3 Μαΐου, 2017

Για να διαφυλάξουμε την ελευθερία του Τύπου πρέπει οι αρμόδιοι παράγοντες να γίνουν μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια

Γιώργος Αμυράς

Εισήγηση του Γιώργου Αμυρά στην εκδήλωση για τη βία κατά των ανθρώπων που εργάζονται στα ΜΜΕ που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές,

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Νομίζω ότι η εργασιακή μου εμπειρία ως δημοσιογράφου με καθιστά ως τον πιο αρμόδιο να αναλύσω τα προβλήματα βίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Μπορεί η δημοσιογραφία να αποκαλείται η τέταρτη εξουσία, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθιστούν την ανυπέρβλητη εκτέλεση των καθηκόντων τους πολύ δύσκολη.

Φαινόμενα όπως εκφοβισμός,  έξωθεν και τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητες, παρεμβάσεις στο έργο τους, προσπάθειες φίμωσης, ψυχολογική βία μέσω απειλών και δικαστικών διώξεων, παρεμβάσεις στις δραστηριότητές τους στα social media, σωματική βία, εκφοβισμός από ομάδες συμφερόντων και αδικαιολόγητες παρεμβολές είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Παράλληλα, παρουσιάζονται περιπτώσεις όπου δημοσιογράφοι δεν αισθάνονται προστατευμένοι από στοχοθετημένη παρακολούθηση, θεωρούν ότι οι ικανότητές τους να προστατεύουν τις πηγές τους διακυβεύεται, ενώ αντιμετωπίζουν καταστάσεις απειλών, συκοφαντίας, απολύσεων, ταπείνωσης, και κατηγοριών για παραταξιακές & προσωπικές επιθέσεις, δικαστικές διώξεις για δυσφήμιση, και πολλές άλλες.

Φαινόμενα αστυνομικής βίας έχουν παρουσιασθεί και στην Ελλάδα. Δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του, φωτορεπόρτερ χτυπημένος στο κρανίο, δημοσιογράφοι τραυματίες ή και προσαχθέντες είναι μόνο μερικές από αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν παρουσιασθεί στην Ελλάδα της κρίσης.

Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την ελευθερία του Τύπου, χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση, πρέπει οι αρμόδιοι παράγοντες- όπως το κράτος ή και η ΕΣΗΕΑ- πρέπει να γίνουν μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια.

Σε έναν τόπο όπου ο Τύπος είναι ενοχλητικός και ανεξάρτητος, εκεί υπάρχει ελπίδα και οι υπόλοιπες τρεις εξουσίες να εκτελούν απρόσκοπτα το ρόλο τους. Η ποιότητα και το επίπεδο όλων των εξουσιών, και του Τύπου συμπεριλαμβανομένου, διασφαλίζεται μέσω του σεβασμού του διακριτού τους ρόλου και αρμοδιοτήτων, και του αμοιβαίου ελέγχου προκειμένου να αποφεύγεται η κατάχρηση εξουσίας.

*O Γιώργος Αμυράς είναι βουλευτής Β' Αθήνας