28 Απρίλιος, 2017

Για να αναβιώσει ο χορηγικός πατριωτισμός πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο

Σταύρος Θεοδωράκης

Ανάρτηση του επικεφαλής στο facebook

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δώρισε 143 ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ. Και μετά είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Όπερα, η ανακαίνιση της παλιάς Νομικής, τα νοσηλευτήρια, η φροντίδα των παιδιών με καρκίνο, η αποκατάσταση του Αττικόν και του Απόλλωνα… Και έξω από την Αθήνα, στην Κοζάνη, ο Μαμάτσιος και ο Λασσάνης, στη Σπάρτη ο Σαϊνόπουλος, στη Θεσσαλονίκη ο Καυτανζόγλου και το ζεύγος Μπίλλη.
«Έως το 1870, οι δωρεές 10 μόνο μεγάλων ευεργετών για το Πανεπιστήμιο, υπερέβαιναν τα κονδύλια που το κράτος είχε διαθέσει για την Παιδεία!» μας θύμισε ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας για τα 180 χρόνια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. «Πολιτιστικό πατριωτισμό», τον χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Βαρβάκης, Δόμπολης, οι αδελφοί Βαλλιάνοι, Συγγρός, Μαρασλής, Αρσάκης, Τοσίτσας, Ριζάρης, Αβέρωφ...
Για να αναβιώσει όμως αυτός ο χορηγικός πατριωτισμός, που τόσο τον έχουμε ανάγκη, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Ο Νίκος Αλιβιζάτος προκρίνει το μοντέλο της αυτορρύθμισης, με ένα Συμβούλιο Κληροδοτημάτων υπό την εποπτεία του κράτους (δες περισσότερα εδώ). Να μην αντιμετωπίζονται οι δωρητές ως φοροφυγάδες.
Και βέβαια να δημιουργήσουμε το αναγκαίο πνευματικό υπόστρωμα. Εδώ είναι η ευθύνη του καθενός μας, ή μάλλον του Πολίτη, όπως «διδάσκει» και ο Σταύρος Μπένος με το «Διάζωμα».
Αλλά επι αυτού μίαν άλλη φορά.

Δείτε και σχολιάστε την ανάρτηση: