16 Σεπτεμβρίου, 2017

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Με τους διαχειριστές της εξουσίας και, δη, τους συριζαίους ούτε τα πήγαινα ούτε τα πάω καλά. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, που έχουν ζημιώσει τον τόπο, αλλά και για το καθεστωτικό ήθος διακυβέρνησης που κομίζουν. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν διαφοροποιούνται από τους προηγούμενους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεoκοπία, αλλά αντιγράφουν και τις χειρότερες πρακτικές τους.

Η αριστεροδεξιά διακυβέρνηση έδωσε ένα ακόμη δείγμα γραφής του ήθους που διαθέτει, επ΄ ευκαιρία της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Σαρωνικό. Τα εγκλήματα όμως τελούνται, ενίοτε, και δια παραλείψεων. Ένας από εκείνους που είχαν υποχρέωση να δράσουν, αλλά δεν το έκαναν, είναι και η Περιφέρεια Αττικής. Αντί όμως να σιωπήσει, ενοχλήθηκε από μια αναφορά μου στην αβελτηρία της να συμβάλει στη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού απορρύπανσης. Και -καλά- να ενοχληθούν, αφού το μάθαμε, πια ότι η δεν ανέχονται την κριτική. Αλλά να επιχειρούν να σε διαψεύσουν κι από πάνω... Ε! Αυτό παραπέμπει στη γνωστή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Εγώ ανέφερα σχετικώς, στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου στο Blue Sky, ότι, ενώ η Περιφέρεια είχε διαθέσιμους πόρους στο ΠΕΠ που θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμεσης αντίδρασης σε θαλάσσια ρύπανση, δεν το έκανε. Η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της λέει άλλα αντ΄ άλλων, προσθέτωντας το επίθετο «ανακριβής» στο όνομά μου.

Εγώ είπα -και το επαναλαμβάνω- ότι μοναδικός δικαιούχος για τις δράσεις του άξονα 6 του ΠΕΠ είχε οριστεί η Περιφέρεια Αττικής. Το οποίο σημαίνει απλά ότι αυτή, και μόνον αυτή, μπορούσε να επιλέξει τα έργα και να διαθέσει τους πόρους για την υλοποίησή τους, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2014. Αυτοί «απαντούν» ότι τότε δεν υπήρχε η τυπική έγκριση του προγράμματος που έγινε τον Δεκέμβριο! Τι κάνεις Γιάννη, κουκιά σπέρνω... Ξανα-ρωτάω: Την ευθύνη της διάθεσης των 155 εκατομυρίων ευρώ την έχει ή δεν την έχει η Περιφέρεια;

• Η Περιφέρεια επιβεβαιώνει ότι ο προϋπολογισμός των € 155.546.875 εκ. του Άξονα Προτεραιότητας 6 του ΠΕΠ Αττικής αφορά σε έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, παροχής πόσιμου νερού, αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εκτάσεων. Ενώ λέει αυτό ακριβώς, συνεχίζει πληροφορώντας μας ότι στους στόχους του άξονα ΔΕΝ δικαιολογείται η ένταξη έργων για την προστασία των ακτών της Αττικής! Ξέρετε γιατί; Επειδή η Περιφέρεια «δεν έχει αρμοδιότητα» να κάνει κάτι! Ενώ δηλαδή για όλα τα προηγούμενα έχει; Σιγάν κρείττον.

• Και, τέλος, η αναφορά ότι «ουδεμία πρόσκληση έχει εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία» με βγάζει από τον κόπο να επαναλάβω αυτό που είπα από την αρχή: Όντως η Περιφέρεια δεν έβγαλε καμία πρόσκληση και δεν έκανε τίποτα για την προστασία των ακτών μας. Όντως δεν εκτίμησε, ούτε τον κίνδυνο, ούτε την ανάγκη γι΄ αυτό. Προφανώς είχε άλλες προτεραιότητες. Όπως εξ΄ άλλου και η κεντρική κυβέρνηση. Ο καιρός όμως που οι δράσεις και οι παραλείψεις τους θα αξιολογηθούν από τους πολίτες είναι εγγύς...

(ΥΓ.) Ενώ εγώ έγραφα αυτή την ανακοίνωση, η κυρία Δούρου αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι πάνω της. Έτσι, έβαλε μερικές δικές της πινελιές στο προηγούμενο βασικό κείμενο του συνέταξαν οι ταλαίπωροι επιτελείς της. Πρόσθεσε μερικά επίθετα όπως «ψευδείς» για τους ισχυρισμούς μας, μας ενάγει ότι έχουμε μαθητευόμενους συμβούλους στο Ποτάμι που μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα και ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το ΕΣΠΑ.
Η κυρία Δούρου είναι, απλώς, συριζαία.

(Δείτε εδώ την απόφαση έγκρισης του ΠΕΠ Αττικής, όπου φαίνεται σαφώς ότι οι δαπάνες για την εφαρμογή έργων είναι επιλέξιμες από 1η Ιανουαρίου 2014.)

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Π² - Πρόοδος στην Πράξη