28 Αύγουστος, 2015

Φορομπηχτισμός και Δικομματισμός: Ανατροπή των μαθηματικών;

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Είναι κανόνας της λογικής ότι αν ισχύει κάτι δεν μπορεί να ισχύει και το αντίθετό του.

Αν επιλέγεις το ‘Α’ επειδή είναι σωστό δεν μπορείς επιλέγεις, και μάλιστα για τους ίδιους λόγους, το ‘μη-Α’. Αυτό δεν είναι τόσο αξίωμα των μαθηματικών, όσο απαίτηση μη-παραφροσύνης.
Και όμως.

Οι συνταξιούχοι έκπληκτοι σήμερα βλέπουν ότι αυτός ο κανόνας αναστέλλεται όσον αφορά την εισφορά υγείας στους συνταξιούχους: 6 τοις εκατό για όλες τις συντάξεις. Όμως στις κύριες συντάξεις αυτό υπολογίζεται στο ποσό που υπήρχε πριν από τις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων που επέβαλαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και των τριών μνημονίων. Δηλαδή σε ένα ποσό που υπάρχει μόνο στην φαντασία γραφειοκρατών. Αν οι περικοπές ήταν 40% (όπως επανειλημμένα ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας) τότε το φανταστικό έξι τα εκατό ισούται σε δέκα τα εκατό επί του ποσού που πραγματικά εισπράττει ο συνταξιούχος, η δε επιβάρυνση μεγαλύτερη κατά τα δύο τρίτα. Ο διακομματικός μας φορομπηχτισμός σε όλο το μεγαλείο του.

Το ίδιο 6% υπολογίζεται στις επικουρικές συντάξεις, τελείως διαφορετικά, επί του πραγματικού ποσού που εισπράττει ο συνταξιούχος, μετά τις περικοπές. Οπου το 6 είναι 6. Το εκπληκτικό είναι ότι η αλήστου μνήμης Κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου μας κληροδότησε δύο αποφάσεις, για το ίδιο θέμα, την καθεμιά με εντελώς διαφορετική λογική. Αν η δεύτερη είναι σωστή, η πρώτη πρέπει να ήταν λάθος. Και αντιστρόφως. Αυτά πρέπει να λέει η λογική- όπως είχε επισημάνει το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή.

Όμως η λογική του δικομματισμού επιμένει να διαφωνεί. Εφόσον μια λανθασμένη απόφαση μπορεί να χρεωθεί στον αντίπαλο, διατηρείται – ιδίως μάλιστα αν μαζεύει έσοδα. «Η δικιά μας απόφαση (τώρα που έρχονται και εκλογές) είναι φιλολαϊκή. Ετσι εμείς κάνουμε τους καλούς, καρφώνουμε τους άλλους ως κακούς, και εκτελούμε το καθήκον μας ως φορομπήχτες. Και πληρώνετε εσείς που θα ψηφίσετε».

Το εκλογικό έργο «Αναστολή της Λογικής» παίζεται τώρα σε εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στα παρασκήνια φαίνεται πως ετοιμάζεται και σήκουελ της επιτυχίας ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που βαρέθηκαν τις επαναλήψεις καλοκαιριάτικα και θεωρούν ότι η λογική δεν έχει χρώμα ούτε κόμμα, μπορούν πάντα να έλθουν στο Ποτάμι.

28 Αυγούστου 2015