20 Οκτώβριος, 2015

ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Άλλη μια «δέσμευση» του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πράξη…

Ποτάμι

Το σίριαλ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είχε το τέλος (;) που οι περισσότεροι περίμεναν… Τίποτα από όσα διατυμπάνιζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έγινε… Καμία απαλλαγή ΦΠΑ δεν επετεύχθη!

Προφανώς αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είχαν ποτέ στην ατζέντα τους ισοδύναμα μέτρα γι’ αυτό και τελικά κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη λύση.

Ο κλιμακωτός ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντανακλά πλήρως την ιδεολογική εμμονή και την ταξική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι στην εκπαίδευση. Άλλωστε είναι κάτι που ποτέ δεν έκρυψαν τα στελέχη του στις συζητήσεις και στις τοποθετήσεις τους, και μάλιστα πρόσφατα επανέλαβε και ο κ. Φίλης, δηλαδή ότι: «…άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια..». Μάλιστα σήμερα ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι: «Δεν μπορούμε να τον καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο» ενώ στην κυβέρνηση ξέρουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια εκτός και αν διαψεύδουν και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος σχολίασε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης τι θα κάνει με τον ΦΠΑ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θέλει να εμφανίσει ως «κατόρθωμα» τη μη επιβολή ΦΠΑ στην προσχολική εκπαίδευση η οποία εξαρχής από τον Αύγουστο εξαιρούταν.

Επίσης είναι σίγουροι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιτρέπεται να επιβάλουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία; Μήπως δεν έχουν διαβάσει όλα τα παραρτήματα της κοινοτικής οδηγίας 112/2006; Ή θα έχουμε πάλι τα γνωστά «είπα-ξείπα»;

Εμείς στο Ποτάμι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι κάθε μορφή εκπαίδευσης δεν πρέπει να υπάγεται σε ΦΠΑ και αυτό όφειλε να πράξει και η κυβέρνηση αντί να παίζει κρυφτούλι, να ζητάει απλά παρατάσεις και τελικά να επιλέγει ημίμετρα που και πάλι θα θίξουν τις μεσαίες και μικρομεσαίες οικογένειες.