σε μια εποχή πολύ κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης! Αυτό δεν πρέπει να συμβεί και είναι σημαντικό να στηριχθούν εκείνες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν την πιθανότητα να ακουστούν περισσότερο από τον μέσο πολίτη, δυνάμεις που έχουν διευρυμένο πολιτικό ακροατήριο – το Ποτάμι ανήκει σε αυτές!

Θα ήθελα να αναφερθώ και στην κριτική που γίνεται στο ποτάμι – συχνά και από καλοπροαίρετους πολίτες – η οποία στηρίζεται σε δύο βασικά επιχειρήματα: την έλλειψη ενός συνεκτικού πολιτικού πλαισίου θέσεων και την έλλειψη συλλογικών δομών και δημοκρατικών διαδικασιών για τη λήψη αποφάσεων. Μπορεί τα επιχειρήματα αυτά να έχουν βάση, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ποτάμι διανύει λιγότερο από τρεις μήνες ζωής και θα ήταν αδύνατον μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να επεξεργαστεί ένα συγκροτημένο πλαίσιο πολιτικών θέσεων. Επίσης θα ήταν ανειλικρινές και ψεύτικο να παρουσιαστεί σήμερα ως ένα συγκροτημένο πολιτικό κόμμα. Τα θέματα οργάνωσης, δομής, λειτουργίας και εκπροσώπησης θα τεθούν άμεσα στο συνέδριο του, στα μέσα Ιουνίου.

Όλα τα παραπάνω έπαιξαν ρόλο για τη συμμετοχή μου στο Ποτάμι, την τελική απόφαση όμως την πήρα όταν άκουσα τη συμβουλή του μικρού μου γιού που μου είπε «μαμά, αν δεν προσπαθήσεις δεν θα μάθεις ποτέ αν άξιζε τον κόπο!» Έτσι αποφάσισα να κολυμπήσω στα νερά του Ποταμιού!

 

Σχετικά