1 Φεβρουαρίου, 2016

Για τη Διαύγεια και τη Διαφάνεια

Ποτάμι

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστή η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» για το έτος 2015, αυτό που προτάθηκε κυρίως, ήταν ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία τους. Στην κατάταξη η Ελλάδα βρέθηκε στην 58η θέση από την 69η που ήταν το 2014. Η έρευνα αφορά 168 χώρες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Κώστα Μπακούρη η Ελλάδα την περίοδο 2012 – 2015 βελτίωσε τη βαθμολογία της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λάβει καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη (από την 94η θέση έφτασε στην 58η). Τι βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η «Διαύγεια». Ο Ιστότοπος όπου αναρτώνται διορισμοί, τοποθετήσεις, έξοδα, όλων των οργανισμών του Δημοσίου. Που αν και εφαρμόζεται, αμφισβητήθηκε ακόμη και από τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπάθησε να μειώσει τον ρόλο της καθώς προέβλεψε ότι η χρήση της «Διαύγειας» θα γίνεται «με τη διακριτική ευχέρεια του συντάκτη να αναρτά»! Και καθώς η «Διαύγεια» ελέγχει το πελατειακό κράτος γι' αυτό το λόγο η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε να την υποβαθμίσει προς όφελος προφανώς των κάθε λογής πελατών με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών το Μάιο του 2015. Αν λάβουμε υπόψη μας ως ορισμό της διαφθοράς «την εκμετάλλευση της εξουσίας που έχει ανατεθεί σε πρόσωπο που υπηρετεί στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, για ίδιον όφελος», το φαινόμενο περιγράφεται ημιτελώς.

Τον τρόπο που λειτουργεί η «Διαύγεια» παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος σ' ένα σεμινάριο που διοργάνωσε η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και όπως είπε «το πρωτοπόρο παράδειγμα της Διαύγειας που συντελεί στη λογοδοσία των κυβερνητικών υπηρεσιών μας κάνει αισιόδοξους: όταν ακόμα και στο πιο βαθύ πελατειακό κράτος της Ευρώπης μπορούν να γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις σημαίνει πως αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση (στην περίπτωση αυτή του Υπουργού κ Ραγκούση) ώστε να γίνουν μεγάλα βήματα προόδου. Και είναι μια απόδειξη πως όχι μόνο οι πολιτικοί μπορούν να υλοποιήσουν μια δομική μεταρρύθμιση, αλλά και η κοινωνία να την υπερασπιστεί όταν απειληθεί, όπως έγινε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να την αποδυναμώσουν».

Σχετικά