10 Ιουλίου, 2019

Φεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει η γραβάτα

Πλάτωνας Τήνιος

Περπατώντας στην Χώρα των Θαυμάτων η Αλίκη δήλωσε αναποφάσιστη – δεν ήξερε πού να πάει. Τότε παρουσιάστηκε ανεβασμένος σε ένα δένδρο ο Γάτος του Τσεσάιρ, με ένα χαμόγελο από αυτί σε αυτί. Η συμβουλή του δεν ήταν, στ’ αλήθεια, καθόλου χρήσιμη: είπε ότι αν δεν ξέρει πού θέλει να πάει, τότε όλοι οι δρόμοι είναι σωστοί. Εκείνη, όμως, επέμεινε και ρώτησε ‘να πάω από εδώ;’ ‘ή μήπως από εκεί’;  Της απάντησε ότι, όπου και να πάει θα πέσει σε τρελούς· αφού θέλει να πάει να τους συναντήσει, τότε μάλλον κι αυτή τρελή  θα είναι.

Η συμβουλή του Γάτου ξένισε το κορίτσι.  Θα μπορούσε να παραφραστεί ως ‘όταν νομίζεις ότι αρμενίζεις στραβά, τότε σίγουρα θα στραβώσει και ο γυαλός. Πριν εξετάσεις πού πάς, να αναρωτηθείς ποια είσαι’.  Δηλαδή, οταν εκείνη ζήτησε εξωτερική βοήθεια για να λύσει το πρόβλημά της, ο αναιδής Γάτος της πέταξε το μπαλάκι πίσω - το τελευταίο που ήθελε η καημένη.  Αυτό εξηγεί και τι έμεινε να θυμίζει στην Αλίκη την ατυχή στιχομυθία: εξαφανίστηκε ο Γάτος και άφησε πίσω μόνο το χαμόγελό του. 

 Την τελευταία εβδομάδα το 7-10% των  επίμονων αναποφάσιστων αναζητούν, όπως και η Αλίκη, μια απάντηση για το προς τα πού να πάνε την Κυριακή. Αυτόκλητοι γάτοι, διαπρέψαντες σε μάχες  γύρω από σκουπιδοτενεκέδες,  της προτείνουν από την ΤV ή από  τα social media καθοδήγηση αντίστοιχης  εμβρίθειας – «αν δεν ξέρεις τι θέλεις, γιατί δεν με ψηφίζεις; Ακόμα και η ψήφος σε εμένα είναι σωστή». 

Όμως, οι δικοί μας, πληβείοι γάτοι της πιάτσας, πάνε ένα βήμα παραπέρα: Αν ξέρεις τι δεν θέλεις, τότε όλα είναι σωστά πλην ενός. Στην Ελληνική πολιτική Αλίκη, η αναποφάσιστη πάλι θα απευθύνεται στο χαμογελαστό γατί. Εξαφανιζόμενο, θα της αφήσει όπως και πριν παρακαταθήκη το χαμόγελό του. Όμως, αυτό που σίγουρα θα καρφωθεί στην μνήμη της Αλίκης είναι αυτό που το γατί ποτέ δεν είχε, η γραβάτα του.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μείνει μόνο η γραβάτα που δεν φορούσε. 

Κάποιες Αλίκες της ΝΔ ξέρουν ότι απεχθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για αυτό που είναι και όχι για αυτό που κάνει ή θα έκανε. Άρα επιλέγουν με κύριο κριτήριο να διαφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν ξέρουν πού θέλουν να πάνε, τότε όλοι οι δρόμοι είναι σωστοί – φτάνει να μη θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Όλα θα  είναι καλά – φτάνει να μη λείπει η γραβάτα. 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ