24 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με τις καταστροφές σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του κέντρου της Αθήνας

Οι Βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός Β’ Πειραιά και Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας κατέθεσαν ερώτηση, στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τις καταστροφές σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του κέντρου της Αθήνας.

Οι Βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός Β’ Πειραιά και Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας κατέθεσαν ερώτηση, στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τις καταστροφές σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του κέντρου της Αθήνας.

Η προστασία του δημόσιου χώρου αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, τα ιστορικά κτίρια, οι ναοί, και τα μνημεία, συνθέτουν και αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Γι’ αυτό, δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο εκτόνωσης του όποιου θυμού μειοψηφικών ομάδων, ενώ την ίδια στιγμή τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παραμένουν απαθή και αμέτοχα.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της και εξασφαλίσει το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

προς τον: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Απροστάτευτα τα ιστορικά κτίρια και τα πολιτιστικά μνημεία στο κέντρο της Αθήνας

Έξαρση παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε περιστατικά καταστροφών σε ιστορικά κτίρια και πολιτιστικά μνημεία στο κέντρο της Αθήνας. Μετά το γκράφιτι κατά μήκος του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου, καταστροφές υπέστησαν ο ιερός ναός της Παναγίας Καπνικαρέας στην Ερμού και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακόμα άγνωστοι αποκεφάλισαν το άγαλμα της ηθοποιού Κυβέλης και έβαψαν με σπρέι το άγαλμα του ποιητή Κωστή Παλαμά και την προτομή του Γρηγορίου Ξενόπουλου, έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Τα ιστορικά κτίρια, οι ναοί, και τα μνημεία, συνθέτουν και αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης των Αθηνών, αποτελώντας πηγή πνευματικού πλούτου για τους κατοίκους της πόλης και πόλο έλξης τουριστών. Ο συνεχής βανδαλισμός τους, έχει ποικίλες αρνητικές συνέπειες τόσο για την πόλη και όσο για τους κατοίκους της, που αναγκάζονται ανήμποροι να παρακολουθούν την συστηματική ερείπωση της. Παράλληλα, η πόλη δυσφημείται διεθνώς μέσα από εικόνες που καταγράφουν ένα ανοιχτό πεδίο μάχης.

Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας δεν μπορεί να μένουν απαθή και αμέτοχα μπροστά στη συνεχιζόμενη αισθητική υποβάθμιση. Η εκτόνωση του όποιου θυμού πάνω σε σημαντικά μνημεία, αγάλματα ή ναούς επιβάλλεται να τιμωρείται και να έχει κόστος για τους παραβάτες. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ανήκει σε όλους και όχι σε ορισμένες μειοψηφίες ανθρώπων, που ανενόχλητες τον οικειοποιούνται καταστρέφοντας τον.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

1) Πώς προτίθεται το Υπουργείο να προστατεύσει τον δημόσιο χώρο και τα πολιτιστικά αγαθά της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

2) Ποια στάση προτίθεται να τηρήσει η αστυνομία; Θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο κομμάτι της πρόληψης, ή η αστυνομία θα δρα μόνο κατόπιν εορτής;

3) Έχει υπολογιστεί το κόστος αυτών των ζημιών και αν ναι, ποιο είναι αυτό και πως θα καλυφτεί;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νικόλαος Ορφανός – Β Πειραιά
Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας

24 Μαρτίου 2015

διαβάστε επίσης