27 Μάιος, 2015

Για μια αποτελεσματική ελληνική εξωτερική πολιτική - Το σημερινό διεθνές περιβάλλον

Εκδήλωση με θέμα «Για μια αποτελεσματική ελληνική εξωτερική πολιτική-Το σημερινό διεθνές περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δημαρχείου Κηφισιάς από τους εθελοντές του Ποταμιού Κηφισιάς με κύριους ομιλητές τους κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου πρ. Υπουργό, Θεόδωρο Πάγκαλο πρ. Υπουργό και Αλ. Μαλλιά πρέσβη ε.τ. και Πολιτικό Υπεύθυνο του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής στο Ποτάμι. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος

Εκδήλωση με θέμα «Για μια αποτελεσματική ελληνική εξωτερική πολιτική-Το σημερινό διεθνές περιβάλλον» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δημαρχείου Κηφισιάς από τους εθελοντές του Ποταμιού Κηφισιάς με κύριους ομιλητές τους κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου πρ. Υπουργό, Θεόδωρο Πάγκαλο πρ. Υπουργό και Αλ. Μαλλιά πρέσβη ε.τ. και Πολιτικό Υπεύθυνο του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής στο Ποτάμι. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος.

Στην αίθουσα παρευρέθησαν οι βουλευτές του Ποταμιού κ.κ. Θεοχάρης Χάρης, Λυκούδης Σπύρος, Μαυρωτάς Γιώργος και Ψαριανός Γρηγόρης καθώς και οι κ.κ. Κούρκουλας Δημήτρης πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών, Προσαλίκας Στέλιος Πολιτικός Υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού στο Ποτάμι, Παναγιώτης Ραυτόπουλος Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Νέας Ερυθραίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι κ.κ Γαβριήλ Διαμαντής, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μιου Πειραιά, Νικόλαος Αργύρης, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παν/μιου του Στρασβούργου, Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διπλωματικός με τον βαθμό του πληρεξούσιου Υπουργού Β καθώς και η κα. Φωτεινή Καλαντζή, Διεθνολόγος. Κατά τη διάρκεια διαβάστηκε και το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Την συζήτηση άνοιξε ο κ. Πάγκαλος κάνοντας ιστορικές αναφορές για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας και σχολιάζοντας τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Αναφορικά με την διαπραγμάτευση τόνισε πως ο διαπραγματευτής οφείλει να είναι ειλικρινής και συγκεκριμένος χωρίς να φοβάται τις αντιδράσεις για τις επιλογές του και χωρίς να απαξιώνει τους συνομιλητές του, υπονοώντας σαφώς πως αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν πήρε τον λόγο η κ. Γιαννάκου, η οποία αφού ευχαρίστησε το Ποτάμι και τους εθελοντές του Δήμου Κηφισιάς για την πρόσκληση, τόνισε πως η εξωτερική πολιτική δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομική και γεωπολιτική θέση μιας χώρας αλλά και από την ισχύ της, η οποία εξασφαλίζεται με τις συμμαχίες και τις κοινές συνεργασίες σε ευρύτερα πεδία. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιαπωνία έθεσε το ζήτημα της μη αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει για την άσκηση εξωτερική πολιτικής, η οποία πρέπει να βασίζεται στην κοινή λογική και την αξιοποίηση των θετικών παραμέτρων της παγκοσμιοποίησης.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού κ. Μαλλιά, ο οποίος έκανε λόγο για ανεπάρκεια ενός παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, πέραν του ΟΗΕ. Το συμβούλιο ασφαλείας, τόνισε, πρέπει να λειτουργεί ως θεμελιώδης θεσμός του οικουμενικού συστήματος προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που επικρατεί στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και στην ασυμμετρία ανάμεσα στις απειλές και τις συνακόλουθες απαντήσεις τη στιγμή που η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασυνεπής χωρίς στρατηγικό στόχο. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει καθαρός πολιτικός στόχος και αντιστοιχία των μέσων επίτευξής του, διάκριση ανάμεσα στο επιθυμητό και το εφικτό καθώς και η διασφάλιση της επόμενης ημέρας, πέρα από ευχολόγια. Καταλήγοντας τόνισε την σημασία της συμφωνίας του πλαισίου διαχείρισης των διαφωνιών κεκλεισμένων των θυρών σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και διατύπωσε την πρόταση της δημιουργίας ενός εθνικού συμβουλίου ασφαλείας στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το συμβούλιο αυτό θα είναι ένα μόνιμο όργανο, που θα συγκαλείται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και θα υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών καθώς και από την Ε.Υ.Π.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι τρεις ομιλητές κατέληξαν στην παραδοχή ότι η μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική της χώρας δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακή, λαμβάνοντας υπ’όψιν την εσωτερική διχόνοια και τις έντονες συγκρούσεις των κομμάτων.

Ακολούθησε εκτενής διάλογος με το κοινό στα ερωτήματα του οποίου απάντησαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές.

20150526_195922

20150526_202817

20150526_195728

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στην Εκδήλωση για την Εξωτερική Πολιτική:

"Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα πολύ αλλά μου είναι αδύνατο να είμαι σήμερα μαζί σας σε μια τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Εξ'αρχής θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη πρωτοβουλία αυτή και για την παρουσία των προσώπων που μετέχουν. Έχουν αφήσει ανεξίτηλο το προσωπικό τους στίγμα στην πρόωθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Έχουν διακριθεί για την αφοσίωσή τους στην Πατρίδα.

Η κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης στη ευρύτερη περιοχή μας και οι συνεχείς αλλαγές δεδομένων δείχνουν ότι πριν και πάνω από όλα απαιτούνται...

α) Σχεδιασμός και μακροχρόνια στρατηγική
β)Υπέρβαση των περιορισμών που κατ'ανάγκην επιβάλλει η οικονομική κρίση στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής
και
γ) Επιδίωξη και Επίτευξη στο μέτρο του επιθυμητού και του εφικτού της απαραίτητης πολιτικής συναίνεσης.

Είναι βέβαιο ότι το βασικό εργαλείο άσκησης της Εξωτερικής Πολιτικής που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλους οικονομικούς περιορισμούς.

Θέλω όμως να είμαι σαφής.

Παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, έχουμε την δυνατότητα να αποτρέψουμε, να διεκδικήσουμε και να ανατρέψουμε.

Έχουμε την δυνατότητα και συνάμα την υποχρέωση, το καθήκον, να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, έστω μέσα στις δύσκολες αυτές περιστάσεις.

Η Ελλάδα και έχει και δημιουργεί ευκαιρίες.

Η ανατροπή των σταθερών παραμέτρων στην ευρύτερη περιοχή που, όπως έχω πει, ορίζεται απότο τρίγωνο της αστάθειας, συγκρούσεων και της ρευστότητας Ουκρανίας-Συρίας/Ιράκ και Λιβύης, αναδεικνύουν την Ελλάδα και τον Ελλαδικό χώρο σαν το κρίσιμο μέγεθος της προώθησης των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Επιδιώκω και προσωπικά προσβλέπω στην συνέργεια όλων των πολιτικών δυνάμεων τόσο στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όσο και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Είμαι ανοικτός σε προτάσεις και ιδέες

Θα διαβάσω με προσοχή τα συμπεράσματα της συζήτησης.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία

Νίκος Κοτζιάς"

27 Μαΐου 2015