10 Σεπτεμβρίου, 2015

Εργασία, παιδεία, δημόσια διοίκηση είναι οι προτεραιότητές μας

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Το debate ήταν πρόοδος σε σχέση με το τίποτα αλλά ήταν πολύ πίσω από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των τηλεθεατών είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Σε έναν βαθμό έγινε κάτω από την πίεση του ότι έπρεπε επιτέλους οι πολιτικοί αρχηγοί να κάθονται μαζί και να ξεπεραστεί το θέμα των παράλληλων μονολόγων. Η διαδικασία καθόρισε την ουσία σε μεγάλο βαθμό και οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα που ήταν μέτριο.

Η κοινή συνισταμένη κομμάτων που στα μείζονα ζητήματα δεν έχουν διάθεση να συνεργαστούν οδηγεί σε έναν μέσο όρο χαμηλό, συνέχισε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Σχετικά με τη δημόσια διοίκηση τόνισε ότι η χτεσινή τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην αντίστοιχη θεματική ενότητα ήταν από τις πιο εύστοχες τοποθετήσεις του debate μιας και τόλμησε να βγει από το ψευτδίλημμα απολύσεις ή όχι το οποίο συρρικνώνει την έννοια του δημοσίου και κυρίως συγκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα. Αν πεις ναι σε αλλαγές στο δημόσιο τότε αυτόματα μεταφράζεται «ναι στις απολύσεις στο δημόσιο». Η συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο δεν έχει καν ξεκινήσει, δεν συζητάμε αν:

  • πρέπει να αλλάξει ο τρόπος οργάνωσης

  • πρέπει το δημόσιο πρέπει να κάνει 23,142 διαφορετικά πράγματα (είναι ο πραγματικός αριθμός των αρμοδιοτήτων στο δημόσιο)

  • πρέπει μόνο οι 600 από αυτές τις αρμοδιότητες να είναι στην αυτοδιοίκηση κι όλες οι άλλες στο κεντρικό κράτος, δηλαδή στα υπουργεία,

  • πρέπει τα υπουργεία να συνεχίσουν να δουλεύουν με το ίδιο σύστημα που δούλευαν πριν από 100 χρόνια με ιεραρχίες –πυραμίδες, χωρίς δικτυώσεις και αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Όλα αυτά δεν είναι καν θέμα στη δημόσια συζήτηση. Αντ’ αυτών μιλάμε για τις απολύσεις σαν να είναι αυτό το μόνο πρόβλημα (ή η μόνη λύση ανάλογα με τη θέαση του προβλήματος) για την οργάνωση και λειτουργία του κράτους.

Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή τη στάση του σε σχέση με πιθανές μετεκλογικές διαδικασίες αλλά υπάρχουν προκατανοήσεις και εδραιωμένες αντιλήψεις που καθιστούν δύσκολη την κατανόηση του επιχειρήματος. Εμείς λέμε ότι για να συνεργαστούμε με κάποιον θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία βασικά πράγματα: Εργασία, παιδεία, δημόσια διοίκηση και βεβαίως να μην βάζουν μπροστά την εξαίρεση από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί αλλά την εφαρμογή του είπε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.