19 Μαΐου, 2016

Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Λασίθι

Ποτάμι

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος


Δεύτερη μέρα, Παρασκευή 20 Μαΐου

Ώρα 10.00
Πρωϊνό με τους φορείς στον Μακρύ Γιαλό.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε και μίλησε με τους: Νίκο Λατζανάκη (Αντιδήμαρχο Σητείας), Εμμανουήλ Ρουσσάκη (Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού), Στέφανος Παπαδάκης (πρώην πρόεδρος κοινότητας Μακρύ Γιαλού), Στέργιος Ρουσσάκης (Πρόεδρος Τ.Τ. Πεύκων), Βασίλης Καραμανλής (Ξενοδόχος), Γιάννης Τζιρβελάκης (Πρόεδρος Δ.Σ. Ιεράπετρας)

 

Ώρα 11.30
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόσιο Καλαντζάκη και τους φορείς της πόλης:
Ευάγγελος Μπινιχάκης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας
Μανώλης Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας
Μιχάλης Βολυράκης, πρόεδρος Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης
Γεώργιος Βαρδάκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Νοτιοανατολικής Κρήτης
Μαρία Ρουμελιωτάκη, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού
Γιώργος Προϊστάκης, Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου
Εκπρόσωπος Επιτροπής αγώνα Νοσοκομείου
Μανώλης Παπαδάκης, Πρόεδρος ΤΟΕΒ Ιεράπετρας
Νίκος Αθάνατος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη
Μανώλης Φυφάκης, Εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου Βαϊνιας,
Μάνος Λουτζέτης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιων
Χρύσα Χατζημαρκάκη, Πρόεδρος ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α

 

Ώρα 1.00
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
Τον Σταύρο Θεοδωράκη ενημέρωσε για τις ελλείψεις της μονάδας ο γιατρός Γιάννης Πετράκης, εκτελών χρέη διοικητή, καθώς και ο Δήμαρχος της πόλης Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Κύριε Πετράκη τι είναι εκείνο το οποίο περιγράψατε σήμερα ως κατάσταση επικρατούσα εδώ στην περιοχή την δική μας και στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας;
Πρώτα-πρώτα να πω ότι δεχτήκαμε σήμερα την επίσκεψη του κ. Θεοδωράκη, τον ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον του. Πιστεύουμε και ότι από την θέση την οποία ανήκει και βρίσκεται να μας βοηθήσει για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουμε στο νοσοκομείο μας. Του εκθέσαμε τα σοβαρά μας προβλήματα που έχουμε όπως είναι η μη λειτουργία της παθολογικής κλινικής και της σοβαρής έλλειψης ιατρικού και λοιπού προσωπικού καθώς και της υποχρηματοδότησης που έχει πέσει κάτω από το 50% από το ’10 και μετά. Προσφέρεται να μεταφέρει τα προβλήματά μας προς τα πάνω και να πιέσει και αυτός από την δικιά του θέση. Τον ευχαριστούμε πολύ για όλο του το ενδιαφέρον.

Κύριε Δήμαρχε, για το ίδιο θέμα;
Ο κύριος Θεοδωράκης είναι αρχηγός κόμματος οπότε το ότι πέρασε από την Ιεράπετρα, αυτό μας τιμά ιδιαίτερα διότι, σπανίως βλέπουμε εδώ να μας επισκέπτονται στην πόλη μας αρχηγοί κάποιων κομμάτων. Τα προβλήματα στην Ιεράπετρα είναι πάρα πολλά. Το βασικότερο που γίνεται και ο αγώνας τώρα και έξι χρόνια, είναι για το νοσοκομείο. Ενημερώθηκε λοιπόν και από τον διοικητή και από μένα προσωπικά στο γραφείο μου αλλά και από τους φορείς της πόλης για το τι πρέπει να κάνουμε και ζητάμε την βοήθειά του, την επόμενη μέρα να στηρίξει την προσπάθειά μας. Πέρα απ’ αυτό υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην πόλη, είναι ενημερωμένος, θεωρώ ότι στην θέση που είναι μέσα στο κοινοβούλιο, θα δώσει την μάχη που χρειάζεται, μιας και έχουμε έλλειψη μιας δυναμικής παρουσίας μες το κοινοβούλιο, νομός Λασιθίου, για να διεκδικήσουμε δυναμικά και για τον Δήμο μας και για την πόλη και για το νοσοκομείο και για όλον τον νομό Λασιθίου.

Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Θεοδωράκη, ακούσατε πριν από λίγο ότι εδώ στην Ιεράπετρα έχει αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός. Καθημερινά πολλοί ταξιδεύουν στον Αγ. Νικόλαο, στο Ηράκλειο και αλλού για να βρούνε κάποιο κρεβάτι. Τι καταλάβατε από όλα αυτά που σας είπαν εδώ οι παράγοντες της Ιεράπετρας;
Μίλησα με τους γιατρούς, μίλησα με τους εργαζόμενους, πραγματικά είναι δύσκολο, να πιστέψεις ότι σε μια τέτοια περιοχή, που παράγει αρκετό πλούτο για την χώρα, με τα αγροτικά προϊόντα, με το τουριστικό προϊόν, οι κάτοικοι δεν μπορούν να βρουν μια ασφάλεια κα να τους παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες εδώ στον τόπο τους και αναγκάζονται να φύγουν για τον Αγ. Νικόλαο και αρκετά μετά κάποιοι για το Ηράκλειο και ίσως ακόμα για το Ρέθυμνο, τέλος πάντων να αναζητήσουν αλλού λύσεις.

Και στα Χανιά έχουν πάει στην μονάδα..
Τα πράγματα είναι πολύ απλά: θα πρέπει με ευθύνη της κυβέρνησης, με την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή πόρων και γιατρών με βάση και τον πληθυσμό του νησιού. Δεν μπορεί ο μεγαλύτερος Δήμος του νομού εδώ, να μην έχει τις βασικές, ιατρικές υπηρεσίες.

Εσείς πώς θα βοηθήσετε;
Εμείς θα βοηθήσουμε φωνάζοντας και συνεννοούμενοι ει δυνατόν, με το Υπουργείο Υγείας, με τους Υπουργούς , με τις Υπηρεσίες, να αντιληφθούν το πρόβλημα. Πέρα από το ότι υπάρχει και μια εξαπάτηση γιατί τους είχαν υποσχεθεί ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα και έχει περάσει 1,5 χρόνος από τότε που ανέλαβαν τις κυβερνητικές τους ευθύνες, στρογγυλοκάθονται αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα.

 

Ώρα 2.00
Επίσκεψη στην Ανατολή και τον Μύρτο Ιεράπετρας που κάηκαν τον προηγούμενο μήνα σε μεγάλη πυρκαγιά

 

Πρώτη μέρα, Πέμπτη 19 Μαΐου

Ώρα 10.40
Άφιξη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

 

Ώρα 11.30
Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμο. Tον Σταύρο Θεοδωράκη συνοδεύουν τα στελέχη του Ποταμιού: Φάνης Εικοσιπεντάκης, Δημήτρης Καδιανάκης, Γιάννης Καλαντζάκης και Κυριάκος Καραγιώργης.

 

Ώρα 12.00
Βόλτα στην πλατεία της Νεάπολης
Στάση για μία σουμάδα (παραδοσιακό αφέψιμα της περιοχής) με τα μέλη του εμπορικού συλλόγου Νεάπολης, Σταύρο Τζωρτζη, Γιάννη Γιαλελάκη και Μιχάλη Ταμπουρατζή

 

Ώρα 12.30
Επίσκεψη στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού - Παιδόπολη Νεάπολης. Ο διευθυντής, Γιάννης Αρώνης ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το Κέντρο φιλοξενεί 32 αγόρια 6 έως 18 ετών από όλη την Ελλάδα. Τον ενημέρωσε επίσης ότι το Κέντρο πάσχει από έλλειψη προσωπικού. Απαιτείται τουλάχιστον ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, μάγειρας και επιμελητές για να φροντίζουν τα παιδιά σε βάρδιες όλο το 24ωρο.

 

Ώρα 1.00
Συνάντηση με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβό, και τους αντιδημάρχους.

Μετά την συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: 

«Δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση της χώρας αν δεν ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των δήμων. Αυτό πρέπει να είναι το νέο μοντέλο. Να ζητάμε μεν ευθύνες από τους Δημάρχους αλλά να τους προσφέρουμε ένα πλαίσιο δράσης που να τους επιτρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Αυτή είναι μια καινούργια πολιτική συμφωνία που πρέπει να υπάρξει στην χώρα. Ελπίζω όταν ξεπεράσουμε όλα αυτά τα μικρά που μας “τρώνε” κάθε μέρα, τα οποία στην ουσία δεν είναι καθόλου μικρά γιατί διαιωνίζουν την οικονομική κρίση, να ασχοληθούμε και με τα σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας. Ένα απ’ αυτά είναι και η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

Ώρα 1.30
Συνάντηση με Φορείς του Αγίου Νικολάου.
Στο Επιμελητήριο Λασιθίου παρευρέθηκαν και ενημέρωσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη για τα προβλήματα του κλάδου τους οι:
Πελαγία Πετράκη (Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου), Εμμανουήλ Βαρκαράκης (Πρόεδρος Ξενοδόχων Λασιθίου), Νίκος Ζαχαριάδης (Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κριτζάς), Μαρία Μαρκάκη (αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγίου Νικολάου και γραμματέας Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων), Γιώργος Νερατζούλης (Πρόεδρος Εστιατόρων και Καφετεριών Αγίου Νικολάου)

 

Ώρα 2.00
Επίσκεψη στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνάντησαν και ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα οι: Χάνι Μασούντ (Διευθυντής ΜΕΘ, Εκτελών χρέη διοικητή), Γεώργιος Κασαπάκης (Διοικητικός Διευθυντής), Αναστασία Μανιάτη (Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας), Ηλίας Βασιλάρας (Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου), Βαγγέλης Διαλυνάς (τραυματιοφορέας), Δαμιανός Χαλκιαδάκης (Σύλλογος Εργαζομένων), Κωνσταντίνος Ηλιάκης (Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων).

Ώρα 2.30
Βόλτα στους δρόμους του Αγίου Νικολάου

 

Ώρα 5.00
Επίσκεψη στο αεροδρόμιο Σητείας. Ο αερολιμενάρχης ενημέρωσε το κλιμάκιο του Ποταμιού για το γεγονός ότι ένα αεροδρομιο που εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, λειτουργεί σήμερα μόνο για λίγες ώρες την μέρα αφού οι πτήσεις που γίνονται από και προς Σητεία είναι ελάχιστες. Μάλιστα αναμενεται τους προσεχείς μήνες να διακοπουν οι πτήσεις προς Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων της πόλης.

 

Ώρα 6.00
Συνάντηση με τον δήμαρχο Σητείας Θεόδωρο Πατεράκη και τους φορείς της πόλης: Γιάννη Κακουράκη (Πρόεδρο Ξενοδόχων Σητείας), Χαράλαμπος Λεβαντάκης (Συντονιστής Μόνιμης Επιτροπής Σητείας - ΤΕΕ), Γιάννης Αυγουστινάκης (μέλος ΔΣ Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας), Μάρω Νικητάκη (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σητείας), Εμμανουήλ Κριθαράκης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Σητείας και Πρόεδρος Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Σητείας), Άννα Ορφανουδάκη (Πρόεδρος Επιχειρηματιών Ενοικιαζομενων Διαμερισμάτων - Δωματίων Σητείας)

* Η περιοδεία του Σταύρου στο Λασίθι συνεχίζεται με επίσκεψη στην πόλη της Σητείας και της Ιεράπετρας