20 Απριλίου, 2015

Ερώτηση για το ζήτημα αύξησης του κατώτατου μισθού

Ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτει το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτει το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο βουλευτής του Ποταμιού ζητά από τον υπουργό Εργασίας να τον ενημερώσει σχετικά με τις μόνιμες ή έκτακτες παροχές, που εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, παρέχοντας λεπτομερή ποσοτικά στοιχεία.

Παράλληλα επισημαίνει ότι απουσιάζουν από τις πολιτικές της κυβέρνησης κίνητρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και υπογραμμίζει την ανάγκη να προωθηθούν δραστικά μέτρα μείωσης της ανεργίας, όπως η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ σε επίδομα εργασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού κ.Σκουρλέτη, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σε δυο δόσεις.

Καταρχήν θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι την επαύριο της εκλογής της κυβέρνησης ο υπουργός είχε δηλώσει ότι « μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται (…) με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.»

Διαφαίνεται λοιπόν μια διάθεση υπαναχώρησης ως προς το χρόνο και τα στάδια υλοποίησης της προεκλογικής σας δέσμευσης και ταυτόχρονα χωρίς να προτείνετε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, κίνητρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους προς τις επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενθαρρυντικά στην ταχύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από τη μία πλευρά λοιπόν έχουμε τους εργαζομένους που ευλόγως ζητούν μισθούς αξιοπρέπειας, μισθούς που εν τέλει επιστρέφουν στην ίδια την αγορά και από την άλλη πλευρά έχουμε και χιλιάδες επιχειρήσεις που παλεύουν καθημερινά να κρατηθούν ανοιχτές, που δεν διαφωνούν απαραίτητα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού αναγνωρίζουν την χρηστικότητα του σε μια οικονομία, που λειτουργεί η ροή της αγοράς, ζητούν όμως παρεμβάσεις από την πολιτεία που θα τις διευκολύνουν προς τη βιωσιμότητά τους.

Αυτό επιβεβαιώνεται κατά κοινή ομολογία και από στελέχη της κυβέρνησης που κάνουν λόγο ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αν όχι οι υψηλότερες».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

1. Τι ρόλο έχει το ύψος του κατώτατου μισθού στον υπολογισμό διαφόρων μόνιμων ή εκτάκτων παροχών, όπως το εφάπαξ, το επίδομα ανεργίας, παροχές σε χρήμα από ασφαλιστικά ταμεία;

2. Σχετικά με τις παροχές που εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, ποιο το ύψος των χρημάτων που δαπανήθηκαν ανά παροχή κατά τα έτη 2012, 2013 και 2014; Σε περίπτωση υλοποίησης της εξαγγελίας, ποιος θα είναι ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για τα έτη 2015, 2016 και 2017;

3. Η εν λόγω ρύθμιση θα αφορά εξίσου και την απασχόληση στους ΟΤΑ και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στην «κοινωφελή» εργασία; Σε τέτοια περίπτωση, προτίθεσθε να αυξήσετε τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων, προκειμένου να μη διαταραχθεί ο αριθμός των εργαζομένων;

4. Εξετάζετε παράλληλα μέτρα πολιτικής όπως η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ σε επίδομα εργασίας ως μέτρο μείωσης της ανεργίας; Εξετάζετε ως κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες, που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, την ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς επίσης και τη μείωση σε άλλα κόστη (φορολογία, ενέργεια κλπ);

Ο ερωτών βουλευτής:
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας

20 Απριλίου 2015