21 Ιανουαρίου, 2017

«Για να πείσει ένα νέο εγχείρημα δεν μπορεί να μυρίζει ναφθαλίνη»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το πρωί του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2017, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM με τον Γιώργο Ψάλτη.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη χθεσινή τελική συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και Μ.Μ.Ε. στην οποία έγιναν παρατηρήσεις επί του πορίσματος της πλειοψηφίας ενώ το Ποτάμι κατέθεσε 28σέλιδο σχετικό υπόμνημα, στο οποίο περιλαμβάνονται 15 προτάσεις ώστε να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Υπενθύμισε πως, κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων, τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση λάμβαναν γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις και μεγάλα δάνεια από κρατικές τράπεζες με εγγυήσεις τις μελλοντικές επιχορηγήσεις, λες και είχαν συμβόλαιο με το Θεό για τα ποσοστά τους. Το αποτέλεσμα ήταν να σωρεύσουν οφειλές περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ το κάθε ένα.

Στη λογική αυτή προσχώρησε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όχι φυσικά με την ίδια ένταση λόγω της οικονομικής συγκυρίας, και έτσι παρά το μικρό, σχετικά, διάστημα που επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά έχει σωρεύσει χρέη 8 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία επιχειρείται να ρυθμιστούν. Εξέφρασε την επιθυμία η εξεταστική επιτροπή να καταλήξει σε ένα κατά το δυνατόν ομόφωνο πόρισμα, καθώς υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα αν και, φυσικά, συνοδεύονται από αξιολογικές κρίσεις όπου ο καθένας μπορεί να διαφέρει. Τόνισε την ανάγκη να περιληφθούν προτάσεις στην κατεύθυνση της διαφάνειας και λογοδοσίας για τα οικονομικά των κομμάτων λέγοντας ότι αυτή θα είναι μια σημαντική «προίκα» που μπορεί να αφήσει η επιτροπή.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις εξελίξεις στον κεντρώο χώρο, διαπιστώνοντας πως το όποιο εγχείρημα για να πείσει δεν πρέπει να μυρίζει ναφθαλίνη αλλά να έχει το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Δανειζόμενος από το αθλητικό του παρελθόν, έκρινε πως μια ομάδα μπορεί να έχει παλιούς και νέους παίκτες, αρκεί όλοι να παίζουν το ίδιο σύστημα. Το νέο, συνεπώς, καθορίζεται από τις ιδέες και όχι τα πρόσωπα ενώ θα διαμορφωθεί με πρωταγωνιστές τους πολίτες και όχι τους κομματικούς μηχανισμούς. Η δε διαδικασία χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να σαπίσει.

Αναφέρθηκε στις περιοδείες του Σταύρου Θεοδωράκη λέγοντας ότι αποτελούν προπομπό σειράς εκδηλώσεων του Ποταμιού για τα τρία χρόνια από την ίδρυσή του με στόχο να θυμίσει στην κοινωνία γιατί ήρθε στην πολιτική και πόσο επίκαιρη είναι τώρα η παρουσία του. Τέλος, για το θέμα των πρόωρων εκλογών είπε ότι πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο η οικονομία και όχι η μικροπολιτική λέγοντας πως η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιχειρήσει εκλογές καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ρισκάροντας τη δυνατότητα ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, μέχρι τις 9 Μαρτίου.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής