30 Απριλίου, 2019

Ευρωεκλογές: Από ατάκες χορτάσαμε!

Ξένη Μπαλωτή

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρόγραμμα, ακόμα και μισή ώρα τηλεοπτικού διαλόγου είναι υπεραρκετή. Αυτό συνέβη μεταξύ των κ. Μ.Βέμπερ (Λαϊκό Κόμμα) και Φ.Τίμερμανς (Σοσιαλιστικό Κόμμα) στην πρώτη τους τηλεοπτική αντιπαράθεση για τις ευρωεκλογές και τον απώτερο στόχο του καθενός να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαδεχτεί τον κ Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

Είναι θλιβερό η Ε.Ε. να βρίσκεται στα όριά της από λανθασμένες πολιτικές λιτότητας που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ή τον λαϊκισμό που φόρεσε τον μανδύα της δήθεν καλοπροαίρετης κριτικής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τους οποίους στήριξε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τώρα, παραμονή των νέων ευρωεκλογών που θα κρίνουν το μέλλον της ηπείρου μας, να μην έχουν τίποτα άλλο να αρθρώσουν παρά συνθήματα-ατάκες. Ο Μ.ΒΕΜΠΕΡ π.χ. θέλει να ασχοληθεί με τη μετανάστευση και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, ο Φ Τίμερμανς που πασχίζει να διατηρήσει την αντιπαράθεση στα όριά του «δεξιά/αριστερά», με την «κοινωνική και οικονομική αδικία». Τι πρωτότυπα θέματα! Και καλά, ας πούμε ότι παραβλέπουμε τη μονότονη επανάληψη των ίδιων και των ίδιων θεμάτων, όμως πώς να μην απορήσουμε από την παντελή τους ένδεια σε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μας "σώσουν" για άλλη μία φορά;

Στον πρώτο μεταξύ τους δημόσιο διάλογο δεν ακούστηκε απολύτως τίποτα το συγκεκριμένο για τα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετηθούν, ώστε οι λαοί της Ευρώπης να στηρίξουν την επιβίωση της E.E. Ο μεν κ Μ.Βέμπερ απέρριψε το κοινωνικό πρόσωπο που προτείνει ο Εμ. Μακρόν με την υιοθέτηση, μεταξύ άλλων, του «ελάχιστου ευρωπαϊκού μισθού», ο δε κ. Φ.Τίμερμανς νοιάστηκε περισσότερο για τα εσωτερικά της Γαλλίας και τον ορισμό του τι είναι ή δεν είναι "προοδευτικό".

Σε κάθε περίπτωση, όσοι παρακολουθήσαμε αυτόν τον διάλογο, ούτε να βαρεθούμε δεν μπορέσαμε, αφού η ανησυχία για το αύριο της Ευρώπης με αυτούς τους δυο «Spitzenkandidaten» μας κυρίευσε.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ: και τι μας νοιάζει τι λένε αυτοί; Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει γιατί μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η Νέα Δημοκρατία και μέλος του Σοσιαλιστικού το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Συνεπώς, ψηφίζοντας για ένα από τα δύο εθνικά μας κόμματα ψηφίζουμε Βέμπερ ή Τίμερμανς. Βέβαια ο κ. Φ.Τίμερμανς είναι λίγο πιο πονηρούλης: εκπροσωπεί δύο στη συσκευασία του ενός. Ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ το λογίζει για σίγουρο στις τάξεις του, παλεύει να κερδίσει την καρδιά του κ. Τσίπρα που τον θεωρεί τέως λαϊκιστή και νυν ορθολογικό ηγέτη!

ΣΥΜΠΑΘΑΤΕ ΜΕ, αλλά αυτοί οι κύριοι δεν κάνουν ευρωπαϊκή πολιτική. Κάνουν εργασίες συντήρησής της κοροϊδεύοντας μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Και να πεις ότι δεν το ξέρουν; Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και οι δυο μαζί (Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα) ούτε την ελάχιστη πλειοψηφία δεν επιτυγχάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Σίγουρα θα χρειαστούν και τρίτο σύμμαχο. Εδώ μπαίνουμε εμείς, οι ψηφοφόροι, και κάνουμε το δικό μας παιχνίδι. Ψηφίζουμε Ποτάμι, για να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική Ομάδα στο Στρασβούργο, η «Αναγέννηση», η οποία μέσα από τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική ατζέντα της θα αναλάβει να οικοδομήσει μια νέα Ευρώπη που θα έχει βασικό σύνθημά της πως «η Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορά», είναι και οι άνθρωποί της.


ΠΗΓΗ
: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

* Η Ξένη Μπαλωτή είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι