1 Ιούνιος, 2016

Για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη αρνητική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της γειτονικής Αλβανίας σχετικά με την τήρηση κάθε άλλο παρά ορθής στάσης απέναντι στην ελληνική μειονότητα.

Σε λίγες μέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Τίρανα προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του. Συμφωνούμε με τη σκοπιμότητά της, σε πυκνή βάση, ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Είναι επιβεβλημένη προκειμένου να απαλείφονται οι σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών. Με θλίψη όμως διαπιστώνουμε ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας πεισματικής εμμονής της άλλης πλευράς η οποία δεν καταβάλλει προσπάθεια για την πραγματική βελτίωση των σχέσεων ωθούμενη, προφανώς, από εθνικιστικά κίνητρα και, πιθανόν, από εξωγενείς παράγοντες.

Το Ποτάμι ελπίζει ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, σε όλο το φάσμα των επαφών που θα έχει στη γειτονική χώρα, να θέσει τον πλήρη κατάλογο των διμερών προβλημάτων που μας απασχολούν και περιμένει ότι σε αυτόν θα περιλαμβάνονται -μαζί με το πάντα επίκαιρο θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ- και εκείνα που αφορούν τα δίκαια της μειονότητάς μας με τελευταίο, χρονικά, την πρόσφατη απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης να ζητήσει από τον Δήμο Χειμάρρας την ακύρωση των τίτλων κυριότητας σε ακίνητα της συγκεκριμένης περιοχής, εκατόν είκοσι και πλέον ελληνικών οικογενειών.

Επιβάλλεται να δοθεί στην αλβανική πλευρά το σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί πραγματικά τη γρήγορη και ουσιαστική βελτίωση των διμερών μας σχέσεων αλλά με σοβαρά και μόνιμα αποτελέσματα. Οποιαδήποτε παρελκυστική ή επιθετική τακτική θα αναγκάσει την Ελλάδα να πάψει να είναι συνήγορος των ευρωπαϊκών προοπτικών της Αλβανίας.