27 Αύγουστος, 2015

Για να αλλάξει η χώρα πρέπει να συνεργαστεί το 51% της κοινωνίας

Ποτάμι

“Ο Τσίπρας είπε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα ρήγμα στην Ευρώπη. Όντως, δημιούργησε ρήγμα, από τη μια πλευρά η Ευρώπη και από την άλλη εμείς. Μείναμε χωρίς τον παραμικρό σύμμαχο” δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» προσκεκλημένος των δημοσιογράφων Γιώργου Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών είπε: “αν ο Τσίπρας δεν προσέξει η χώρα μπορεί να γίνει ερείπιο. Δεν έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος. Χθες, στη συνέντευξη του, υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα, μια τεράστια πρόκληση. Είπε στην ουσία ότι ‘οποίον και αν ψηφίσετε εγώ δεν θα κυβερνήσω μαζί του’. Ο λαός όμως είναι εκείνος που επιβάλλει τις συνεργασίες”. Στη συνέχεια τόνισε ότι “αν δε κάνουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά και τότε θα έρθει και τέταρτο μνημόνιο”, ενώ κατέληξε αναφέροντας την κυβερνητική πρόταση του Ποταμιού “ένα στενό και συμπαγές κυβερνητικό σχήμα με 20 υπουργούς, οι οποίοι θα είναι άνθρωποι της πιάτσας, δοκιμασμένοι στους τομείς τους, οι οποίοι θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας”.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:
-Ο κ. Τσίπρας μας οδήγησε σε ένα απερίσκεπτο δημοψήφισμα το οποίο δίχασε το λαό, έκλεισε τις τράπεζες και έφερε τα capital controls. Την επομένη μέρα ο κ. Τσίπρας είχε καταλάβει ότι θα θα μείνει δίχως κόμμα αν κάνει προχωρήσει σε συνεργασία. Εκεί λοιπόν, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αλλά και δημοσίως, το Ποτάμι είπε ότι εμείς θα στηρίξουμε τη νέα συμφωνία χωρίς να κοιτάμε το δικό μας όφελος γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η πατριωτική στάση που θα έπρεπε να έχουμε. Πρώτα, και πάνω απ’ όλα, να σωθεί η χώρα. Το να μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα γι’ αυτό είναι μέγιστη αχαριστία. Εμείς στηρίζουμε τη χώρα και δεν έχουμε την επιπόλαιη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο Τσίπρας είπε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα ρήγμα στην Ευρώπη. Όντως, δημιούργησε ρήγμα, από τη μια πλευρά η Ευρώπη και από την άλλη εμείς. Μείναμε χωρίς τον παραμικρό σύμμαχο. Κάνεις δεν ήταν μαζί μας. Σε αυτή τη δύσκολή κατάσταση ο Τσίπρας μου είπε “βοήθα, πήγαινε να δεις τον Γιούνκερ”. Και εγώ πήγα. Την ίδια στιγμή η Αυγή έγραφε “πάει ο Θεοδωράκης να ρίξει τον Τσίπρα”. Το Ποτάμι λοιπόν είχε μια ξεκάθαρη συμβολή, την καθοριστική συμβολή σε αυτήν τη μάχη για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

-Δεν πρέπει να είμαστε συναισθηματικοί στην πολιτική. Δεν βάζουμε συναισθήματα και πάθη στις αντιπαραθέσεις μας. Η αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θέλουμε να είναι επί των πραγματικών γεγονότων, επί των λύσεων. Αυτοί προσπαθούν να μας ρίξουν λάσπη. Τους προκαλούμε λοιπόν να παρουσιάσουν έστω και ένα μικρό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το Ποτάμι ήταν στα λαγούμια της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μάλιστα, αν θέλουν να μπούμε σε αυτή την κουβέντα ας γνωρίζουν ότι εμείς έχουμε να δώσουμε μερικά, πολύ συγκεκριμένα, στοιχεία για τη δική τους παρουσία στα λαγούμια της διαπλοκής.

-Το μνημόνιο του  Τσίπρα έχει πολλές αδυναμίες, κυρίως επειδή έγινε άρπα κόλλα. Ας μην προσπαθούν να καλοπιάνουν τώρα τον κόσμο με αντιμνημονιακές ρητορικές. Το μνημόνιο όμως είναι ο τελευταίος οδικός χάρτης. Αν δε κάνουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δε θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά και τότε θα έρθει και τέταρτο μνημόνιο. Αυτό αποδεικνύεται τώρα και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας τον Νοέμβριο του 2014 δήλωνε σε μεγάλη εφημερίδα ότι “θα σκίσω το μνημόνιο” και τώρα υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Είναι προδότης; Είναι Γερμανοτσολιάς; Όχι. Απλά κατάλαβε ότι πρέπει να λύσει τα προβλήματα της χώρας με το μόνο ευρωπαϊκό τρόπο.

-Οι ευθύνες του Τσίπρα είναι μεγάλες και μετρήσιμες οικονομικά. Προκύπτουν από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς χάσαμε γύρω στα 20 δις μέσα σε 7 μήνες.

-Αν ο Τσίπρας δεν προσέξει, η χώρα μπορεί να γίνει ερείπιο μετά τις εκλογές. Δεν έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος. Χθες, στη συνέντευξη του, υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα, μια τεράστια πρόκληση. Είπε στην ουσία ότι “οποίον και αν ψηφίσετε εγώ δεν θα κυβερνήσω μαζί του”. Ο λαός όμως είναι εκείνος που επιβάλλει τις συνεργασίες. Δεν μπορεί να πει ένας πρωθυπουργός “εγώ θα βγω πρώτο κόμμα άλλα δε θα συνεργαστώ με κανέναν”. Αν δεν μπουν δηλαδή οι ΑΝΕΛ στη βουλή θα ξανακάνουμε εκλογές τον Οκτώβριο;

theodorakis_Mega_27082015

-Μπαίνοντας στην πολίτικη αποφάσισα ότι είμαι υποχρεωμένος να συνεργαστώ με το διάβολο αν είναι για το καλό της κοινωνίας. Ο στόχος μας είναι το Ποτάμι να είναι μεγάλη δύναμη. Έχουμε ανθρώπους, έχουμε στελέχη, έχουμε προτάσεις και έχουμε τις λύσεις. Στόχος είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 6%.

-Για να αλλάξει αυτή η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία του 51% της κοινωνίας. Όχι του 51% της βουλής που μπορεί να σημαίνει το 35% της κοινωνίας. Πρέπει να συνεργαστεί λοιπόν το 51% της κοινωνίας. Είναι δύσκολες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Άρα στην επόμενη βουλή θα σεβαστούμε το πρώτο κόμμα και μετά το Ποτάμι θα προσπαθήσει να επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία. Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται με τους μισούς να είναι “απέξω” και να πετροβολούν τους υπόλοιπους.

-Αρνούμαι να δω τη πολίτικη όπως την είδαν οι προηγούμενοι (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) με το “4-2-1” σε όλα τα πόστα. Αρνούμαι γιατί η πολιτική δεν είναι “μοιράζω υπουργεία” για να είναι βολεμένοι”, ενώ στην πραγματικότητα ο ένας υπουργός κάνει σαμποτάζ στον άλλο. Δεν είναι ανέκδοτο αυτό που έκανε ο Τσίπρας δίνοντας στον Λαφαζάνη το συγκεκριμένο υπουργείο, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εκείνος είναι υπέρ του να κρατικοποιηθούν τα πάντα;

Η πρόταση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η εξής:

- στενό και συμπαγές κυβερνητικό σχήμα με 20 υπουργούς, οι οποίοι θα είναι άνθρωποι της πιάτσας, δοκιμασμένοι στους τομείς τους, οι οποίοι θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι εδώ, Επικεφαλής του Ποταμιού, καλημέρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είχατε μία μεγάλη συγκέντρωση χθες, που το επισήμαναν πολλοί. Όπου είπατε, που είπατε πάρα πολλά βέβαια που θα τα συζητήσουμε αναλυτικά..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήταν μια ωραία βραδιά, γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν είπαμε να βρεθούμε στην αυλή του Μπενάκη 26 του μήνα με τα στελέχη μας πιστεύαμε ότι θα είχαμε και διαρροές λόγω της ημερομηνίας, αλλά ο κόσμος μάλλον είναι πολύ παθιασμένος γι΄ αυτή τη μάχη, οπότε ήρθαν άπαντες στο προσκλητήριο και περάσαμε ωραία και συζητήσαμε μέχρι αργά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί θεωρείτε ότι εσείς κρατήσατε τη χώρα στην Ευρώπη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί το Ποτάμι κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλετε να θυμηθούμε ποιο ήταν το σκηνικό στο παρελθόν στη Βουλή και τις παλιές αντιπαραθέσεις;

Ήταν ένα κλίμα πολέμου μέσα στη Βουλή και ξαφνικά ήρθε το Ποτάμι και είπε ότι εμείς θα το κάνουμε διαφορετικά. Θα λέμε ναι εκεί που συμφέρει τη χώρα, και θα λέμε και όχι. Θα ψηφίζουμε κάτι του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίζουμε κάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία και δε θα συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία.

Δηλαδή έφερε μια ευρωπαϊκή αρχή που λέει ότι τα κόμματα δεν είναι εχθροί. Είναι αντίπαλοι αλλά προσπαθούν για το καλό της χώρας. Αυτό πιστεύω ότι ήταν η καθοριστική μας συμβολή. Δημιούργησαμε δηλαδή την κρίσιμη μάζα στη Βουλή ώστε να πάμε σε άλλες συμπεριφορές.

Και υπάρχουν και άλλα συγκεκριμένα πράγματα που δεν είναι της ώρας, αλλά θα σας πω μόνο τούτο: Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε σ’ ένα κακό δημοψήφισμα. Κακό με την έννοια ότι δίχασε το λαό, επέβαλε capital controls, ας μην τα συζητήσουμε αυτά τώρα. Έχει βγάλει κι αυτός νομίζω τα συμπεράσματά του γι΄ αυτή τη βλακεία που έκανε.

Την επόμενη μέρα ο κ. Τσίπρας είχε καταλάβει ότι θα μείνει χωρίς κόμμα εάν κάνει το βήμα της συνεργασίας. Εκεί λοιπόν το Ποτάμι είπε πρώτο και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αλλά και δημοσίως ότι "εμείς θα στηρίξουμε τη στροφή, θα στηρίξουμε τη νέα συμφωνία χωρίς να κοιτάμε το δικό μας όφελος".

Τα άλλα κόμματα εκείνες τις ώρες, εκείνες τις μέρες, είπαν να το δούμε, να το συζητήσουμε, να εξεταστεί. Eκεί λοιπόν πιστεύω ότι παίξαμε καθοριστικό ρόλο ώστε ο Τσίπρας να αντιληφθεί ότι θα βρεθούν κάποιοι άνθρωποι να στηρίξουν αυτή του τη στροφή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπήρχε πιθανότητα δηλαδή λέτε εάν εκεί στη Σύνοδο των Αρχηγών δεν τον βεβαιώνατε ότι..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτός, επειδή όπως είπατε ήταν στο εκκρεμές, μπορεί να επέλεγε την άλλη γραμμή;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κάνεις το σωστό ερώτημα..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στη λάθος στιγμή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το λέει ο Γιώργος Οικονομέας. Δε θέλω να πούμε λεπτομέρειες, αλλά πάντως τίποτα δεν ήταν προαποφασισμένο σε εκείνη τη συνάντηση. Ήταν ένας ασταθής Πρωθυπουργός, μ’ ένα κόμμα που ήξερε ότι θα διαλυθεί και που έπρεπε να δει εάν κάποιοι θα τον λένε προδότη, αν κάποιοι θα του λένε προχωράμε μαζί. Και εκεί το Ποτάμι είχε μία καθοριστική συμβολή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιας και το θίγετε, για να πάμε σε άλλα θέματα, γιατί η κα Κωνσταντοπούλου επιμένει να δοθούν τα πρακτικά αυτής της περίφημης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών; Υπάρχει κάτι που έχει ειπωθεί κάτι το οποίο θεωρεί εκείνη ότι υπάρχει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, κάναμε μια συνωμοσία μεταξύ μας για να μοιράσουμε τα πλούτη της χώρας. (γελάει)

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, θέλω να πω ότι επειδή ήσασταν μπροστά, μπορείτε να σκεφτείτε γιατί θέλει τόσο πολύ να δοθούν αυτά τα πρακτικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποια πρακτικά να δοθούν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Της συνάντησης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μετά από πρόταση δική μου οι πολιτικοί αρχηγοί δέχτηκαν ότι για να πάρουμε ουσιαστικές αποφάσεις πρέπει να μην υπάρχουν πρακτικά. Από ένα σημείο και μετά δηλαδή στη συνάντηση των αρχηγών δεν υπήρχαν πρακτικά.

Και να σας πω κάτι κ. Οικονομέα; Ήταν η σωστότερη πρόταση που έκανα εκείνο το πρωί, γιατί όταν υπάρχουν πρακτικά, το ξέρετε πως λειτουργούν, ο καθένας άρχιζει να λέει την ιστορία του κόμματός του: η ένδοξη Νέα Δημοκρατία, ο ένδοξος ΣΥΡΙΖΑ, το ένδοξο Ποτάμι ακόμα κι εγώ. ο καθένας θα πει την ιστορία του γιατί πιστεύει ότι θα τον/την γράψει η ιστορία.

Κι όταν αυτό ξεκίνησε, κάποια στιγμή απευθύνθηκα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της συνάντησης και του λέω Πρόεδρε έτσι θα συνεχίσουμε, θα λέει ο καθένας το μονόλογό του ή θα κάνουμε κάτι για να σώσουμε τη χώρα να βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή να υπάρξει συμφωνία;

Και με το τελεσίγραφο να πλησιάζει, γιατί υπήρχαν τελεσίγραφα εκείνη τη μέρα από τον Πρόεδρο Ολάντ ως εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού κονκλάβιου. Δώδεκα παρά τέταρτο έπρεπε να απαντήσουμε αν θα προχωρήσουμε σε μια κοινή συμφωνία.

Είπαμε λοιπόν, και βέβαια ο Πρωθυπουργός πρώτος το δέχθηκε, ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να κρατάμε πρακτικά, σημασία έχει να κάνουμε μια τολμηρή κουβέντα, μια ηρωική κουβέντα και να αποφασίσουμε. Νομίζω ότι αποφασίσαμε σωστά εκείνη τη μέρα να στηρίξουμε μία συμφωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό όμως σου το καταλογίζουν Σταύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή μονίμως λέει "μα με πιέζανε ότι κι αν φέρεις εγώ θα υπογράψω, ότι κι αν φέρεις, άρα το μνημόνιο που έφερα εγώ και δεν το θέλω, στο Ποτάμι στη Νέα Δημοκρατία είναι η ψυχή τους", αυτό λέει, αυτό θα ακούτε μέχρι το τέλος των εκλογών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, υπάρχει μια αχαριστία.

Έρχεσαι και μου λες πεινάνε τα παιδιά μου, βοήθησέ με. Και εγώ, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσω τα παιδιά σου, σου δίνω κάποια χρήματα. Κι εσύ με καταγγέλλεις μετά ότι σου έδωσα κάποια χρήματα και σε έσπρωξα στο να γίνεις αλκοολικός ή να τα φας κάπου αλλού. Δεν είναι δικό μας το πρόβλημα, είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε στηρίζουμε τη χώρα στην Ευρώπη. Εάν είχαμε την επιπόλαιη συμπεριφορά που είχε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση -ξέρετε σε τι αναφέρομαι όταν έλεγε "όχι σε όλα" - θα είχαμε δημιουργήσει ένα αντίστοιχο κλίμα, γιατί θα λέγανε και τα παλιά κόμματα, αφού ο Θεοδωράκης λέει όχι και θα πάρει όλο το κόσμο του όχι, ας πούμε και εμείς που μας βρίζανε και τόσο καιρό όχι.

Ο Θεοδωράκης λοιπόν από την πρώτη στιγμή είπε ναι, ναι στη συμφωνία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΕΑΣ: Γι΄ αυτό σας λένε «συστημικό κόμμα».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συστημικό, συγνώμη, να το προσδιορίσουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αισθανθήκατε την ανάγκη να απαντήσετε χθες το βράδυ γι΄ αυτό το θίγω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, γιατί είναι μία από τις μικρές πολλές απάτες κάποιων αντιπάλων μας. Ποιο συστημικό κόμμα; Εμείς συστημικό; Έχουμε πάρει λεφτά από το δημόσιο, όπως παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δέκα χρόνια; Το δημόσιο θρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει γιατί ήταν στη Βουλή, εσύ δεν ήσουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε, δεν παίρνει μόνο γι΄ αυτό, παίρνει γιατί έχει συνηγορήσει σε ένα σύστημα επιχορήγησης των κομμάτων, ένα σύστημα ενίσχυσης των κομμάτων με δημοσίους υπαλλήλους, που εξυπηρετεί το παλιό πελατειακό κράτος. Το κράτος και τα κόμματα, οι μεγάλες ισχυρές δυνάμεις.

Το Ποτάμι δεν ήταν ποτέ σ’ αυτό το πάρτι, ούτε στα μνημόνια των κομμάτων εξουσίας ήμασταν. Εμείς είμαστε έξω από το σύστημα όπως αυτοί το θεωρούν ως αρνητικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στο σύστημα, μέσα στην παρέα που όλα αυτά τα χρόνια συνηγορούσε στο να υπάρχει ένας μεγάλος προϋπολογισμός για τα κόμματα και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να δουλεύουν γι΄ αυτούς.

Και να σας πω και κάτι. Στην πράξη εμείς τι κάναμε; Δεν πήραμε τα προνόμια των παλιών κομμάτων. Αρνηθήκαμε να πάρουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που μας έδιναν. Πήραμε ελάχιστους, γιατί έπρεπε κι εμείς να έχουμε γραφεία έστω ένα στην Αθήνα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και μία υποδομή υποτυπώδη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, πήραμε ελάχιστους όμως, πολύ λιγότερους από αυτούς που μας αντιστοιχούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε παραπάνω από αυτούς που του αντιστοιχούν. Ένα δημόσιο δουλεύει στην Κουμουνδούρου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να κλείσουμε το προηγούμενο θέμα, αυτό το ωραίο παράδειγμα που φέρατε με τα παιδιά που πεινάνε ..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και τον αλκοολικό πατέρα!

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπήρχε ένα τέτοιο πνεύμα σε κάποια συνάντησή σας με τον κ. Τσίπρα, που σας ζήτησε βοήθεια;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια μας ζήτησε βοήθεια ο κ. Τσίπρας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι, σας πήρε δηλαδή παράμερα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας και να σας πω κάτι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας πήρε σε μία συνάντηση οι δυο σας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι παράμερα. Όταν πήγα στη συνάντηση... δεν ξέρω μέχρι ποιου σημείου πρέπει να τα λέμε αυτά αλλά..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε να σε παρασύρουμε, αλλά δεν..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι! Να σας πω όμως, όταν αισθάνθηκε ο κ. Τσίπρας ότι είχε κάψει όλα τα χαρτιά του στην Ευρώπη -γιατί τον άκουσα, για να είμαι ακριβής μου το μετέφεραν γιατί ήμουνα στη συγκέντρωση - ότι είπε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ρήγμα στην Ευρώπη" και βεβαίως δημιούργησε ένα μεγάλο ρήγμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια η Ευρώπη και από την άλλη εμείς. Μείναμε χωρίς κανέναν σύμμαχο. Τις τελευταίες μάχες προσπαθούσαμε να τις δώσουμε όπως, όπως. Κανείς δεν ήταν μαζί μας, ούτε ο Ρέντσι. Κανείς δεν ήταν μαζί μας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, περιέγραψε κι αυτή τη φριχτή σκηνή της 25ης Ιουνίου που δεν άκουγε κανείς. Ο Βαρουφάκης μίλαγε και δεν τον άκουγε λέει κανείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έχει δίκιο. Προσέξτε όμως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό εσείς το είχατε συζητήσει για το Βαρουφάκη και πριν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα σας μιλήσω γι΄ αυτό. Θα απαντήσω όμως στην ουσία του ερωτήματός σας. Όταν λοιπόν υπήρχε αυτή η ατμόσφαιρα, ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου μου είπε "βοήθα, μίλα με τον Γιούνκερ, πήγαινε δες τον" και τότε εγώ, δεν είναι κάτι μυστικό, βγήκα και είπα στους δημοσιογράφους ότι θα πάω να δω τον Γιούνκερ και άλλους ανθρώπους..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και θεωρείτε αχαριστία τη μετέπειτα συμπεριφορά του;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είδα τον Σουλτς, είδα τέσσερις Πρωθυπουργούς της Ευρώπης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει τα ξέρουμε αυτά τα έχουμε πει, αλλά γιατί το θεωρείτε αχαριστία μετά λέω;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί υπάρχει και μια διαφορετική ανάγνωση. Κοιτάξτε τι γινόταν: Έλεγε ο Τσίπρας "πήγαινε δες αυτούς να βοηθήσεις" και έγραφε η Αυγή «πάει ο Θεοδωράκης να κάνει συμφωνία να ρίξει τον Τσίπρα».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, έχετε κατηγορηθεί ότι ενώ αυτοί διαπραγματευόταν εσείς δίπλα κάνατε παραμάγαζο για να τους ρίξετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι.

Επειδή λοιπόν σε αυτή την κουβέντα δεν ήμασταν μόνοι μας, ήταν και ξένοι ηγέτες, ξέρουν ποια ήταν η συμβολή του Ποταμιού. Το Ποτάμι είχε μια ξεκάθαρη συμβολή, η οποία μάλιστα σε ερώτημα του Ελληνικού Τύπου ερχόταν και εναντίον μας. Ξέρεις, μας λέγανε ότι «καλά, πηγαίνεις ως τσιράκι και βοηθάς αυτή την Κυβέρνηση με την οποία διαφωνείς»;

Ναι, εμείς πήγαμε και είπαμε στον Γιούνκερ ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τον Τσίπρα και μου λέει "μα τον εμπιστεύεσαι"; Και έσφιξα τα δόντια και είπα "τον εμπιστεύομαι", ενώ δεν τον εμπιστευόμουν, γιατί ήξερα ότι στη χώρα υπάρχουν πολλές μεγάλες πληγές που δε θέλει να τις κλείσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, δεν είναι λίγο αλαζονικό όμως να πιστεύετε ότι εσείς επηρεάσατε την πορεία των διαπραγματεύσεων;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όσο μπορούσε βρε παιδί μου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι αλαζονικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ότι συμμετείχατε δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι προσπαθήσατε να βοηθήσετε δεν υπάρχει αμφιβολία, το να λέτε ότι εσείς ήσασταν ο καταλύτης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι να σας πω κάτι, δε θέλω να υποκρίνομαι. Θεωρώ ότι το Ποτάμι είχε την καθοριστική συμβολή σ’ αυτή τη μάχη. Θεωρήστε το όπως θέλετε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι ναι το σέβομαι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν απομακρυνθούμε από τα γεγονότα και μπορούν κάποιοι άνθρωποι να μιλήσουν με ειλικρίνεια και μάθετε και τα νέα και από το εξωτερικό θα καταλάβετε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, αυτό γιατί δεν το αναγνωρίζει ο κ. Τσίπρας; Γιατί «πλακώνεστε» ας πούμε εντός εισαγωγικών; Γιατί ανταλλάσσετε βαριές κουβέντες με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ που τα λέμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επειδή είμαστε σε έναν προεκλογικό αγώνα και ο κ. Τσίπρας πρέπει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι εσείς, με δική σας ευθύνη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι ανταλλάσσουν..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εμείς δε λέμε βαριές κουβέντες για κανέναν, εμείς μιλάμε πάντα επί των γεγονότων. Δεν είμαστε συναισθηματικοί τύποι στην πολιτική. Αυτός μου αρέσει, αυτός δε μου αρέσει του την πέφτω, δεν του την πέφτω. Εμείς ξέρουμε το ρόλο μας στην πολιτική. Μπορούμε να έχουμε απόψεις θετικές ή αρνητικές για διάφορα πρόσωπα, αλλά δεν βάζουμε συναισθηματικό πάθος στις αντιπαραθέσεις μας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, στην κα Κωνσταντοπούλου βάλατε λίγο πάθος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκεί βάλαμε όλοι, γιατί είχε ξεπεράσει κάθε όριο, έτσι; Αλλά δικαιωθήκαμε απολύτως. Αυτά που έλεγα εγώ για την κα Κωνσταντοπούλου στη Βουλή και μου έλεγε ο Τσίπρας "το παρακάνεις", τα λέει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου επί δύο.

Αλλά σας λέω, εμείς θέλουμε η αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ όπως και με τη Νέα Δημοκρατία να γίνεται επί των πραγματικών γεγονότων και ει δυνατόν επί των λύσεων. Αυτοί λένε διάφορα νεφελώματα..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, επί των λύσεων λοιπόν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διάφορα νεφελώματα περί διαπλοκής, περί διαφθοράς, προσπαθούν να πετάξουν λάσπη και τους προκαλούμε, παρουσιάστε ένα μικρό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το Ποτάμι ήταν στα λαγούμια της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και αν θέλετε να μπούμε σε αυτή την κουβέντα τους λέμε, εμείς έχουμε να σας πούμε μερικά μικρά στοιχεία για τα δικά σας λαγούμια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν δυο λεπτά τώρα, για πάμε στο μέλλον. Εδώ πέρα αρχίζει και διαμορφώνεται η εξής κατάσταση: Πήγαν όλοι ψηφίσαν, ήρθε ένα μνημόνιο, το ψηφίσανε, καλώς ή κακώς το ψηφίσανε και τώρα ένας-ένας βγαίνει και λέει "ναι θα το εφαρμόσω αλλά θα έχω κι ένα παράλληλο σύστημα ανταλλάξεων".

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: "Διότι αυτό είναι καταστροφικό".

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι. "Ναι ήταν ελιγμός για τη χώρα, ναι θα κάνω αυτό αλλά θα βρω ισοδύναμα" και τα λοιπά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: "Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο αλλάζοντάς το".

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή μέχρι το τέλος, μέχρι τις 20 του μήνα, θα έχουν γίνει όλοι αντιμνημονιακοί πάλι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, πάλι, πάλι! Εμείς δε θα γίνουμε έτσι. Εμείς λέμε το εξής, ότι το μνημόνιο του κ. Τσίπρα έχει πολλά κακά σημεία, έχει πολλές αδυναμίες, κυρίως γιατί έγινε άρπα κόλλα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μέχρι σημείου να μιλάμε για καταστροφική συμφωνία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, έχεις δίκιο και θέλω να το πω κι ας έχει και πολιτικό κόστος, γιατί το συνηθίζω να λέω πράγματα που πιστεύω ανεξαρτήτως τι κόστος έχουν. Ας μην προσπαθούμε όλοι να καλοπιάσουμε τον κόσμο που έχει γενικά μια αντιμνημονιακή συμπεριφορά.

Το μνημόνιο του Τσίπρα έχει λάθη. Έχει λάθη για τους αγρότες, για τους φόρους, έχει συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε και μπορούμε. Αλλά είναι ο τελευταίος οδικός χάρτης. Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι εάν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, εάν δεν κάνουμε αλλαγές, μερικές εκ των οποίων περιγράφονται στο μνημόνιο, δε θα μπορέσουμε ποτέ να ορθοποδήσουμε και μετά θα μιλάμε για το τέταρτο μνημόνιο, και για το πέμπτο μνημόνιο.

Είναι αυτό το αστείο που κάνανε χθες οι νεολαίοι του Ποταμιού. Είχαμε ένα πολύ ωραίο ερωτηματολόγιο με διάφορα ερωτήματα, ένα απ΄αυτα λέει «ποιο μνημόνιο δε θα ψηφίσει ο κ. Καμμένος»; Και περιγράφαμε και τα επόμενα μνημόνια, το πέμπτο μνημόνιο, το έκτο μνημόνιο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το καλύτερο μνημόνιο είναι αυτό που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα υπάρξουν σε αυτή τη χώρα και άλλα μνημόνια εάν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αλλαγές. Κι αυτό αποδεικνύεται από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές είχε βγει στο Έθνος κι έλεγε "θα είναι μέρα μεσημέρι που θα σκίσω το μνημόνιο". Γιατί τώρα λέει ότι "το είχε πει το 2012 όταν ήταν μικρό παιδί". Δεν το είχε πει τότε, το είχε πει το 2014 το Νοέμβριο και υπάρχει τυπωμένο πρωτοσέλιδο "θα το σκίσω το μνημόνιο μέρα μεσημέρι".

Και αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική δε γίνεται έτσι. Ο ίδιος άνθρωπος φέρνει το μνημόνιο, γιατί; Γιατί είναι προδότης; Είναι γερμανοτσολιάς ο Τσίπρας και φέρνει το μνημόνιο; Εξαγοράστηκε; Τον πλήρωσε η διαπλοκή; Όχι βέβαια, αισθάνθηκε την ανάγκη να λύσει τα προβλήματα της χώρας με τον μόνο ευρωπαϊκό τρόπο, καθυστερημένα..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα αυτό δεν είναι υπέρ του όμως έστω και την τελευταία στιγμή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι κ. Οικονομέα, γιατί ο χρόνος στην πολιτική παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Που σημαίνει ότι έγινε ζημιά στο μεταξύ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, όταν προπονείς μια ομάδα μπορείς να λες ότι θες, όταν μπαίνει η ομάδα να παίξουν τελικό αγώνα και βάζεις ας πούμε ένα καλό σύστημα στα πέντε τελευταία λεπτά, αλλά στα 85 πριν λεπτά έχεις φάει πέντε γκολ, έσωσες την ομάδα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι είναι ένα θέμα αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έσωσες την ομάδα που έπαιξες πέντε λεπτά καλό ποδόσφαιρο; Όχι, η ομάδα ηττήθηκε, η ομάδα άλλαξε κατηγορία, έπεσε από την Α΄ εθνική κατηγορία. Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι μεγάλες και είναι και μετρήσιμες οικονομικά. Είδατε τώρα που βγαίνει αναγκαστικά το Υπουργείο τι να πει; Ότι έχουμε 3,9 δις υστέρηση εσόδων..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από τον προϋπολογισμό, ναι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι είναι τρομακτικά τα νούμερα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπολογίσαμε πόσα δισεκατομμύρια έχασε το κράτος, όχι οι κακοί τραπεζίτες, πόσα εκατομμύρια έχασε ο ελληνικός λαός από την πτώση των τραπεζών. Έχασε 14 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι μετρήσιμα ποσά.

Δε σας λέω ότι αυξήθηκε η ανεργία. Αυτά μπορεί να τα λέει ο καθένας και δεν μπορείς να τα υπολογίσεις σε χρήμα. Λέω αυτά που υπολογίζονται σε χρήμα. Χάσαμε δηλαδή σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς φιλοσυριζαϊκούς υπολογισμούς γύρω στα 20 δισεκατομμύρια σε εφτά μήνες. Κάποιοι λένε ότι χάσαμε 45, αλλά και 20 να χάσαμε είναι πολλά λεφτά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ερώτηση, ας κάνουμε ένα άλμα και να πάμε ένα μήνα μπροστά. 20 Σεπτέμβρη, ας πούμε 15 Οκτώβρη. Ποιο θα είναι το σκηνικό στη χώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ή η χώρα θα είναι ερείπιο, δεν έχει χαθεί ο κίνδυνος, δεν έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος και δεν το λέω..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πότε θα γίνει ερείπιο; Πότε, υπό ποιες προϋποθέσεις λες ότι θα γίνει ερείπιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, εάν γίνει αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας.

Εχθές έκανε μια τεράστια πρόκληση ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, είπε ότι "όποιον και να ψηφίσετε εγώ δε θα κυβερνήσω μαζί του". Αυτό είναι ύβρις στην ψήφο του ελληνικού λαού. Πως τολμάει και το λέει; Πως ένας πρωθυπουργός λέει "ότι και να ψηφίσεις Έλληνα πολίτη εγώ δε θα συνεργαστώ";

Ο λαός επιβάλλει τις συνεργασίες και ο λαός δε λέει με ποιον θέλεις Τσίπρα να συνεργαστείς να στον βάλω στην Βουλή και αυτός λέει "βάλτε μόνο τους ΑΝΕΛ γιατί εγώ με αυτούς το βγάζω πέρα επειδή είναι μόκο". Ο λαός μπορεί να πει ψηφίζω δυνατά τη Νέα Δημοκρατία, ψηφίζω δυνατά το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζω το Ποτάμι. Εμείς αυτό ελπίζουμε ότι θα πει ο κόσμος. Αλλά μπορεί να πει ένας Πρωθυπουργός που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα ότι "όποιο αποτέλεσμα και να έχει, εγώ δε θα το σεβαστώ";

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι δεν είπε αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είπε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είπε "κυβερνήστε εσείς αφού σας εκλέξει ο ελληνικός λαός, άρα εγώ δε συμμετέχω".

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα πως; "Να πάρω το μπόνους των 50 εδρών".

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι δεν είπε αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέει, αυτό λέει, γιατί λέει "εγώ θα βγω πρώτο κόμμα, αλλά δε θα συνεργαστώ με κανέναν", δηλαδή τι, εκλογές τον Οκτώβριο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν βρει να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ ας πούμε γιατί πρέπει να συνεργαστεί οπωσδήποτε και μαζί σας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, άμα δεν έχουν μπει οι ΑΝΕΛ στη Βουλή δηλαδή δε θα έχουμε κυβέρνηση; Θα πάμε σε εκλογές τον Οκτώβριο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν ξέρω τι θα γίνει τότε αν δεν έχει μπει ο ένας δεν έχει μπει ο άλλος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εγώ δε μιλώ για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σας λέω πράγματα που υπάρχουν όπως ξέρετε. Δεν είναι της ώρας αυτά, θα τα βρείτε στις κυριακάτικες εφημερίδες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συγνώμη εσείς θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε αν χρειαστεί να συμμετάσχετε; Διότι έτσι όπως μας τα λέτε αν ο προπονητής είναι κακός και πει ότι θα κάνει χαβαλέ..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό ερώτημα αυτό, σωστό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι θα αλλάξει δηλαδή, θα του βάλετε εσείς μυαλό του προπονητή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό ερώτημα. Κοίτα, μπαίνοντας στην πολιτική αποφάσισα ότι είμαι υποχρεωμένος να συνεργαστώ και με το διάβολο, αν είναι καλό για τη χώρα και για την κοινωνία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με ποιο διάβολο Σταύρο; Είναι πολλοί οι διάβολοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι να στο εξειδικεύσω.

Ο δικός μας στόχος είναι το Ποτάμι να έχει καθοριστική συμβολή στην επόμενη Κυβέρνηση, να είναι μεγάλη δύναμη και μεγάλη δύναμη δεν είσαι με το 6%. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έχουμε ανθρώπους, έχουμε σχέδια, έχουμε λύσεις, θα τους δείτε, θα δείτε ποια διαφορετική διαφημιστική καμπάνια θα κάνει το Ποτάμι με τα λίγα έσοδα που έχει.

Θα προβάλουμε τις λύσεις που έχουμε και που έχει αρχίσει να τις αντιλαμβάνεται ο κόσμος, μαζί με τα στελέχη που έχουμε, που είναι άνθρωποι της δουλειάς, που ξέρουν τι πρέπει να κάνουμε με τους φόρους, τι πρέπει να κάνουμε με την ανεργία, τι πρέπει να κάνουμε στο δημόσιο. Συγκεκριμένες μικρές προτάσεις, όχι μπλα-μπλα, έτσι; Θα το κάνουμε αυτό το πράγμα.

Ο λαός λοιπόν θα αποφασίσει. Εμείς λέμε ότι για να αλλάξει αυτή η χώρα, χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία του 51%. Όχι του 51% της Βουλής, γιατί το 51% της Βουλής μπορεί να είναι 32% του εκλογικού σώματος, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι πιο λογικό αυτό που λέτε εσείς!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοώ το 51% της κοινωνίας.

Και δεν το λέμε κ. Οικονομέα αυτό σήμερα -και θέλω να είσαστε δίκαιοι σε αυτό. Όταν είπα ότι κάνουμε αυτό το κίνημα, όταν δεν ήξερα αν θα πάρω μία ψήφο ή δύο το Φεβρουάριο του 2014, αυτό ακριβώς είπα. Είπα: Θα κάνουμε μία προσπάθεια για να συσπειρώσουμε το 51%, όχι υπό τις φτερούγες μας, να συνεργαστεί το 51%.

Είναι δύσκολες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, εάν οι μισοί είμαστε στο Σύνταγμα και κάνουμε διαδήλωση και οι άλλοι μισοί είμαστε στη Βουλή και παίρνουμε αποφάσεις, δεν θα πάρουμε πάλι καμία απόφαση.

Στην Πορτογαλία και το μεγάλο μυστικό και η η μεγάλη διαφορά και θα πρέπει να το πούμε, είναι η συνεργασία όπως και σε άλλες χώρες. Οι μεγάλες αποφάσεις και οι μεγάλες στροφές σε μία κοινωνία δεν γίνονται με τους μισούς να πετροβολούν τους άλλους μισούς.

Άρα στη Βουλή την επόμενη θα πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο στο πρώτο κόμμα, που αναγκαστικά παίρνει και τους 50 παραπάνω Βουλευτές, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το μπόνους ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που είναι τεράστιο για να το ξεπεράσεις. Και μετά θα προσπαθήσει να επιβάλλει το Ποτάμι την ευρύτερη δυνατή συνεργασία στα πλαίσια ενός μικρού άμεσου σχεδίου απάντησης.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πόσους Υπουργούς θα θέλεις; Επειδή ρωτάνε πολλοί "καλά πόσους θα πάρει; Θα πάρει, θέλει, δε θέλει";

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και "θα συνυπάρξει με τους ΑΝΕΛ αν όλα πάνε έτσι όπως τα υπολογίζουν όλα τα κόμματα"; Θα συνυπάρχετε μαζί; Δηλαδή τώρα θα κάνετε μία Κυβέρνηση και οι τρεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, αρνούμαι να δω την πολιτική όπως την είδε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης. Θυμάστε τότε, 4-2-1.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 4-2-1 όχι μόνο στα Υπουργεία, 4-2-1 στις Γενικές Διευθύνσεις…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στον Οργανισμό, στο νοσοκομείο, στη Νομαρχία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε όλα τα πόστα 4-2-1. Εγώ το αρνούμαι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αρνείστε γιατί διαφωνείτε στα νούμερα ή γιατί.. Σας πειράζω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά κάνετε, κοφτερός! Αρνούμαι γιατί δεν είναι έτσι η πολιτική. Η πολιτική δεν είναι να πάρω εγώ το Υπουργείο που θέλω κι ας υπάρχει δίπλα ένας Υπουργός ο οποίος θα κάνει σαμποτάζ σε αυτό που κάνω εγώ ή το αντίστροφο ή εγώ να κάνω σαμποτάζ σε αυτόν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είναι το θέμα γι΄ αυτό ρώτησα αν συνυπάρχετε και πως θα γίνει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι το ζήτημα. Λοιπόν ποιο είναι το σχέδιο. Το είπα στις 26 Ιανουαρίου -εννοώ την επόμενη μέρα των εκλογών- που είχα σκοπό να μη συμμετάσχω στην Κυβέρνηση, το ξέρετε αυτό το πράγμα, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το είχατε πει αυτό κιόλας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στις 26 Ιανουαρίου είπα στον Αλέξη Τσίπρα μην κάνεις μία Κυβέρνηση μοιράζοντας τα Υπουργεία απλώς για να καλύψεις κάποιες κομματικές σου ανάγκες. Αυτό έκανε, γιατί έδωσε Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο Λαφαζάνη; Ανέκδοτο δεν είναι; Δεν είναι ανέκδοτο να δίνεις Υπουργείο σε έναν άνθρωπο που λέει ότι "όλα πρέπει να γίνουν κρατικά";

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και που δεν το είχε κρύψει κιόλας. Για να λέμε τώρα την αλήθεια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το είχε κρύψει ναι. Ο Λαφαζάνης είναι έντιμος σε αυτό που υποστηρίζει, πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα θεωρώ, επικίνδυνο, αλλά έντιμος. Έλεγε από την πρώτη στιγμή "τίποτα ιδιωτικό, ίσως τα περίπτερα". Και κάνεις αυτόν τον άνθρωπο, είσαι Πρωθυπουργός, θες να ξεκινήσει η χώρα Υπουργό που θα υπογράφει την ιδιωτική πρωτοβουλία για την παραγωγή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Άρα που καταλήγουμε; Δεν είσαι υπέρ αυτού, άρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω λοιπόν ότι η πρότασή μας προς τον Αλέξη Τσίπρα τότε ήταν 20 Υπουργοί, βάλε ανθρώπους της αγοράς, της πιάτσας, όχι άεργους, όχι ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους. Βάλε τους στα πόστα και κάνε ένα μικρό σχέδιο σωτηρίας. Αντί γι΄ αυτό..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Φαντάζομαι το ίδιο θα επαναλάβετε και τώρα στο πρώτο κόμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό θα επαναλάβουμε στο πρώτο κόμμα. Δε θέλουμε λοιπόν τρία Υπουργεία Ποτάμι, δύο Υπουργεία ΠΑΣΟΚ, δέκα Υπουργεία ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία ή οτιδήποτε. Θέλουμε μία σφιχτή ομάδα, μπορεί να δημιουργηθεί; Μα δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε για το καλύτερο στην πολιτική. Δηλαδή τι άλλο να κάνω; Να αποσυρθώ να πετάω πέτρες, μήπως κάποια στιγμή πει ο κόσμος να πάρεις όλο το χαρτί; Ποιο χαρτί, σε ποια χώρα; Σε μια κατεστραμμένη χώρα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Καλημέρα σας κ. Θεοδωράκη, ευχαριστούμε πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ εγώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα σας.

27 Αυγούστου 2015