20 Ιούλιος, 2015

Για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την ουσία του προβλήματος της Κύπρου. Συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και πολιτισμού.

Η εισβολή και παράνομη κατοχή ξένων εδαφών επαναλήφθηκε πρόσφατα στην καρδιά της Ευρώπης. Το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί το κακό προηγούμενο.

Δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντίδραση και στα κριτήρια της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας.

Η εισβολή είναι εισβολή και η παράνομη κατοχή είναι κατοχή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιτύχει μέσω των συνομιλιών την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νομικό, πολιτικό και πολιτισμικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ευκαιριακές αποκλίσεις και εκπτώσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ελπίζει πάντοτε στην ουσιαστική και όχι μόνο λεκτική και επετειακή στήριξη της Ελλάδας.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε σήμερα είναι η ενίσχυση και αποκατάσταση της θέσης και αξιοπιστίας της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές σύστημα γενικότερα.

Μια λέξη ακόμη. Τις μέρες αυτές θα πρέπει να θυμίζουμε προς όλους τις συνέπειες της μεγάλης προδοσίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Τα σημάδια της προδοσίας είναι εκεί στην Κύπρο, ορατά και υπαρκτά.

Μόνο αποστροφή και αγανάκτηση νιώθουμε σήμερα ακούγοντας τα πολιτικά και πνευματικά τέκνα της χούντας να εμφανίζονται περίπου ως τιμητές.

20 Ιουλίου 2015.

Σχετικά