22 Μαΐου, 2019

Για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φταίει η Ευρώπη, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή “Μπροστά στα Γεγονότα” της ΕΡΤ με τον Νίκο Μερτζάνη και τον Αλέξανδρο Κλώσσα.

“Οι δυναμικές μειοψηφίες καθορίζουν τις εξελίξεις”, επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή “Μπροστά στα Γεγονότα” της ΕΡΤ με τον Νίκο Μερτζάνη και τον Αλέξανδρο Κλώσσα, τονίζοντας πως το πολιτικό μέγεθος του Κινήματος είναι μεγαλύτερο από τα ποσοστά που του αποδίδουν. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως “η φύση του Κινήματός μας είναι τέτοια, που σε κρίσιμες στιγμές της μικρής ιστορίας του, έχει καθορίσει τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα”, αναφερόμενος στο 2015 όταν το Ποτάμι επηρέασε θετικά την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε, αλλά και στα κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που πέρασαν στη Βουλή χάρη στις ψήφους του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για “επιτηδευμένα λάθη” των κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη που αποφεύγουν τη συζήτηση για την Ευρώπη, αφού τους “είναι πιο εύκολο να μιλούν συνεχώς για την δική μας μίζερη πολιτική κατάσταση”. Συμπλήρωσε δε, πως η σύγχρονη πολιτική απαιτεί την ανταλλαγή απόψεων και τις επί μέρους συνεργασίες, ωστόσο, το Ποτάμι δεν βρέθηκε ποτέ κοντά σε κανέναν από τους δύο. “Δεν είμαστε στην πολιτικη ως συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ”, τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως το Κίνημα θα συνεχίσει αυτόνομο σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου του.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Ε.Ε στην ελληνική χρεοκοπία παρατήρησε πως “τo πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι Ευρωπαίοι, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι ζήτησαν λεφτά και λύσεις, αντί να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη ενός προγράμματος”. Υπογράμμισε επίσης πως στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους για μια πολιτική ανόρθωσης της χώρας, ανακάλυπταν κάθε φορά έναν εξωτερικό εχθρό.

Σχετικά με το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως παρόλο που όλα τα κόμματα τάσσονται κατά των πολλών φόρων, μόνο το Ποτάμι λέει την αλήθεια για το πώς θα μειωθούν. “Αν νικήσουμε και καταργήσουμε το κομματικό, πολιτικό κράτος, τα έξοδα της χώρας θα είναι πολύ λιγότερα, άρα θα μειωθούν και οι φόροι”, υπογράμμισε και ανέφερε πως το πολιτικό χρήμα έχει τρεις διαφορετικές μήτρες: Το αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό Δημόσιο, τους κομματικούς εγκάθετους σε δημόσιες υπηρεσίες και τους αποσπασμένους σε πολιτικά γραφεία και Υπουργεία. Μια απο τις λύσεις που έχει καταθέσει το Ποτάμι είναι η αξιολόγηση του δημοσίου υπαλλήλου από ανεξάρτητο φορέα, όπως ο ΑΣΕΠ και όχι από το γραφείο του Υπουργού, και η απομάκρυνσή του στην περίπτωση που αποτυγχάνει δύο συνεχόμενες φορές.

Τέλος, ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές, τόνισε πως η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση του Μακρόν θα είναι η απάντηση στις αντίρροπες λαϊκίστικες, ευρωσκεπτικιστικές, εθνικιστικές, αριστερίστικες και ακροδεξιές δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς την ως την “πιο πλήρη πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, μία πρόταση που “αρχίζει και γίνεται “ενδιαφέρουσα για στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ”.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τα tweets: