20 Ιουλίου, 2018

Φάκελος Πλαστικά

Ποτάμι

Οι ομιλίες του επικεφαλής του Ποταμιού και των βουλευτών για τα πλαστικά

Η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη

Άμεσες αποφάσεις για το εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Ποταμιού στη Βουλή για την απεξάρτηση από τα πλαστικά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική για τη στάση του στην υπόθεση της Κερατέας επισημαίνοντας ότι σε όλη τη χώρα και στα νησιά μας υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές. «Πολιτικός δεν είναι αυτός που εντοπίζει το σκουπίδι στη θάλασσα, πολιτικός είναι αυτός που έχει πρόταση πώς να καθαρίσει η θάλασσα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνοντας μια σειρά από μέτρα που θα έπρεπε να αποτελέσουν τη βάση για μία εθνική στρατηγική απεξάρτησης από τα πλαστικά. 

60114135-D2A1-4348-9925-24F82431D6BB

«Η επιμονή μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, που έχει η χώρα δεν έρχεται ως μια μια ονειροπόλα οικολογική διάθεση, αλλά γιατί η μείωση του πλαστικού θα κρίνει αν θα κερδίσουμε τα στοιχήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Στοιχήματα που συνδέονται με την υγεία μας, στοιχεία που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στα οποία αναφέρθηκαν και οι συνάδελφοί μου από το Ποτάμι» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Διαβάστε την ομιλία του επικεφαλής εδώ.

Η ομιλία του Γιώργου Μαυρωτά

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για την απεξάρτηση από τα πλαστικά, που είχε καταθέσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου, Γιώργος Μαυρωτάς, εστίασε στο θέμα της παιδείας. Ξεκαθαρίζοντας πως το Ποτάμι δεν στοχεύει στις κάλπες, αλλά στις δράσεις που θα ωφελήσουν τις επόμενες γενιές, επεσήμανε ότι ήδη από τις 5 Ιουνίου 2018 ο Σταύρος Θεοδωράκης με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση όλων των πλαστικών ειδών μιας χρήσης από τα κυλικεία και το εστιατόριο της Βουλής, αλλά και την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης. «Το Ποτάμι θέλει να ασχολείται και με θέματα που αφορούν τις επόμενες γενιές και όχι μόνο τις επόμενες κάλπες. Για το λόγο αυτό, έφερε με τη συγκεκριμένη επίκαιρη επερώτηση το θέμα της απεξάρτησης από τα πλαστικά, που κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει σοβαρά στη χώρα μας. Ένα θέμα, στο οποίο πρέπει να δράσουμε τώρα, για να καρπωθούν τα οφέλη κυρίως οι επόμενες γενιές. Τις επόμενες γενιές από τις οποίες έχουμε μάθει μόνο να παίρνουμε. Ας τους αφήσουμε λοιπόν και κάτι». Διαβάστε την ομιλία του κ. Μαυρωτά εδώ.

Η ομιλία του Γιώργου Αμυρά

«Αν αναρωτιέστε που καταλήγουν τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνουμε ακούστε τα ακόλουθα: είκοσι με πενήντα πέντε χιλιάδες τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο από τις ελληνικές ακτές στις ελληνικές θάλασσες, ενώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο παραλίας αντιστοιχούν από διακόσια κιλά έως ένας τόνος πλαστικών ενώ ερευνητές στις ελληνικές θάλασσες έχουν βρει πλαστικά ακόμη και σε βάθη χιλίων μέτρων. Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό με το θάνατο θαλάσσιων οργανισμών από την κατάποση πλαστικών και εκφράζονται φόβοι, ότι ο φαύλος των πλαστικών ολοκληρώνεται στο πιάτο μας, όπου καταλήγουν όλες τοξικές ουσίες, με τις οποίες απερίσκεπτα μολύνουμε το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή χώρες, όπως η Σουηδία, ανακυκλώνουν το 99% των απορριμμάτων τους και έχουν φτάσει στο σημείο να εισάγουν απορρίμματα που στη συνέχεια αξιοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, στη σημερινή του παρέμβαση κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Ποταμιού για τα πλαστικά, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Η ομιλία του Σπύρου Δανέλλη

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, στην επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τουρισμού, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα «Απεξάρτηση από τα πλαστικά… αν όχι τώρα, πότε;». «H πολιτική περιορισμού των πλαστικών απορριμμάτων και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών εκτός από καλές προθέσεις, για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων της, απαιτεί και την διάθεση πόρων. Πρέπει πλέον και η ίδια η Πολιτεία σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, να συμβάλει στην προσπάθεια κατεύθυνσης των διαθέσιμων πόρων, σε δράσεις που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα και επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού; Όχι απαραίτητα, καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι όμως πρέπει να αξιοποιούνται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, στοχοθετημένα και αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και ειδικά στον Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος - προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων», η συνολική Δημόσια Δαπάνη είναι άνω των 2 δις Ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δανέλλης. Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Δανέλλη εδώ

Η ομιλία του Σπύρου Λυκούδη

«Δεν χρειάζεται να κοιτάξει πολύ μακριά κάποιος στην Ελλάδα για να διαπιστώσει την απουσία μίας αποτελεσματικής πολιτικής στην διαχείριση απορριμμάτων και να διαπιστώσει ιδιαίτερα την αποτυχία της χώρας μας να διαχωρίζει και να ανακυκλώνει τα απορρίμματα που παράγει», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης. «Τα στοιχεία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται να επιβεβαιώσουν την αδυναμία αυτή. Το 2016 σχεδόν το 80% των απορριμμάτων στην Ελλάδα θάφτηκαν σε ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα η χώρα μας κατέγραψε και την τρίτη χειρότερη επίδοση στην ανακύκλωση, με ποσοστό ανακύκλωσης να ανέρχεται μόλις στο 17%, με την Μάλτα και την Ρουμανία να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία, μόνο το 1% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές, ενώ τα ποσοστά ανακύκλωσης ανέρχονται σε επίπεδα άνω του 48%». Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Οι Δράσεις του Ποταμιού ενάντια στα Πλαστικά

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στις 5 Ιουνίου 2018, ζητώντας την κατάργηση όλων των πλαστικών ειδών μιας χρήσης (ποτήρια, καλαμάκια, μπουκάλια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, συσκευασίες τροφίμων) από τα κυλικεία και το εστιατόριο της Βουλής. Διαβάστε την επιστολή εδώ.

Επιπρόσθετα, με αφορμή τους νέους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και οι βουλευτές, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τουρισμού, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Ποτάμι έθεσε ως ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας τον σχεδιασμό μίας εθνικής στρατηγικής απεξάρτησης από τα πλαστικά με τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, που θα προωθεί την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση πλαστικών υλικών. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να απαντήσει αν εξετάζει την ενδεχόμενη επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικών προϊόντων, πέραν της πλαστικής σακούλας. Διαβάστε την επίκαιρη ερώτηση εδώ.

Τέλος, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Ποτάμι οργάνωσε μια νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης στα social media με τίτλο «Πόσα ακόμα θα πετάξεις;» και hashtag «#stamatise_to».

Δείτε περισσότερα εδώ.