4 Δεκεμβρίου, 2017

«Για αυτούς που δεν πήγαν στα Ζάππεια ή στις πλατείες των αγανακτισμένων»

Σπύρος Δανέλλης

Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς πως το εγχείρημα της υπέρβασης των σημερινών κομμάτων και κινήσεων για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, είναι μια απλή υπόθεση που απορρέει μόνο από το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης των συμμετεχόντων. Και είναι αφελές γιατί τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα πρέπει να περάσουν από τη βάσανο της επαν-εφεύρεσης του «εαυτού» τους. Και αυτό είναι από μόνο του μια δύσκολη διαδικασία. Η άρση καχυποψιών, η σύγκλιση διαφορετικών απόψεων, η όσμωση διαφορετικών προσεγγίσεων, η εναρμόνιση πολιτικών προτεραιοτήτων, η υπέρβαση κομματικών ταυτοτήτων και προελεύσεων είναι τα προαπαιτούμενα για την εδραίωση του νέου κόμματος, που δεν έχει στόχο την κοινοβουλευτική επιβίωση, αλλά τη διεκδίκηση ρόλου καθοριστικού στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων, ρόλου συνδιαμορφωτή του αύριο, του τόπου και της κοινωνίας.

Υπάρχει όμως πολιτικό κενό για να καλυφθεί από το «Κίνημα Αλλαγής»; Ή μήπως αποτελεί τον βολονταρισμό όσων οραματίζονται την επιτέλους δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα, κάποιων άλλων που ονειρεύονται την αναγέννηση από τις στάχτες του ΠΑΣΟΚ ή κάποιων τρίτων που εμπνέονται από την άσκηση γοητείας του Μακρόν; Υπάρχει κοινωνικός χώρος. Όχι γιατί στην εκλογή του ηγέτη συμμετείχαν 210.000 πολίτες, αλλά γιατί είναι πολλοί περισσότεροι οι πολίτες που δεν είχαν πειστεί, ούτε από τα Ζάππεια, ούτε από τις πλατείες των αγανακτισμένων. Γιατί είναι πολλοί εκείνοι που ενώ πίστεψαν στην άκριτη ελπίδα του αντι-μνημονιακού λόγου, προσγειώθηκαν επώδυνα στην πραγματικότητα. Υπάρχει κοινωνικός χώρος, γιατί όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται, πόσο τοξικός είναι ο νέος δικομματισμός, με την διαρκή ανατροφοδότηση της αδιέξοδης και καταστροφικής ακραίας πόλωσης στη δημόσια ζωή.

Όποιος πιστεύει πως ζητούμενο είναι η κλωνοποίηση ή η αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ομοίως, και όποιος πίστεψε πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χτιστεί ο νέος φορέας. Οι τρεις στους τέσσερις πολίτες που συμμετείχαν στη νέα διαδικασία, κατά τεκμήριο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Η επιτυχία του εγχειρήματος όμως απαιτεί την ενεργοποίηση πολλών περισσότερων πολιτών και βέβαια το στοίχημα δεν έχει προοπτική αν δεν το πιστέψουν, κι αν δεν γοητεύσει τους νέους. Βέβαια, η ηλικιακή σύνθεση των προχθεσινών ψηφοφόρων είναι προβληματική. Θέλει πολλή δουλειά για να καμφθεί η αδιαφορία, η δυσπιστία, η άρνηση και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη. Και ελπίζω πως στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πως από τις φωτογραφίες των reunions των παλιών συμμαθητών, συγκινούνται μόνο οι συμμετέχοντες, ενώ αυτές αφήνουν αδιάφορους τους τρίτους - στην καλύτερη περίπτωση.

Οκτώ χρόνια μετά την χρεοκοπία, που μας οδήγησε στα Μνημόνια η κοινωνία εξακολουθεί να διατελεί σε σύγχυση, απογοήτευση και παραίτηση και το πολιτικό προσωπικό αρνείται πεισματικά την αυτογνωσία. Το τμήμα της κοινωνίας, που υποβλήθηκε στις σημαντικότερες θυσίες, καταβάλλοντας πολύ μεγαλύτερο τίμημα είναι αναμφίβολα τα μεσαία στρώματα, που είναι και τα δυναμικότερα και τα δημιουργικότερα στην παραγωγική διαδικασία. Η δυσανάλογη επιβάρυνσή τους υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη, ενώ η κοινωνική τους αποσταθεροποίηση τα αδρανοποιεί, ωθώντας τα στο πολιτικό περιθώριο.

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα είναι να πείσει αυτούς ακριβώς τους πολίτες. Να παράξει πολιτικό λόγο, χωρίς το θυμικό, μακριά από την ευκολία του «εμείς σας τα λέγαμε…». Η επιτυχής διεκδίκηση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου απαιτεί ειλικρίνεια, τόλμη και αξιοπιστία. Και βέβαια σαφή διακριτότητα, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να στηθεί στη βάση του ετεροκαθορισμού του από κάποιο άλλο. Η επιτυχία του «Κινήματος Αλλαγής» θα λειτουργήσει εξυγιαντικά για το ευρύτερο πολιτικό σύστημα. Ρόλος εθνικά αναγκαίος για την έξοδο από την ταραγμένη μνημονιακή περίοδο προς την εθνική ανασυγκρότηση.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

Πηγή: Νέα Σελίδα

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com