21 Ιουλίου, 2015

Επτά καθαρές προτάσεις από το Ποτάμι

Το Ποτάμι

Επτά συγκεκριμένες προτεραιότητες έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινώντας τη Συνέντευξη Τύπου σε ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ’ όλους» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σταθεροποιημένη στη ζώνη του Ευρώ, και χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ’ όλους.

Τα επτά συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει απέναντι στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα το Ποτάμι είναι τα εξής:

  1. Να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.
  1. Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης σχεδόν κανενός μέσα στο κοινοβούλιο.
  1. Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.
  1. Να δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο, για να μην αιφνιδιάζονται οι πολίτες και τα κόμματα.
  1. Να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει πληροφόρηση για το πλάνο της Δραχμής που επεξεργάστηκαν απ’ ό,τι φαίνεται στελέχη της κυβέρνησης.
  1. Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.
  1. Να συζητήσουμε ειλικρινά και ανοικτά τον νέο εκλογικό νόμο με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

«Όχι άλλα μνημόνια χωρίς μεγάλες αλλαγές, χωρίς μεταρρυθμίσεις» ήταν το σύνθημα του Σταύρου Θεοδωράκη, πριν δώσει τον λόγο στους δημοσιογράφους για να δεχθεί τα ερωτήματά τους.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφέρθηκε:

Στην Πρόεδρο της Βουλής:
Η πρόεδρος της Βουλής πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν νοείται να τηλεφωνούν υπουργοί λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και να λένε «κάντε κάτι γιατί η Ζ. Κωνσταντοπούλου σαμποτάρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι έξω από το πνεύμα συναίνεσης που υπάρχει στο κοινοβούλιο. Αφήνουμε όμως αυτή την πρωτοβουλία στον Αλέξη Τσίπρα αλλά τονίζουμε ότι για τον θεσμό του προέδρου της Βουλής θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη συνεννόηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να έχουν λόγο στην επιλογή αυτού του προσώπου και φυσικά το πρόσωπο αυτό δεν πρέπει να έχει αλλεργία στη συναίνεση.

Στο ενδεχόμενο εκλογών:
Όλα δείχνουν ότι το Ποτάμι μπορεί να είναι ο κερδισμένος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Για εμάς όμως αυτό δεν είναι το κριτήριο. Εμείς λέμε όμως ότι εκλογές το φθινόπωρο θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Ο Πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ανοίξει τα χαρτιά του και να μας πει τι θέλει να γίνει. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός για να εξυπηρετηθεί κάποιο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προς όφελος της χώρας. Αν η Ελλάδα σταθεροποιηθεί στο Ευρώ, τότε να το δούμε το θέμα των εκλογών.

Στην πιθανότητα μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ:
Δεν είναι εύκολο να γίνει κάποιος μεταρρυθμιστής, ενώ δεν ήθελε να υπηρετήσει τις μεταρρυθμίσεις. Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστική καρδιά. Δεν μπορεί να πάει τη χώρα σε αλλαγές. Το Ποτάμι είναι η καινούρια, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική δύναμη και σε καμία περίπτωση μια άγονη αντιπολιτευτική δύναμη. Πρέπει στην πολιτική να τολμάς να λες τα πράγματα με τ΄ όνομα τους και εμείς τολμάμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι η χώρα δεν αντέχει αλλαγή Πρωθυπουργού. Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να επιμείνει στη φιλοευρωπαϊκή στροφή που έκανε αλλά στην πορεία θα συγκρουστούμε με όσα αντιμεταρρυθμιστικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να δώσουμε μια μάχη σταθεροποίησης της χώρας και αυτό δεν το κάνεις αν πριονίζεις την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά μια λαϊκίστική ρητορική.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό:
Πέρα από το αριστερός και δεξιός υπάρχει το ανίκανος και το ικανός. Οι περισσότεροι υπουργοί του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους, παρά μόνο ως κομματικοί υπάλληλοι. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και κάποιοι ικανοί άνθρωποι. Δεν είναι όμως δουλειά του Ποταμιού να τους υποδείξει. Ας ψάξει ο κ. Τσίπρας να τους βρει. Η τελευταία κυβέρνηση προσβάλλει την προσπάθεια της χώρας καθώς αυτή η ανασύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, θα φέρει σίγουρα αρνητικά αποτελέσματα αφού αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κλείσει τη συμφωνία μέσα στον Αύγουστο. Τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά για τις πλάτες ενός κόμματος. Θα έπρεπε να είχε επιχειρήσει να βρει ανθρώπους από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Δεν το έκανε. Ήθελε να ζήσει με τις συνιστώσες του και το ίδιο κάνει και τώρα. Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ κι ένα λαϊκίστικό κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ ν’ αντέξουν τα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται ν’ αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα κι ανήκουν σ’ έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο.

Στον εκλογικό νόμο:
Ένα κόμμα που παίρνει 28%, δηλαδή δικαιούνται λιγότερο από 100 έδρες, και τελικά παίρνει πάνω από 140 έδρες. Αυτό είναι παραλογισμός. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών. Μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική κατανομή των εδρών. Το πρώτο κόμμα λοιπόν πρέπει να έχει ένα προβάδισμα. Είχα προτείνει να υπάρχει μπόνους μίας έδρα ανά 1%. Έχουμε σκοπό να θέσουμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα και να συζητήσουμε. Η χώρα πρέπει να έχει ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Προτείνουμε να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο νέος εκλογικός νόμος και αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουμε μ’ έναν νόμο που να στερεί τη δυνατότητα των μεγάλων συμμαχιών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στον κίνδυνο του Grexit:
O κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμη διαλυθεί αφού υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπουργοί Οικονομικών, που θέλουν να φύγει από την Ευρωζώνη και το Ευρώ η Ελλάδα. Και δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι, ο Σόιμπλε και κάποιοι άλλοι, έχουν συμπαραστάτες εδώ στην Ελλάδα το περιβόητο λόμπι της δραχμής, που σκηνοθετούσαν μάλιστα -λες και έπαιζαν Playmobil!- πώς θα είναι η επόμενη μέρα, πώς θα μπούμε στις θυρίδες, πώς θα μπούμε στο Νομισματοκοπείο. Δηλαδή ένα παιχνίδι φρίκης για τους Έλληνες το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Το ότι έχουμε μια ανοχή στα λάθη της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα καλύψουμε εγκληματικές συμπεριφορές. Πρέπει κάποια στιγμή να πάρει την ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας και να μας μιλήσει γι' αυτή τη δράση των στελεχών του. Γιατί μιλάμε για στελέχη της κυβέρνησης που οργάνωναν τη μετάβαση της χώρας στην κόλαση. Και από τη στιγμή που αυτοί είναι κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει κάποια στιγμή να απολογηθούν στον ελληνικό λαό.

Στην κυβέρνηση συνεργασίας:
Ένα κόμμα όπως το Ποτάμι μπορεί να υποδείξει λύσεις, όπως υποδείξαμε στον Αλ. Τσίπρα πολλά και διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης. Μου κάνει εντύπωση πως ο Αλ. Τσίπρας απορρίπτει όλες αυτές τις προτάσεις και επιλέγει τη χειρότερη. Το Ποτάμι θέλει να απομακρυνθεί η χώρα από τον γκρεμό και πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα. Το Ποτάμι λέει πως για να κυβερνηθεί η χώρα χρειάζεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν εργαστεί και προσφέρει αποδεδειγμένα. Πρέπει να υπάρχει ένας μικρός κατάλογος στόχων και ένα σύστημα ως προς το πώς θα επιτευχθούν. Εμείς έχουμε και τα πρόσωπα να υποδείξουμε και τους στόχους αλλά η πρωτοβουλία είναι του Πρωθυπουργού. Ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται σε κενολογίες. Ο κ. Τσίπρας είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός. Τι σχέση έχει ας πούμε με τον κ. Παπαδήμο; Εμείς λέμε: ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση και να κυβερνήσει. Εδώ όμως πρέπει να δώσει πλέον την απάντηση του ο Αλ. Τσίπρας. Θέλει να είναι κυβερνήτης του μισού ΣΥΡΙΖΑ ή μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται σ’ ένα ευρύ πολιτικό φάσμα; Έχουμε τεράστιες διαφορές και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Όμως αυτή την ώρα η χώρα φλέγεται. Άρα παραμερίζουμε τις διαφορές μας και συνεργαζόμαστε για όσο καιρό χρειαστεί για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα στη ζώνη του Ευρώ. Μετά μπορούμε να πάμε σε εκλογές.

Στην στήριξη που παρέχει το Ποτάμι στην κυβέρνηση:
Εμείς δε θα ψηφίζουμε ότι φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, είπα ότι θα ψηφίζουμε τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς. Ανάλαβε κάποια στιγμή να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας μία σειρά από προτάσεις, που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κάποιες από αυτές και από τα ξένα Κοινοβούλια. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι αυτά που δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, θα τα στηρίξουμε στη Βουλή. Από κει και πέρα δε θα στηρίξουμε άλλες αποφάσεις μιας κυβερνητικής πολιτικής που δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία, δε θα κάνουμε δηλαδή τη δουλειά που πρέπει να κάνουν το κόμμα του και οι ΑΝΕΛ. Θα συγκρουστούμε μαζί τους στην παιδεία, θα συγκρουστούμε στη Δημόσια Διοίκηση, θα συγκρουστούμε στην απουσία μιας καινούριας παραγωγικής πρότασης, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια πρόταση, αλλά αν επιμείνουν στο παλιό μοντέλο «καμία δραστηριότητα στους ιδιώτες, καμία επένδυση, καμία βοήθεια στις εξαγωγές» θα συγκρουστούμε, θα είμαστε απέναντί του. Αλλά θα είμαστε υπέρ μόνο στα μέτρα που μας κρατάνε στην Ευρώπη.

Στο αν έχει μετανιώσει για τις αποφάσεις του Ποταμιού μέχρι σήμερα:
Το Ποτάμι έχει συμπεριφερθεί με τον πιο υπεύθυνο τρόπο. Άλλωστε κι όσα λέγαμε προεκλογικά είναι πράγματα που τώρα προσπαθεί να ψελλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος: είπε στον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώσει καινούριους φόρους, ότι το πρόγραμμα που φέρνει θα αποτύχει. Δεν συμπεριφέρονται οι Πρωθυπουργοί μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείς να λες στον ελληνικό λαό «σε καλώ να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που πιστεύω πως θα αποτύχει». Αυτό έχει δικαίωμα να το λέει μόνο αυτός που καταψηφίζει το πρόγραμμα. Εκείνος που το ψηφίζει πρέπει να λέει πως θα κάνει τα πάντα για να πετύχει. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει το πρόγραμμα, αλλά και για να το βελτιώσουμε διότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αδικίες.

Στο αν το Ποτάμι θα «κατέβει» αυτόνομο στις εκλογές:
Το Ποτάμι δε θα πάει στις επόμενες εκλογές ως ο φτωχός συγγενής οποιουδήποτε, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε κάποιου ευρωπαϊκού τόξου. Το Ποτάμι έχει δική του κυβερνητική πρόταση. Εμείς δε διεκδικούμε το ρόλο της τσόντας στο πολιτικό σύστημα. Εμείς ήρθαμε εδώ για να κυβερνήσουμε τη χώρα. Το Ποτάμι θα είναι στις εκλογές με τη δική του κυβερνητική πρόταση. Δε θα είναι τμήμα ενός άλλου σχηματισμού.

Στο που απευθύνεται το Ποτάμι:
Το 38% που ψήφισε "ναι" στο δημοψήφισμα είναι πολύ στενό. Δηλαδή ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου παρασύρθηκε από τη ρητορική των δυο τελευταίων ημερών. Δηλαδή «ψηφίστε "όχι" κι εγώ που είμαι Πρωθυπουργός σε 48 ώρες θα φέρω μια καλύτερη συμφωνία». Αυτή ήταν η κύρια διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα. Άρα, στο "όχι" υπάρχουν πολλοί φίλοι μας, υπάρχουν πολλοί συγγενείς μας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι σε συζήτηση μαζί μας. Δε με αφορά λοιπόν να κλειστώ στους τοίχους του 38%. Συνομιλώ και μ’ ένα μεγάλο τμήμα του 60%. Το πόσοι απ' αυτούς θα ψηφίσουν το Ποτάμι, είναι μια άλλη υπόθεση. Η πρόταση που εμείς θα καταθέσουμε δεν θα αφορά τα στενά όρια του "ναι". Θα αφορά και τους πολλούς, απογοητευμένους από το στρατόπεδο του "όχι".

Στο τι πρέπει να κάνει η χώρα για να βγει από την κρίση:
Καμιά χώρα σε κρίση δεν βγήκε από την κρίση χωρίς εξαγωγές και επενδύσεις. Για εμάς είναι προτεραιότητα η ενίσχυση των εξαγωγών και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς αυτό. Πρέπει Να βοηθήσουμε για παράδειγμα τις υγιείς επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει μια οικονομία που θα βασίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είπαμε ότι τα 35 δις της Ευρώπης μπορούν να έρθουν στη χώρας μας τα επόμενα δύο χρόνια. Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευσή του Ζ.Κ. Γιούνκερ ως προς αυτό, ότι τα χρήματα δηλαδή δεν θα πάνε στο κράτος αλλά απ’ ευθείας στην οικονομία. Η χώρα θα πρέπει να κάνει άλματα και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην απονομή της Δικαιοσύνης η οποία θα πρέπει να επιταχυνθεί. Κι αυτή η κουβέντα αφορά κυρίως τους φτωχούς πολίτες της χώρας, γι’ αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια πολιτική απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η σημερινή κυβέρνηση πιπιλάει διαρκώς αυτή την καραμέλα. Είπα από την πρώτη στιγμή στη Βουλή στον Αλ. Τσίπρα να φέρει ένα νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τι περιμένουν λοιπόν;

Στις προτάσεις του Ποταμιού:
Πρέπει με ορισμένα ισοδύναμα να ελαφρύνουμε κάποιες κατηγορίες. Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση της Κυβέρνησης ότι σε περίπτωση υπερκάλυψης των στόχων εισπραξιμότητας (ΦΠΑ, φόρων) θα πρέπει να παρέχεται αντίστοιχη ελάφρυνση κυρίως στις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να έχει ένα κίνητρο ο λαός στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Να γίνει σύμμαχός μας. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη του ΦΠΑ, θα δώσουμε τη μάχη των φόρων, αλλά θα δώσουμε τη μάχη όχι για να πάρουν λεφτά τα ρετιρέ της εξουσίας και για να ενισχύσουμε το πολιτικό χρήμα. Δεν καταλαβαίνουμε επιπλέον γιατί η Κυβέρνηση κάνει πίσω με τις πρόωρες συντάξεις. Εμείς το έχουμε πει από την αρχή και το έχουμε πει τολμηρά ότι οι πρόωρες συντάξεις θα έπρεπε να περικοπούν. Όπως θα έπρεπε να βάλουμε και ένα ανώτατο όριο στη σύνταξη. Είχαμε πει 2.000 ευρώ. Εάν σταθεροποιηθεί το ασφαλιστικό να εξετάσουμε και βελτιώσεις υπέρ αυτών που θίγονται τώρα. Αλλά τώρα δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις δυο ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. Και αν το είχαμε κάνει τον Ιανουάριο και δεν περιμέναμε τον Ιούλιο και ίσως τον Αύγουστο και ίσως τον Σεπτέμβρη, θα είχαμε εξασφαλίσει αρκετά λεφτά για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στους αγρότες:
Κατ' αρχήν υπάρχουν αγρότες και αγρότες και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν οι αγρότες των μεγάλων επιδοτήσεων, των jeep, που περιμένουν να πάρουν απλώς την αποζημίωση ανά στρέμμα και παρακαλούν για χαλάζι και υπάρχουν και οι αγρότες της προσπάθειας, οι αγρότες που βασανίζονται με τους μικρότερους κλήρους. Οι αγρότες που προσπαθούν να συνενωθούν και να κάνουν τις ομάδες αγροτών, τους νέους Συνεταιρισμούς. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στην ελληνική Περιφέρεια στην ύπαιθρο, δεν είναι δυνατό να φορολογούνται με όρους επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή. Εμείς έχουμε προτείνει δυο-τρία πράγματα τα οποία θα σας πω. Έχουμε πει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποια εκατομμύρια, να εξασφαλίσουμε 100 εκατομμύρια από τις αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει κάτι σοβαρότερο από το να μπορεί ο Υπουργός Αμύνης όποτε θέλει να παίρνει δυο τρία ελικόπτερα και να επισκέπτεται ένα ακριτικό νησί: είναι η βοήθεια στους αγρότες. Άρα μπορούν να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες 100 εκατομμύρια. Μπορούμε επίσης να κόψουμε από 100 εκατομμύρια από δυο μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία. Να μαζευτεί ένα Ταμείο 300 εκατομμυρίων για να βοηθήσουμε αυτό που σας είπα σε σχέση με τους αγρότες.

Στον Γιάνη Βαρουφάκη:
Δεν πρότεινα εγώ για υπουργό τον Γ. Βαρουφάκη. Υπήρξε συνεργάτης του protagon στον οποίο ήμουν κι εγώ. Αυτό είναι το καλό του internet, άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις συνυπάρχουν σε έναν μέσο και ο καθένας γράφει την άποψή του. Είναι σαφές όμως ότι όταν έχεις μόνο τα κουμπιά του πουκαμίσου σου και καμώνεσαι πως έχεις στο χέρι το κόκκινο κουμπί για τον πυρηνικό πόλεμο, δε βοηθάς. Δε βοηθάς τη χώρα σου, δε βοηθάς τον Πρωθυπουργό, δε βοηθάς τα συμφέροντα των Ελλήνων. Δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτά που συνέβησαν στη χώρα μόνο ο Γ. Βαρουφάκης. Είναι κι άλλοι υπουργοί που έχουν ευθύνη και φυσικά ο Πρωθυπουργός που αρνήθηκε να δει τα πράγματα από τη σωστή ματιά για έξι ολόκληρους μήνες. Θα πρέπει λοιπόν το επόμενο διάστημα, να υπάρξει μια ειλικρινής ενημέρωση για το τι χάσαμε, που τζογάραμε, γιατί το κάναμε. Χρειάζεται να δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα συγνώμη. Χρειάζεται καθαρές εξηγήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γι΄ αυτούς τους έξι χαμένους μήνες. Όμως ας σβήσουμε πρώτα τη φωτιά για τη χώρα και μετά να δούμε τις ευθύνες της παρέας του ΣΥΡΙΖΑ. Να σταθεροποιηθεί πρώτα η χώρα και μετά αποδίδουμε ευθύνες.

Τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:
Θα μου επιτρέψετε δύο λόγια, που τα είπα και στην αρχή αλλά θέλω να μείνουν καθώς αυτή θα είναι η πολιτική μας το επόμενο διάστημα. Δε μας ενδιαφέρει ο εμφύλιος των μνημονίων τους και δε θα συμμετάσχουμε σε αυτόν. Το ποιο μνημόνιο είναι χειρότερο ή καλύτερο, αυτό που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ή αυτό που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν μας αφορά και έτσι δε θα συμμετέχουμε στον εμφύλιο των μνημονίων. Λέμε όμως ότι η χώρα δεν θα πάει μπροστά με τα μνημόνια, θα πάει μπροστά με μεταρρυθμίσεις και για να γίνουν μεταρρυθμίσεις χρειάζονται καθαρές κουβέντες από το πολιτικό σύστημα. Όχι συνθήματα, όχι λόγια του μπαλκονιού, αλλά λόγια υπεύθυνα. Η ανησυχία του κόσμου είναι μεγάλη και όλοι περιμένουν από μας τους πολιτικούς, μέσα στο καλοκαίρι, να δώσουμε τις απαντήσεις για μια νέα κοινωνία, για μια νέα προσπάθεια. Όχι μόνο για τις εσωκομματικές μας διευθετήσεις, όπως κάποιοι θεωρούν ότι είναι το πρωτεύον.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου:

 

Δείτε φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου:

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω πολλά να σας πω γιατί τα καλύτερα μπορεί να ειπωθούν ως απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Θα μου επιτρέψετε όμως να επισημάνω ότι ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει ξεπεραστεί. Όσο μπορούμε να ξέρουμε το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη -και μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη- η συζήτηση για το μαύρο σενάριο της χώρας μπορεί να έχει κοπάσει αλλά δεν έχει παραμεριστεί. Γι’ αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ’ όλους τους παίκτες του πολιτικού συστήματος. Οι 251 ψήφοι της Βουλής που δόθηκαν το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου μπορεί να είναι μια καλή αρχή για τη χώρα. Και δε θα πρέπει τα οφέλη από αυτή την πρωτοφανή συμφωνία των 251 Βουλευτών, επαναλαμβάνω, να εξανεμιστούν. Το Ποτάμι σε μια προσπάθεια να διορθώσει κάπως την ανησυχία που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη, απαιτεί καθαρά λόγια και από τους υπολοίπους πολιτικούς σχηματισμούς και κάνει 7 συγκεκριμένες προτάσεις.

1) Ν’ αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως η χώρα.

2) Ν’ αλλάξουμε συναινετικά την Πρόεδρο της Βουλής η οποία δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σχεδόν κανενός μέσα στο Κοινοβούλιο.

3) Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες σε πράγματα που είναι έξω σ’ αυτό το πνεύμα συμφωνίας που έχει υπάρξει τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικά να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και στην παιδεία.

4) Να δημοσιοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο, το επιτελείο του κ. Τσίπρα, τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο. Να μην αιφνιδιάζονται οι πολίτες, να μην αιφνιδιάζονται τα κόμματα.

5) Να υπάρξει άπλετο φως, πληροφόρηση για το plan B, το πλάνο της δραχμής δηλαδή, που επεξεργάστηκαν απ’ ό,τι φαίνεται στελέχη της κυβέρνησης.

6) Να εκπονηθεί άμεσα τον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.

7) Να συζητήσουμε ειλικρινά και ανοιχτά ένα νέο εκλογικό σύστημα με την κατάργηση του παράλογου και
αντιδημοκρατικού μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Για όλα αυτά βέβαια είμαι στη διάθεσή σας να σας πω λεπτομέρειες. Το σύνθημα για μας εδώ στο Ποτάμι είναι: «Όχι άλλα μνημόνια, χωρίς μεγάλες αλλαγές, χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Είμαι στη διάθεσή σας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να περάσουμε στη διαδικασία των ερωτήσεων, ήδη υπάρχει ένας κατάλογος που έχει φτιαχτεί, θα τηρηθεί μια σειρά και για τους σταθμούς και για τις εφημερίδες και αλφαβητικά και με βάση την κυκλοφορία.

Ο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ («ΑΝΤ-11»): Κύριε Θεοδωράκη, την περασμένη εβδομάδα το Ποτάμι ψήφισε τα πρώτα μέτρα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και είχε συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Αύριο καλείται η Βουλή να ψηφίσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων. Θέλω να ρωτήσω, εσείς ψηφίσατε ΝΑΙ, μέχρι πότε το Ποτάμι θα ψηφίζει ΝΑΙ όταν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δε θα κάνουμε παιχνίδια ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τη σταθερότητας της χώρας και κυρίως παιχνίδια εις βάρος των πολιτών που αγωνιούν. Το Ποτάμι θα ψηφίζει ΝΑΙ στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη. Δε ζητάμε ανταλλάγματα γι’ αυτή τη συμπεριφορά, ήμαστε η υπεύθυνη δύναμη που από την πρώτη είπαμε ότι πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία έντιμη με τους Ευρωπαίους, αργότερα ακολούθησαν όλα τα πολιτικά κόμματα. Ελπίζω έτσι και τώρα, να μην υπάρχουν παραφωνίες ως προς αυτό. Αυτά που έχει υπογράψει κι έχει δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας, το Ποτάμι θα τα ψηφίσει. Δε σημαίνει ότι με όλα αυτά τα μέτρα βέβαια συμφωνούμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα αλά καρτ ψήφισης, δηλαδή ψηφίζουμε το ένα δεν ψηφίζουμε το άλλο. Άλλωστε οι περισσότερες διατάξεις έρχονται μ’ ένα άρθρο που τα περιλαμβάνει όλα. Αυτό που θα κάνουμε όμως και που πρέπει να κάνουμε, είναι αφού σταθεροποιηθεί η χώρα, να βελτιώσουμε κάποιες από τις συμφωνίες που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας γιατί πράγματι όσο και καλοπροαίρετος και αν είσαι, θα διακρίνεις πάρα πολλά λάθη σε αυτή τη συμφωνία που έχει φέρει η ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ε. ΣΤΕΡΓΙΟΥ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Θεοδωράκη, σχετικά με την Πρόεδρο της Βουλής, ετοιμάζετε κάποια πρόταση μομφής; Πώς προτείνετε ν’ αλλάξει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Πρόεδρος της Βουλής πρέπει ν’ αλλάξει. Και θα πρέπει να είμαστε καθαροί απέναντι στον ελληνικό λαό. Δε νοείται να τηλεφωνούν Υπουργοί στο παρά ένα μιας συνεδρίασης και να λένε ότι «κάντε κάτι γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου σαμποτάρει τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Είναι κοινός τόπος, εννοώ σε όλο το Κοινοβούλιο ότι η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλει να μπει φραγμός αυτή τη στιγμή σε μια κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Και δεν είναι κάτι το οποίο λέμε εμείς. Σας θυμίζω την τελευταία της πρόταση στην Ολομέλεια, απέσπασε μόνο 3 ψήφους. Είναι λοιπόν έξω από το Κοινοβούλιο η κα Κωνσταντοπούλου ήδη, έξω από το πνεύμα συναίνεσης που υπάρχει. Εμείς όμως θέλουμε ν’ αφήσουμε αυτή την πρωτοβουλία στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να μην κάνουμε μια καινούργια λάθος επιλογή. Έχουμε ξαφνιαστεί δυσάρεστα και συνέχεια ξαφνιαζόμαστε δυσάρεστα από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα σε πρόσωπα.

Άρα λέμε ότι γι’ αυτό τον κορυφαίο θεσμό, το θεσμό του Προέδρου της Βουλής, θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη συνεννόηση. Και νομίζω ότι δικαιούται η αντιπολίτευση, τα κόμμα της αντιπολίτευσης, να έχουν γνώμη για την τελική επιλογή του προσώπου. Πάμε σε μια διαδικασία που θα χρειαστεί πολλές συναινέσεις και δε θα πρέπει να έχουμε πρόσωπα τα οποία απεχθάνονται και είναι αλλεργικά στην έννοια της συναίνεσης.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ («ΕΡΤ»): Κύριε Θεοδωράκη εσείς λέτε όχι στις εκλογές, υπάρχει όμως μια διαρκής εκλογολογία, κάποιοι τοποθετούν μάλιστα χρονικά τις πρόωρες εκλογές, αρχές του φθινοπώρου, Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη Το Ποτάμι κι εσείς προσωπικά, μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε, ποιες κινήσεις μπορείτε να κάνετε, ώστε ν’ αποτρέψετε, ν’ απομακρύνετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ποια είναι τα όριά σας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλα δείχνουν ότι το Ποτάμι μπορεί να είναι ο κερδισμένος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σας θυμίζω ότι προχθές μόλις δημοσιεύθηκε μια μεγάλη δημοσκόπηση η οποία δίνει στο Ποτάμι 8+%. Αυτό όμως δεν είναι ο τρόπος ν’ αποφασίζουμε εμείς. Εμείς λέμε ότι οι εκλογές το φθινόπωρο θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχει δηλαδή μια καινούργια περιπέτεια ο μικρομεσαίος, μια καινούργια περιπέτεια ο άνθρωπος που δουλεύει στη μαύρη αγορά και προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, να νομιμοποιήσει την εργασία του. Άρα λέμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει υποχρέωση ν’ ανοίξει τα χαρτιά του. Να μιλήσει ξεκάθαρα, να πει τι θέλει να γίνει και βεβαίως εάν σταθεροποιηθεί η χώρα στη ζώνη του ευρώ, μπορούμε να πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση έχοντας λύσει το θέμα του εκλογικού νόμου, που νομίζω ότι θα το ξανασυζητήσουμε και ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός, είτε για να υπηρετηθεί το άλφα σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ ή το βήτα σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι προς όφελος της χώρας. Άρα όχι εκλογές, αρκεί πρώτα να δώσουμε τις πλήρεις απαντήσεις να δουλέψει η οικονομία, να δουλέψει το δημόσιο, να δουλέψει η κοινωνία και μετά να δούμε πότε θα πάμε σε εκλογική αναμέτρηση.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Θεοδωράκη, μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα χαρακτηρίσατε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο «Ηγέτες του lobby της δραχμής».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Έκτοτε έχετε μια άλλη συμπεριφορά έναντι του κ. Τσίπρα κυρίως, μοιάζετε περισσότερο να τον νουθετείτε παρά να τον αντιπολιτεύεστε. Είναι σα να του λέτε δηλαδή "διώξε τα αριστερά σου βαρίδια και γίνε πιο συγκεκριμένος ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσεις".
Θέλω λοιπόν να μου πείτε, εάν ο κ. Τσίπρας απαλλαγεί από τα αριστερά του βαρίδια, τους Λαφαζάνηδες, απαλλαγεί και από τον κ. Καμμένο, ποιο λόγο θα έχει κάποιος να ψηφίσει το Ποτάμι κι όχι απευθείας έναν πιο πλέον Κεντροαριστερό νέο ΣΥΡΙΖΑ; Ευχαριστώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρετε, στην Ευρώπη δεν πουλάνε φερετζέδες, δεν είναι εύκολο δηλαδή κάποιος που μέχρι χθες υπηρετούσε μία πολιτική που δεν είχε σχέση με τη μεταρρύθμιση, να γίνει ειλικρινά μεταρρυθμιστής. Έχουμε πολλές αμφιβολίες λοιπόν ότι αυτός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, ας μου επιτραπεί ο όρος, που προσπαθεί, να δούμε αν θα τα καταφέρει, να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας. Δε θέλω να είμαι πολύ αυστηρός αυτή την ώρα, αλλά όλα δείχνουν κι όχι μόνο οι τελευταίοι έξι μήνες, αλλά και το προεκλογικό διάστημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αυτό που σήμερα θεωρείται το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει μεταρρυθμιστική καρδιά, δεν μπορεί να πάει τη χώρα σε αλλαγές. Εμείς λοιπόν πρέπει να είμαστε εδώ, το Ποτάμι είναι η γνήσια μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας, είναι η καινούρια δύναμη, η ευρωπαϊκή δύναμη. Θα είμαστε λοιπόν εδώ για να επισημαίνουμε τι είναι το σημαντικό κάθε φορά για τους πολλούς. Προσέξτε όμως, δε θέλουμε να είμαστε μία άγονη αντιπολιτευτική δύναμη, αυτή είναι η διαφορά μας με το παλιό πολιτικό σύστημα. Πρέπει στην πολιτική να τολμάς να λες πως είναι τα πράγματα, ανεξαρτήτως τι συμφέρει κάθε στιγμή τον αντιπολιτευτικό σου λόγο.

Κι εμείς τολμάμε και λέμε ότι αυτή η χώρα δεν αντέχει αυτή τη στιγμή εκλογές, δεν αντέχει αλλαγή Πρωθυπουργού. Πρέπει να πάμε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία στροφή την τελευταία στιγμή υπέρ της Ευρώπης, ελπίζουμε να τη διατηρήσει και όσο τη διατηρεί εμείς θα υποστηρίζουμε αυτές τις ευρωπαϊκές του πλευρές. Από κει και πέρα θα συγκρουστούμε από την πρώτη στιγμή, από σήμερα και χθες κι από αύριο, με όλα αυτά τα αντιμεταρρυθμιστικά που συνέχεια κάνουν και λένε. Είδαμε και το είδατε κι εσείς φαντάζομαι το Σαββατοκύριακο, ότι οι περισσότερες εφημερίδες είχαν ένα όργιο νέων προσλήψεων, όργιο, παντού. Παντού οι φίλοι, παντού οι συγγενείς, παντού τα παιδιά των γνωστών, παντού. Στο Υπουργείο Αμύνης, σε άλλα Υπουργεία. Θα αντισταθούμε, δε θα επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να αλώσει το κράτος από την άλλη πια πλευρά, στο όνομα ότι και οι άλλοι παλιά τα ίδια κάνανε. Αλλά από κει και πέρα αυτό που προέχει και δεν αλλάζει, είναι ότι θέλουμε να δώσουμε μία μάχη σταθεροποίησης της χώρας και δεν δίνεις μάχη σταθεροποίησης της χώρας εάν πριονίζεις την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Είμαστε λοιπόν στο πλευρό των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης και θα συγκρουστούμε σε όλα τα άλλα πεδία, γιατί θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, έχει μία λαϊκίστικη ρητορική και δυστυχώς δεν βλέπουμε ακόμα κι αυτές τις ώρες της νέας Κυβέρνησης να έχει αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά.

Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ («MEGA»): Κύριε Θεοδωράκη μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος μετά τον ανασχηματισμό μιλήσατε πάλι για "μετριότητες" για ανθρώπους που επέλεξε ο Πρωθυπουργός, στην προηγούμενή σας συνέντευξη εφημερίδων συντακτών μιλήσατε για "την ανάγκη μιας Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με ανθρώπους μεταρρυθμιστές από τον προοδευτικό χώρο". Δεν μας έχετε δώσει ονόματα μέχρι τώρα, δεν έχετε ούτε καν σκιαγραφήσει κατά κάποιο τρόπο αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύετε ότι θα πρέπει να στελεχώσουν μια τέτοια Κυβέρνηση και θα ήθελα να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που έχετε συναντήσει πολλές φορές τον Πρωθυπουργό, το θέμα του εκλογικού νόμου το έχετε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, το έχετε θέσει στον κ. Τσίπρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, πάμε πρώτον για την Κυβέρνηση.
Ξέρετε, πέρα από το αριστερός και το δεξιός, πέρα από το ΣΥΡΙΖΑίος ή Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, υπάρχει ένα άλλο κριτήριο που αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό, είναι το «ανίκανος και το ικανός».

Δεν ξέρω πως, ο κ. Τσίπρας έχει δει ότι έλκεται πάρα πολύ από τους φαφλατάδες, από τους ανθρώπους που δεν έχουν παράγει τίποτα στην κανονική ζωή και οι οποίοι ξαφνικά θα πάνε σε ένα Υπουργείο και θα παράγουν έργο. Ήταν στοιχείο και της προηγούμενης Κυβέρνησης. Είπα και επιμένω και μπορείτε να το δείτε, οι μισοί Υπουργοί του προηγούμενου σχήματος δεν είχαν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, ήταν μόνο κομματικά στελέχη. Πως ένας άνθρωπος που είναι δημόσιος υπάλληλος από το ΄78, γιατί γι΄ αυτό μιλάμε, όταν κάποιος είναι κομματικό στέλεχος από το ΄78 ή το ΄75 είναι δημόσιος υπάλληλος. Πως απλώς ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει θητεύσει μόνο σε ένα κόμμα μπορεί να υπηρετήσει ένα πολύπλοκο Υπουργείο; Είναι μια μεγάλη μου απορία. Και είχα πει εξ αρχής στον Αλέξη Τσίπρα ότι προφανώς στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και κάποιοι ικανοί άνθρωποι. Ας ψάξει, ας τους ανακαλύψει. Δεν είναι δικιά μας υποχρέωση να του υποδείξουμε ποια στελέχη του έχουν μια ελάχιστη ικανότητα να ασκηθούν στις δημόσιες υποθέσεις. Αυτό είναι το ένα λοιπόν και θα σας το πω, νομίζω ότι η τελευταία Κυβέρνηση είναι μία προσβολή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Καλούνται άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπειρία σε κανέναν τομέα από αυτούς που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν αυτές τις υποθέσεις.

Μου είπαν ότι ο άνθρωπος που ανέλαβε να εξομαλύνει τις σχέσεις μας με την Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάει σε κάποια φόρουμ στην Ευρώπη και μιλούσε για την παγκόσμια συνομωσία των καπιταλιστών εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και ονόμαζε ως τρομοκράτες τη μισή Ηγεσία της Ευρώπης. Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη; Είναι δυνατόν να λύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού ένας άνθρωπος που δεν έχει την ελάχιστη τεχνογνωσία για να το κάνει; Πως, με ποιο ρόλο; Παίζοντας ποιο ρόλο μπορεί να είναι πιο αποδοτικός ένας άνθρωπος που απλώς είναι γνωστός στον κόσμο; Και νομίζω ότι αυτή η προσβλητική αν θέλετε ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα φέρει σύντομα αρνητικά αποτελέσματα, δε θα μπορέσουμε δηλαδή τον Αύγουστο να έχουμε κάνει τα βήματα που απαιτούνται για τη χώρα. Αυτό λοιπόν είναι η κριτική μας απέναντι στην Κυβέρνηση τη συγκεκριμένη. Από κει και πέρα, αυτό που εμείς είχαμε πει από την πρώτη μέρα, από τις 26 Ιανουαρίου, στον Πρωθυπουργό, είναι τι; Ότι τα προβλήματα της χώρας και αποδεικνύονται, είναι πολλά για τις πλάτες ενός κόμματος κι ότι θα έπρεπε να είχε επιχειρήσει να βρει κατάλληλους ανθρώπους από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα και να κάνει μία Κυβέρνηση δύναμης, μία Κυβέρνηση μεταρρυθμιστικής πνοής.
Δεν το έκανε, ήθελε να ζήσει με τις συνιστώσες του και το ίδιο κάνει και τώρα. Εμείς θα επιμείνουμε να λέμε ότι τα προβλήματα της χώρας, είναι ιδικά αυτή την περίοδο και ειδικά μετά από έξι μήνες λαθών της Κυβέρνησης, είναι τόσα πολλά, που δεν μπορεί να τα αντέξει ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνονται τα πράγματα και ένα λαϊκίστικο κόμμα όπως είναι οι ΑΝΕΛ. Χρειάζεται και πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μία τολμηρή συζήτηση στο πολιτικό σύστημα και να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα από ένα ευρύτερο πολιτικό χώρο. Όταν κάνεις μια συμμαχία στη Βουλή 251 βουλευτών δεν μπορεί η Κυβέρνησή σου να απευθύνεται σε 100 βουλευτές. Δεν μπορεί, είναι λάθος. Και σας είπα: δεν είναι λάθος για τους όρους του κομματικού παιχνιδιού, είναι λάθος για την κοινωνία, την οικονομία, την αγορά και αυτά τα λάθη θα τα πληρώσουμε πολύ σύντομα. Για τον εκλογικό νόμο. Κοιτάξτε, εδώ υπάρχει ένα παράλογο και το έχουμε δει, δεν είναι τώρα. Ένα Κόμμα παίρνει 28% δηλαδή δικαιούται κάτι λιγότερο από 100 έδρες και βγάζει 140 έδρες. Αυτός είναι ένας παραλογισμός. Εμείς πιστεύουμε στο ότι πρέπει το εκλογικό σύστημα να δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης, άρα πιστεύουμε σε ένα εκλογικό σύστημα που έχει μια βάση για την είσοδο των Κομμάτων το 3% επί παραδείγματι συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το bonus των 50 εδρών. Είχα πει και προεκλογικά -και ξέρετε το Ποτάμι δεν είναι από τα Κόμματα που αλλάζει κάθε εβδομάδα άποψη- ότι μπορούμε να κάνουμε μια άλλη κατανομή των εδρών που περισσεύουν. Δηλαδή όπως ξέρετε το 3% που δεν μπαίνει στη Βουλή, μπορεί να σημάνει 15-20 έδρες που θα πρέπει να μοιραστούν. Έχουμε πει ότι το πρώτο Κόμμα πρέπει να έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων Κομμάτων και είχα προτείνει –τη βρίσκουν ενδιαφέρουσα την άποψη κάποιοι συνταγματολόγοι- ότι ένα Κόμμα παίρνει bonus μία έδρα ανά 1%. Δηλαδή όταν είναι πρώτο Κόμμα και έχει 25% θα πάρει μόνο 25 έδρες, εάν έχει 45% θα πάρει 45 έδρες. Να βοηθήσουμε δηλαδή το πρώτο Κόμμα για να δημιουργήσει το μίγμα ώστε να είναι ο κορμός μιας επόμενης Κυβέρνησης.

Εμείς έχουμε σκοπό να θέσουμε αυτή την πρότασή μας σε όλα τα Κόμματα, να τα καλέσουμε να συζητήσουμε, να δεχτούμε κι άλλες προτάσεις. Αν θέλετε, η χώρα κάποια στιγμή πρέπει να οδηγηθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό εκλογικό σύστημα με μικρές Περιφέρειες ανά τη χώρα. Είναι αυτό που καταγράφεται ως γερμανικό σύστημα και τα περισσότερα ελληνικά Κόμματα έχουν αποδεχτεί ότι μια μεγάλη χρησιμότητα για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτή τη ριζική αλλαγή, ας κάνουμε αλλαγές τώρα. Εμείς προτείνουμε τον Σεπτέμβρη στην Ολομέλεια να υπάρξει ένας νέος εκλογικός νόμος, να ψηφιστεί από τους 200 συν βουλευτές όλων των Κομμάτων, των περισσότερων τέλος πάντων Κομμάτων και να είναι ο νόμος που θα εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουμε σε ένα νόμο που στερεί τη δυνατότητα μεγάλων συμμαχιών, που όπως σας είπα πριν μόνο οι μεγάλες συμμαχίες μπορούν να λύσουν αυτή τη στιγμή τα προβλήματα της χώρας.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΤΟ ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Θεοδωράκη θα πιαστώ από την προηγούμενη απάντηση που δώσατε και λέτε ότι η χώρα δεν αντέχει αλλαγή Πρωθυπουργού σε αυτή τη φάση. Αν κατάλαβα καλά λέτε ότι αντέχει αλλαγή Κυβέρνησης. Εννοείτε μια Κυβέρνηση ειδικού σκοπού όπου θα συμμετέχουν όλα τα Κόμματα και το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Και ένα δεύτερο ερώτημα. Στην αρχή της τοποθέτησής σας είπατε ότι ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει ξεπεραστεί, ο κίνδυνος για το μαύρο σενάριο. Θεωρείτε δηλαδή ότι και εντός του 2015 μέσα στους επόμενους φθινοπωρινούς μήνες υπό προϋποθέσεις θα επανέλθει αυτός ο κίνδυνος; Και ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι δύο ξεχωριστά, να απαντήσω τώρα σε αυτό που μου λέτε. Είχα πολύ πρόσφατα, όπως ξέρετε, μια συνομιλία με τον Γκάμπριελ τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας. Ο ίδιος ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας μου είπε ότι «ο Σόιμπλε θα επιμείνει». Ο Σόιμπλε, θα επιμείνει στο σενάριο να φύγει η χώρα από την Ευρώπη, να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Μπορεί να το έχει με ένα φτιασίδωμα, να φύγει για λίγο καιρό, να επανέλθει μετά με χορούς και με τραγούδια, αλλά αυτό το σενάριο υπάρχει. Υπάρχουν Υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να φύγει το βαρίδι η Ελλάς. Και δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι, ο Σόιμπλε και κάποιοι άλλοι, έχουν συμπαραστάτες εδώ στην Ελλάδα το περιβόητο λόμπι της δραχμής, που σκηνοθετούσαν μάλιστα -λες και έπαιζαν Playmobil- πως θα είναι η επόμενη μέρα, πως θα μπούμε στις θυρίδες, πως θα μπούμε στο Νομισματοκοπείο. Δηλαδή ένα παιχνίδι φρίκης για τους Έλληνες, που κάποια στιγμή σας είπα και πριν: πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Προσέξτε, το ότι έχουμε μια ανοχή στα λάθη της Κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα καλύψουμε εγκληματικές συμπεριφορές. Πρέπει κάποια στιγμή να πάρει την ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας -δεν μπορεί τώρα; Θέλει να το κάνει μετά;- και να μας μιλήσει γι' αυτή την δράση των στελεχών του. Γιατί μιλάμε για στελέχη της Κυβέρνησης που οργάνωναν τη μετάβαση της χώρας στην κόλαση. Συνομιλούσαν με ξένους ηγέτες, παζάρευαν –ακούμε- για διάφορα χρηματικά ποσά. Αυτά θα μείνουν αναπάντητα; Δεν πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν οι θείοι, τα ξαδέλφια, οι φίλες που πήγαιναν στο Ιράν, ή που πήγαιναν στην Κίνα, ή που πήγαιναν στη Ρωσία; Πρέπει να το μάθουμε. Είπα αν θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν είναι ακόμη της ώρας, συμφωνούμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το ξεχάσουμε, ότι υπήρξε μια προσπάθεια από κάποιους, να πάνε τη χώρα στο γκρεμό. Και από τη στιγμή που αυτοί είναι κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει κάποια στιγμή να απολογηθούν στον ελληνικό λαό. Αυτά σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα αν έχουμε ξεπεράσει ή όχι τον κίνδυνο. Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα, ένα Κόμμα όπως είναι το Ποτάμι, που μπορεί να είναι οκτώ, μπορεί να είναι δέκα, αλλά για κανένα λόγο αυτή τη στιγμή δεν είναι η πλειοψηφία στον ελληνικό λαό, μπορεί να υποδείξει διάφορες λύσεις. Εμείς υποδείξαμε στον Αλέξη Τσίπρα πολλά διαφορετικά καλά μοντέλα διακυβέρνησης της χώρας. Επέλεξε το πιο κακό, το οποίο δεν το έχει υποδείξει κανείς ούτε στην κοινωνία, ούτε από τα Κόμματα. Δηλαδή να πάρει κάποιους αριστεριστές και κάποιους φωτογενείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο και να τους χρίσει Υπουργούς. Όλοι οι άλλοι λέγαμε άλλα πράγματα. Ο ένας λέει «μια Κυβέρνηση ειδικού σκοπού», ο άλλος λέει «μια οικουμενική Κυβέρνηση», ο άλλος λέει «μια Κυβέρνηση σοβαρών μεταρρυθμιστών που να καλύπτει την Κεντροαριστερά», όλες αυτές οι προτάσεις είναι αξιόλογες για να συζητηθούν. Μου κάνει περιέργεια πως ο Αλέξης Τσίπρας διαγράφει όλες αυτές τις προτάσεις και πάει σε μια κακή πρόταση για τη σύνθεση της Κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του εμείς δεν αμφισβητούμε αυτή τη στιγμή την ύπαρξη του Πρωθυπουργού, γιατί θα ήταν ολέθριο. Θα έπρεπε, εάν αμφισβητείς την ύπαρξη του Πρωθυπουργού, ζητάς εδώ και τώρα εκλογές και εμείς δεν θέλουμε εδώ και τώρα εκλογές. Γιατί θέλουμε να αποφύγει η χώρα για πάντα να γλείφει τον γκρεμό, θέλουμε να απομακρυνθεί από τον γκρεμό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε κάτι παλιό, ότι «ο Πρωθυπουργός δεν είναι μια συλλογική δουλειά, είναι ο Πρωθυπουργός». Μπορεί να λέμε ότι έχουμε μια Προεδρευόμενη Δημοκρατία, ουσιαστικά όμως ο Πρωθυπουργός κρατάει τα ηνία της χώρας. Άρα καλούμε τον Πρωθυπουργό να είναι αυτός που θα αποφασίσει πως θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα. Το Ποτάμι έχει ένα τίτλο στο θέμα της διακυβέρνησης. Μια ικανή ομάδα λίγων ανθρώπων, αποφασισμένων, δουλευταράδων, οι οποίοι έχουν προσφέρει στη ζωή πολλά πράγματα, ένας μικρός κατάλογος από στόχους και ένα σύνθημα: Πάμε να το κάνουμε. Αυτό για μας είναι το μοντέλο. Εάν ήθελε ο κ. Τσίπρας να του πούμε λεπτομέρειες, θα του τις πούμε. Έχουμε και τα πρόσωπα να υποδείξουμε, έχουμε και τους στόχους. Αλλά δική του θα είναι η πρωτοβουλία.

Σ. ΜΠΟΛΑΚΗΣ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Θεοδωράκη έχει πει ο κ. Τσίπρας ότι "δε θα είναι Πρωθυπουργός τύπου Παπαδήμου", έχει αποκλείσει με πολλούς τρόπους μια τέτοια λειτουργία του ιδίου ως Πρωθυπουργός θεσμικά.
Εσείς από ότι καταλαβαίνω λέτε ότι "μπορούμε και τώρα να κάνουμε μια τέτοια Κυβέρνηση". Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί σε αυτή τη φάση με ένα κόμμα σε αυτή την κατάσταση όπως είναι σήμερα, κυβερνών κόμμα εννοώ το ΣΥΡΙΖΑ και με έναν εταίρο του τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι με εσάς δεν μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να δουν στο μέλλον μια συνεργασία, πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο όλα αυτά που λέτε να συγκεραστούν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, για να κρατήσουμε λίγο τη σοβαρότητά μας. Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται σε κοινολογίες. Ο κ. Τσίπρας είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός, τι σχέση έχει με τον κ. Παπαδήμο; Είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός. Εμείς λέμε ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση να κυβερνήσει, αυτό λέμε. Δε λέμε να φύγει ο κ. Τσίπρας και να έρθει κάποιος άλλος, που θα τον βάλουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, δεν το έχει θέσει κανείς από όσο ξέρω. Άρα εδώ πρέπει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, θέλω να είμαι Κυβερνήτης των 100 Βουλευτών που έχω αυτή τη στιγμή και της μισής Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ή θέλω να είμαι Πρωθυπουργός μιας Κυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικό;

Εμείς σας είπαμε, έχουμε τεράστιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουμε διαφορές και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ. Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν το συζητάμε, έτσι; Χάος. Προσέξτε όμως, υπάρχει μια προτεραιότητα, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα φλέγεται, αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει σωθεί. Άρα η πατριωτική μας πρόταση είναι σαφής: Παραμερίζουμε τις διαφορές μας, αφήνουμε τα αγκάθια στην άκρη και συνεργαζόμαστε για όσο καιρό χρειαστεί, δύο μήνες, τρεις μήνες, πέντε μήνες, θα εξαρτηθεί κι από τη δουλειά μιας τέτοιας Κυβέρνησης, για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα στη Ζώνη του Ευρώ. Και αμέσως μετά κανονίζουμε να πάμε σε μια εκλογική διαδικασία και να καταλάβουν οι Έλληνες τι λέει ο καθένας και να αποφασίσουν για το επόμενο σχήμα. Αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει, είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η επιστροφή μιας ειρήνης στην κοινωνία.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ («REAL»): Κύριε Πρόεδρε θα επιμείνω στο ίδιο θέμα το οποίο συζητάμε εδώ και αρκετή ώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά θα κάνετε, γιατί έχω να πω κι άλλα.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ («REAL»): Δεν αμφισβητείτε τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ωστόσο μέχρι τώρα, μιλάω για τα σημερινά δεδομένα, δε θέλει να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο και δεν επιθυμεί να κάνει Κυβέρνηση εθνικού σκοπού και αυτό το διαμηνύει με πάρα πολλούς τρόπους. Ας πάμε λοιπόν στο δια ταύτα. Εφόσον ο Πρωθυπουργός δε θέλει μέχρι τα σημερινά δεδομένα: Πρώτον μπορεί κάποιος να του το επιβάλλει; Δεύτερον εάν συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει τη δεδηλωμένη τη δική του, εσείς θα συνεχίζετε να ψηφίζετε a la cart ότι συμφέρει τον Πρωθυπουργό; Και τέλος, μία πρόβλεψη αν τελικά προκηρύξει εκλογές τι θα σημαίνει για τη χώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτή τη στιγμή τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην Κυβέρνηση, θα ήταν ένα άσχημο συμπέρασμα για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιους ευρωπαϊστές, έχει κάποιους ανθρώπους που θα μπορούσαν να φέρνουν πιο καλά εις πέρας τη δουλειά, αλλά δεν είναι δικό μας έργο, δεν είναι δικό μας έργο αν πούμε στον κ. Τσίπρα πως θα επιλέξει τους Υπουργούς του. Είναι προφανές όμως ότι τους τελευταίους Υπουργούς τους επέλεξε με μία λογική να είναι ήσυχο όσο μπορεί το κόμμα, με το βλέμμα δηλαδή στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, γι΄ αυτό επέλεξε και κάποιους από τα ορεινά της Βουλής, οι οποίοι είναι βροντεροί, για να μπορούν να κρατάνε και τη διαδικασία μέσα στην Κεντρική Επιτροπή πιθανόν. Τώρα, θα είναι λάθος να πάμε σε εκλογές, το είπα και πριν. Εμείς δε θα ψηφίζουμε ότι φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, είπα ότι θα ψηφίζουμε τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς. Ανάλαβε κάποια στιγμή να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας μία σειρά από προτάσεις, που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κάποιες από αυτές και από τα ξένα Κοινοβούλια. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι αυτά που δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, θα τα στηρίξουμε στη Βουλή. Από κει και πέρα δε θα στηρίξουμε άλλες αποφάσεις μιας κυβερνητικής πολιτικής που δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία, δε θα κάνουμε δηλαδή τη δουλειά που πρέπει να κάνουν το κόμμα του και οι ΑΝΕΛ. Θα συγκρουστούμε μαζί τους στην παιδεία, θα συγκρουστούμε στη Δημόσια Διοίκηση, θα συγκρουστούμε στην απουσία μιας καινούριας παραγωγικής πρότασης, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια πρόταση, αλλά αν επιμείνουν στο παλιό μοντέλο «καμία δραστηριότητα στους ιδιώτες, καμία επένδυση, καμία βοήθεια στις εξαγωγές» θα συγκρουστούμε, θα είμαστε απέναντί του. Αλλά θα είμαστε υπέρ μόνο στα μέτρα που μας κρατάνε στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν έχει οριστικοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας μια συμφωνία. Είναι αυτό που ψιθυρίζουν πια στους διαδρόμους του ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό μνημόνιο. Πρέπει πρώτα το αριστερό μνημόνιο να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί και μετά πιθανόν να πάμε σε εκλογές. Η δική μας πρόταση είναι λίγο πιο πατριωτική: Να μη συνδυαστεί απλά και μόνο οι εκλογές με την ψήφιση, να έχουμε ένα χρόνο εφαρμογής, να δούμε στην πράξη πως μπορεί να πολιτευτεί κι αυτή η Κυβέρνηση, να το δούμε στην πράξη όλοι, να γίνουμε όλοι λίγο καλοπροαίρετοι και να προσέξουμε τι από όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί μπορούν να κάνουν στον ελληνικό λαό. Δεν βιάζεται κανείς νομίζω, πέρα από αυτούς που θέλουν να λύσουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα, δε βιάζεται κανείς για εκλογές.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»): Κύριε Θεοδωράκη πιάνομαι από την τελευταία σας αναφορά και εκεί ίσως είναι και το πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας θα σας πει ακριβώς αυτό, ότι επειδή δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε έτσι όπως είναι σήμερα η πολιτική γεωγραφία τη συμφωνία και άρα θα πρέπει εσείς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να βάλετε πλάτη, που εσείς λέτε ότι "δεν μπορούμε να βάζουμε εσαεί πλάτη", γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να πάμε σε εκλογές.

Και να προσθέσω ότι διαπιστώνω το τελευταίο διάστημα από τις προσωπικές σας παρεμβάσεις αλλά και τις ανακοινώσεις του κόμματός σας σα να βγάζετε μία απογοήτευση και μια αίσθηση ότι έχετε μετανιώσει γιατί «διευκολύνετε», εντός εισαγωγικών αν θέλετε βάλτε τη λέξη, τον Αλέξη Τσίπρα στην άσκηση των καθηκόντων του, δηλαδή στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον δεν έχουμε μετανιώσει, γιατί θεωρούμε ότι το Ποτάμι έχει συμπεριφερθεί, παρότι είναι ο νεοσσός της πολιτικής ζωής, με τον πιο ενήλικο υπεύθυνο τρόπο. Δε θα σας πάω στην προεκλογική περίοδο, που ότι λέγαμε για τους μισθούς, για τις συντάξεις, για το χρέος, είναι πράγματα που προσπαθεί τώρα να ψελλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το ξεχάσουμε αυτό. Αλλά μπορούμε αν έχουμε κάποια στιγμή τη διάθεση και το χρόνο να καθίσουμε να δούμε τι λέγαμε εμείς προεκλογικά και τι γίνεται σήμερα. Άρα δεν έχουμε μετανιώσει, δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει λάθη στις επιλογές μας.

Τώρα, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής και θα πρέπει να το πούμε για έναν επιπλέον λόγο, να μην το ξανακάνει. Να μην το ξανακάνει. Ποιο είναι αυτό το λάθος; Είπε στον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώσει καινούριους φόρους, καινούριο ΦΠΑ, να τραβήξει ξανά το ζωνάρι, ότι "αυτό το πρόγραμμα που σου φέρνουμε θα αποτύχει". Δεν συμπεριφέρονται οι Πρωθυπουργοί με αυτόν τον τρόπο. Δε μπορείς να λες -έχεις δικαίωμα να μην πιστεύεις ενδόμυχα την πολιτική σου- στον ελληνικό λαό ότι «σε καλώ να υπηρετήσεις ένα πρόγραμμα που εγώ σου λέω ότι θ’ αποτύχει». Δηλαδή είναι σα να καλεί τον κόσμο να μη συμμορφωθεί, να μην πληρώνει τους φόρους, να μην πηγαίνει να καταβάλλει το ΦΠΑ, να έχει μια συμπεριφορά δηλαδή χαοτική σε μια χώρα που χρειάζεται κανόνες. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να φύγει, γιατί το ακούω, το αναμασάνε και κάποια στελέχη σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πιστεύουμε στο πρόγραμμα και δε θα υλοποιηθεί προς όφελος των πολλών αυτό το πρόγραμμα». Αυτό έχει δικαίωμα να το λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Έχει δικαίωμα να το λέει αυτός που καταψηφίζει ένα πρόγραμμα. Αυτός που υπερψηφίζει ένα πρόγραμμα όμως, πρέπει να λέει ότι «Θα κάνω τα πάντα για να πετύχει αυτό το πρόγραμμα». Σε ό,τι αφορά εμάς, το είπαμε, θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε τα πάντα για να βελτιώσουμε αυτό το πρόγραμμα. Γιατί αυτό το πρόγραμμα έχει αδικίες. Έχει αδικίες για τους αγρότες, έχει αδικίες για τους μικρομεσαίους, έχει αδικίες για τους νέους. Οι μεγάλοι αδικημένοι και αυτού του μνημονίου είναι οι νέοι άνθρωποι. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν, δεν ήμαστε εκείνο το βράδυ στις Βρυξέλλες, αυτοί έκλεισαν τη συμφωνία. Θα προσπαθήσουμε όμως, μόλις σταθεροποιηθεί η χώρα, με δικές μας συγκεκριμένες προτάσεις, κάποιες από τις οποίες θα σας σταλούν εξ όσων γνωρίζω και στα e-mails σας μετά το πέρας της συνέντευξης, άμεσα να βελτιώσουμε αυτές τις πολιτικές που έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας και οι Θεσμοί. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί βέβαια να έχουμε διάθεση για δουλειά.

Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («AΘΗΝΑ 9,84» – «ACTION 24 «): Kαλησπέρα. Εσείς ξορκίζετε, όπως και όλα τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου πιθανές εκλογές Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ή εν πάση περιπτώσει τώρα κοντά. Οι ενδείξεις όμως κ. Θεοδωράκη συγκλίνουν στο ότι είναι περίπου ειλημμένη απόφαση αυτό το πρωθυπουργικό επιτελείο. Θέλω να ρωτήσω αν το Ποτάμι μετεκλογικά πλέον μπορεί με την ίδια ευκολία να συμπράξει σε κυβερνητικό επίπεδο είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Επίσης ήσαστε αντίθετος στο δημοψήφισμα το οποίο όμως έγινε. Και υπάρχει ένα 38,5%, κάποιοι εκτιμούν αρκετά ομογενοποιημένο πολιτικά, το οποίο ψήφισε «ΝΑΙ στην Ευρώπη». Θεωρείτε ότι αυτό το 38,5% μπορεί να βρει πολιτική έκφραση; Με λίγα λόγια εσείς ως Ποτάμι αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου, βλέπετε στο εγγύς μέλλον να οδηγούνται σε τέτοιες συγκλίσεις πολιτικές ώστε ενδεχομένως να υπάρξει μια κοινή κάθοδος; Ευχαριστώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να ξεκαθαρίσω: Το Ποτάμι δε θα πάει στις επόμενες εκλογές ως ο φτωχός συγγενής οποιουδήποτε, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε κάποιου ευρωπαϊκού τόξου. Το Ποτάμι έχει δική του κυβερνητική πρόταση η οποία θα γίνει όλο και πιο ξεκάθαρη όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Εμείς δε διεκδικούμε το ρόλο της τσόντας στο πολιτικό σύστημα. Εμείς, το έχω πει από την πρώτη στιγμή, ήρθαμε εδώ για να κυβερνήσουμε τη χώρα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να πούμε στον κυρίαρχο λαό ότι η δική μας πρόταση είναι αυτή. Ξεκάθαρα. Η πρόταση που κάνει το Ποτάμι. Το Ποτάμι που έχει εμπλουτισθεί, το Ποτάμι που ανοίγεται, το Ποτάμι που συνεχώς παίρνει κόσμο από αυτόν τον ευρύ χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, των φιλελεύθερων προοδευτικών δυνάμεων. Στην επαρχία, ξέρετε, συμβαίνει θα μου επιτρέψετε να πω, ένας οργασμός γύρω από τους εθελοντές του Ποταμιού. Μας πλησιάζει κόσμος που μέχρι χτες δεν ήταν με το Ποτάμι. Και λόγω της υπεύθυνης στάσης μας θέλει να είναι μαζί μας. Αυτός ο κόσμος θα μπει μέσα. Θα είμαστε μαζί. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, αλλά το Ποτάμι θα είναι στις εκλογές με τη δική του κυβερνητική πρόταση. Δε θα είναι δηλαδή μόνος, δε θα είναι ένα τμήμα ενός άλλου σχηματισμού. Και κάτι ακόμα, λίγο προσωπικό: Πολύ στενό το 38% που λέτε. Δηλαδή ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου παρασύρθηκε από μια ρητορική των δυο τελευταίων ημερών. Δηλαδή «ψηφίστε όχι κι εγώ που είμαι Πρωθυπουργός σε 48 ώρες θα φέρω μια καλύτερη συμφωνία». Το θυμάστε; Αυτή ήταν η κύρια διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα. Άρα, στο ΟΧΙ υπάρχουν πολλοί φίλοι μας, υπάρχουν πολλοί συγγενείς μας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι σε συζήτηση μαζί μας. Δε με αφορά λοιπόν να κλειστώ στους τοίχους του 38%. Συνομιλώ και μ’ ένα μεγάλο τμήμα του 60%. Και όσοι από αυτούς θα ψηφίσουν το Ποτάμι, είναι μια άλλη υπόθεση. Εμείς όμως, η πρόταση που θα επιβάλλουμε δε θ’ αφορά τα στενά όρια αυτού που λέτε, στρατόπεδο του ΝΑΙ. Θα αφορά και τους πολλούς, απογοητευμένους από το στρατόπεδο του ΟΧΙ.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Είπατε προηγούμενα ότι είστε η δύναμη των μεταρρυθμίσεων. Αν θέλετε να μας πείτε συγκεκριμένα δυο τρία μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν σε Δημόσιο, Ασφάλιση, Παιδεία ή αλλού, ανεξαρτήτως από όσα υπέγραψε ο Τσίπρας, προκειμένου να πάμε σε μια φάση αναθέρμανσης της οικονομίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω δυο τρία πράγματα. Πρώτον, να πούμε ότι καμία χώρα σε κρίση, καμία χώρα σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δε βγήκε από την κρίση χωρίς εξαγωγές. Μιλούν πολύ για επενδύσεις, για τους ξένους που θα έρθουν και θα επενδύσουν. Επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχει κάτι σοβαρότερο από αυτό. Είναι η δύναμη της χώρας να προωθήσει τις εξαγωγές. Γιατί κι αυτοί που θα έρθουν, οι επενδυτές, έρχονται για να μπορούν να είναι σ’ ένα περιβάλλον που θα μπορούν να εξάγουν από τη χώρα. Άρα για εμάς υπάρχει η προτεραιότητα να ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Κι έχουμε συγκεκριμένες 2-3 προτάσεις για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Από το να βοηθήσουμε τις καλές επιχειρήσεις που εξάγουν –τι εννοώ καλές, εννοώ στρωμένες φορολογικά χωρίς εκκρεμότητες ασφαλιστικές, οι οποίες θα πρέπει κατά προτεραιότητα να απολαμβάνουν προνομίων στο οικονομικό σύστημα, είτε αυτό είναι επιστροφή ΦΠΑ είτε οτιδήποτε άλλο- θα πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Υπάρχουν 3-4 συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτού. Δεύτερον: Η ελληνική οικονομία δε θα πάψει να είναι μια οικονομία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Είπαμε και το θυμάστε ότι ήμαστε οι πρώτοι στη Βουλή που το επισημάναμε γιατί μας το είχε πει ο κ. Γιουνκέρ και μετά ήρθε χαρούμενος ο κ. Τσίπρας που το έμαθε κι αυτός από τον κ. Γιουνκέρ, είπαμε ότι τα 35 δισεκατομμύρια της Ευρώπης μπορούν να έρθουν στη χώρα μας τα επόμενα δυο με τρία χρόνια, να μην περιμένουμε πενταετή, εξαετή, επταετή προγράμματα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση του κ. Γιουνκέρ. Και δε λέω μόνο για τη δέσμευση απέναντί μου, λέω για τη δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό. Ήρθε και το είπε ότι «μπορώ να επιταχύνω τις διαδικασίες». Αλλά, προσέξτε, για να πάρουμε αυτά τα 35 δις, τα οποία αυτά τα 35 δις δεν πάνε στο κράτος και αν θέλετε την άποψή μας καλά κάνουν και δεν πάνε στο κράτος γιατί ξέρουμε τι σημαίνει κράτος. Κράτος σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ, κράτος σημαίνει ΑΝΕΛ, κράτος σημαίνει τα δικά μας παιδιά. Δεν πάνε λοιπόν στο κράτος αλλά πάνε στην οικονομία απευθείας. Αλλά εκεί χρειάζεται μια πολύ μεγάλη δουλειά στον κ. Σταθάκη, στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε ν’ απελευθερωθούν οι διαδικασίες και τα 35 αυτά δις να φτάσουν πολύ γρήγορα στην ελληνική οικονομία. Να σας πω κάτι: Πέρα από αυτές που λέγονται μνημονιακές υποχρεώσεις και οι οποίες υπάρχουν και έχουν καταγραφεί στη συμφωνία, η χώρα πρέπει να κάνει άλματα και σε μερικούς άλλους τομείς. Η απονομή δικαιοσύνης: Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Δε μπορούμε να είμαστε μια χώρα όπου δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Και αυτή η κουβέντα, όπως πολύ καλά ξέρετε, αφορά κυρίως τους φτωχούς πολίτες. Οι πλούσιοι πολίτες, τα συμφέροντα, οι μεγάλοι – μεγάλοι βρίσκουν τρόπο να παίρνουν τις αποφάσεις που θέλουν, γρήγορα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Έχουν τους καλύτερους δικηγόρους, τα καλύτερα γραφεία. Κάτι ξέρουν και μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επί αυτού, τέλος πάντων. Εμάς μας ενδιαφέρει να επιταχύνουμε την απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις κάνει και για την ηλεκτρονική εξέλιξη των δικών. Μπορεί να γίνει μια συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους ώστε να επιταχύνουμε πάρα πολύ την απονομή της Δικαιοσύνης. Επίσης πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια πολιτική απέναντι στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Από την πρώτη μέρα, μάλλον από την πρώτη μέρα που η Κυβέρνηση αυτή ως αντιπολίτευση ήθελε να διεκδικήσει την Κυβέρνηση, πιπιλάει συνεχώς την καραμέλα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωραία, εδώ είμαστε! Είχα πει στην πρώτη μου πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, στον Αλέξη Τσίπρα «Είμαστε εδώ. Φέρε ένα νομοσχέδιο να μιλήσουμε για όλα αυτά, να μιλήσουμε για το πώς θα καθαρίσει το παιχνίδι από τους πονηρούς στα δημόσια έργα, στις τηλεοράσεις, πως θα κόψουμε την τριγωνική σχέση media – πολιτικής – τράπεζες». Τι περιμένουν για να το κάνουν αυτό; Έχουν περάσει έξι μήνες.

Στο επίπεδο της διαφθοράς και της διαπλοκής και είπαμε και στον κ. Νικολούδη ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε επιφανή στελέχη». Ηγείται του τμήματός μας ο κ. Μαρκής ο Εισαγγελέας, μπορούμε να είμαστε παρόντες και να σας δώσουμε λύσεις για να χτυπήσουμε τα πλοκάμια της διαπλοκής. Αλλά θέλουμε, προσέξτε, καθαρό δημόσιο παιχνίδι. Δεν θέλουμε μέτρα Υπουργών που τραβιούνται από το συρτάρι για να εκβιάσουν ένα επιχειρηματία προς όφελος ενός άλλου επιχειρηματία. Διάφανο παιχνίδι στη Βουλή. Να έρθουν και να μιλήσουμε για τις άδειες, για τα έργα, για τις Τράπεζες, για όλα αυτά που βρίσκονται κάτω από το μεγάλο και δυσάρεστο για όλους μας τίτλο «διαπλοκή και διαφθορά».

κ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω σχετικά με ισοδύναμα μέτρα που θα δημιουργούσαν μια καλή εξισορρόπηση στο πρόβλημα με τους αγρότες, με τη φορολόγηση των αγροτών και με τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν υπάρχουν δηλαδή δυο ισοδύναμα αυτή τη στιγμή και από εκεί και πέρα μια δεύτερη ερώτηση κατά πόσο το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία θα βρει σύμφωνο το Ποτάμι που κάποια στιγμή θα έρθει στη Βουλή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο. Έχουμε πει ότι με κανένα τρόπο το νομοσχέδιο για την παιδεία δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή και πρέπει η Κυβέρνηση αν έχει την ελάχιστη υπευθυνότητα να μην πάει κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Να μην πάει κόντρα.Τα όσα έχουν γίνει στο χώρο της παιδείας, έχουν ρεζιλέψει πολύ τη χώρα μας. Σας θυμίζω ότι στο ευρωκοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός έπρεπε να απολογηθεί γι' αυτό που μου είπε στη Βουλή, το θυμάστε. Που του είπα ότι «μα 13 περιφερειακοί σύμβουλοι όλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ;» και μου έδωσε τη δικαιολογία ο Πρωθυπουργός της ελπίδας «Μα έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι. Εμείς δεν θα κάνουμε τα ίδια πράγματα;». Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε εξηγήσεις γι' αυτή τη συμπεριφορά. Οι Υπουργοί του πρέπει να απολογηθούν για την εικόνα που δίνουν. Δίνουν μια εικόνα σκοταδιστών στην Ευρώπη σε σχέση με την παιδεία. Ό,τι υποστηρίζουν, έρχεται από το πολύ – πολύ παλιό καθεστώς. Πιστεύω ότι δεν είναι μέτρα που πια ούτε στη Ρωσία υπάρχουν. Υπήρχαν ίσως στη Σοβιετική Ένωση, είναι σκοταδιστικές οι ρυθμίσεις τους για την παιδεία. Είμαι απόλυτος, είμαστε απέναντι. Τώρα, μου λέτε ότι πρέπει με κάποια ισοδύναμα μέτρα να ελαφρύνουμε κάποιες κατηγορίες. Να σας πω δυο τρία πράγματα, έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση της Κυβέρνησης -αλλά γι' αυτό χρειάζεται δουλειά ξέρετε, δεν χρειάζεται μόνο σύνθημα- ότι σε περίπτωση υπερκάλυψης των στόχων εισπραξιμότητας (ΦΠΑ, φόρων) θα πρέπει να παρέχεται αντίστοιχη ελάφρυνση κυρίως στις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να έχει ένα κίνητρο ο λαός στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Να γίνει σύμμαχός μας. Εμείς τι του λέμε; Να δώσουμε τη μάχη του ΦΠΑ, να δώσουμε τη μάχη των φόρων, αλλά θα δώσουμε τη μάχη όχι για να πάρουν λεφτά τα ρετιρέ της εξουσίας για να ενισχύσουμε το πολιτικό χρήμα και προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο: Κάθε υπερκάλυψη στόχων, να βοηθάει απ' ευθείας με αντίστοιχη ελάφρυνση τις μικρομεσαίες νέες επιχειρήσεις. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Κυβέρνηση κάνει πίσω με τις πρόωρες συντάξεις. Με νεροπίστολο πυροβολά ένας από το ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση παίρνει πίσω τις πρόωρες συντάξεις. Εμείς το έχουμε πει από την αρχή και το έχουμε πει τολμηρά, δυσαρεστεί κάποιος αλλά τι να κάνουμε… Δεν μπορούμε να έχουμε όλοι αυτή τη στιγμή τις ίδιες περικοπές. Οι πρόωρες συντάξεις είναι ένα πρόβλημα της χώρας, ξέρετε τα ποσοστά και ξέρετε ποιο είναι το ζήτημα όπως βγάζει η Στατιστική; Ότι οι πρόωρες συντάξεις είναι κατά κανόνες οι μεγαλύτερες συντάξεις. Δηλαδή αν πας δυο κατηγορίες πρόωρες και χαμηλοσυνταξιούχους, θα δεις ότι αυτά δεν τέμνονται. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είναι αυτοί που παίρνουν πρόωρες συντάξεις. Οι πρόωρες συντάξεις είναι πάνω από 1.200 – 1.500 ευρώ. Εμείς έχουμε πει εξ αρχής ότι οι πρόωρες συντάξεις θα έπρεπε να περικοπούν. Όπως θα έπρεπε να βάλουμε και ένα ανώτατο όριο στη σύνταξη, είχαμε πει 2.000. Είναι άδικο για κάποιους που είχαν πληρώσει κάποιες εισφορές; Πιθανό. Έχουν γίνει πολλές αδικίες όμως στο δρόμο των Μνημονίων των μπλε, γαλάζιων και τώρα ροζ Μνημονίων. Εμείς λέμε: εάν σταθεροποιηθεί βέβαια το ασφαλιστικό να δούμε και βελτιώσεις υπέρ αυτών που θίγονται τώρα. Αλλά τώρα δεν έχουμε κανένα λόγο να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις δυο ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. Και αν το είχαμε κάνει τον Ιανουάριο και δεν περιμέναμε τον Ιούλιο και ίσως τον Αύγουστο και ίσως τον Σεπτέμβρη, θα είχαμε εξασφαλίσει αρκετά λεφτά για τους χαμηλοσυνταξιούχους.Σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Κατ' αρχήν υπάρχουν αγρότες και αγρότες και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν οι αγρότες των μεγάλων επιδοτήσεων, των jeep, που περιμένουν να πάρουν απλώς την αποζημίωση ανά στρέμμα και παρακαλούν για χαλάζι και υπάρχουν και οι αγρότες της προσπάθειας, οι αγρότες που βασανίζονται με τους μικρότερους κλήρους. Οι αγρότες που προσπαθούν να συνενωθούν και να κάνουν τις ομάδες αγροτών, τους νέους Συνεταιρισμούς. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στην ελληνική Περιφέρεια στην ύπαιθρο, δεν είναι δυνατό να φορολογούνται με όρους επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα των αγροτών. Εμείς έχουμε προτείνει δυο τρία πράγματα τα οποία θα σας πω. Έχουμε πει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποια εκατομμύρια, να εξασφαλίσουμε 100 εκατομμύρια από τις αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει κάτι σοβαρότερο από το να μπορεί ο Υπουργός Αμύνης όποτε θέλει να παίρνει δυο τρία ελικόπτερα και να επισκέπτεται ένα ακριτικό νησί: είναι η βοήθεια στους αγρότες. Άρα μπορούν να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες 100 εκατομμύρια. Μπορούμε να κόψουμε από 100 εκατομμύρια από δυο μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, ενδεικτικά. Ενδεικτικά, για να καταλάβουν κάποιοι ότι όλοι θα πληρώσουμε. Τα ασφαλιστικά ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ στοιχίζουν στον Έλληνα πολίτη 1.100.000.000 ετησίως. Εμείς λέμε να δούμε κάποιες μικρές περικοπές 100 εκατομμύρια από το ένα Ταμείο, 100 εκατομμύρια από το άλλο Ταμείο. Να μαζευτεί ένα Ταμείο 300 εκατομμυρίων για να βοηθήσουμε αυτό που σας είπα σε σχέση με τους αγρότες. Δηλαδή πρέπει να δώσουμε το σήμα στην ελληνική κοινωνία και εδώ περιλαμβάνω όλους, γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στα προνόμια των πολιτικών και πρέπει να κοπούν όλα και θα πρέπει να περιοριστεί το χρήμα που φτάνει στα Κόμματα. Τα έχουμε πει εξ αρχής. Εμείς κάναμε προεκλογικό αγώνα με 200.000. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποια Κόμματα έκαναν προεκλογικό αγώνα με κάποια εκατομμύρια τα οποία πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Άρα τι λέω; Να περιορίσουμε όλοι τις απαιτήσεις μας από τον ελληνικό λαό για να βοηθηθούν οι περισσότεροι, για να βοηθηθούν οι χαμηλότεροι, για να βοηθηθούν οι φτωχότεροι. Αυτές τις έξυπνες λύσεις θα πρέπει να προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Εάν δεν μπορεί, εμείς μπορούμε να ανοίξουμε το διάλογο και να του πούμε.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»): Ευχαριστώ, μια που είμαι προς το τέλος θα μου επιτρέψετε να σας κάνω δύο ερωτήσεις κ. Θεοδωράκη που έχει και λίγο προσωπικό ενδιαφέρον για σας νομίζω. Επειδή κατ΄ αρχήν στο Protagon όταν το διευθύνατε είχαμε διαβάσει τη δραματική περιγραφή του τι θα σημαίνει επιστροφή στη δραχμή από τον τότε συνεργάτη σας και πρώην Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη, αναρωτιέμαι αν εκτός από μία προσωπική ευθύνη που έχετε ή και πέρα από το ότι υπονοήσατε ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις, αν εσείς προσωπικά μπορείτε να δώσετε για τον πρώην συνεργάτη σας εξηγήσεις για τις συνεχείς αλλαγές των απόψεών του έξι μήνες τώρα που έχουν τρελάνει όλη την Ευρώπη. Και η δεύτερη ερώτηση. Μιλήσατε στην αρχή για "καθαρό Ποτάμι και καθαρά" λόγια εισαγωγικά. Επιτρέψτε μου να σημειώσω: Από τη μια έχουμε τις τελευταίες μέρες στην προσωπική σας ιστοσελίδα σχόλια που καταλήγουν με έναν προσωπικό φιλικό συμβουλευτικό τρόπο: «Δε γίνεται έτσι Αλέξη, δεν έρχεται έτσι η ανάπτυξη Αλέξη» και πάει λέγοντας. Από την άλλη μια εύλογη θα την έλεγα και μια σκληρή κριτική σε Υπουργούς που δηλώνουν ότι "δε θα υλοποιήσουν" αυτά για τα οποία τοποθετήθηκαν στις θέσεις που τοποθετήθηκαν. Και παράλληλα το Ποτάμι ψηφίζει και στηρίζει μια Κυβέρνηση που έχει απολέσει τη δεδηλωμένη και της οποίας το εν τρίτον περίπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν τη στηρίζει. Δεν ανησυχείτε ότι όλο αυτό που περιέγραψα δημιουργεί κάποια προβλήματα στη στρατηγική του κόμματός σας; Να το πω πιο απλά, δεν ανησυχείτε πως αντί για καθαρά λόγια θολώνει το Ποτάμι από αυτή τη στάση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έχω την αίσθηση, επιτρέψτε μου, ότι το Ποτάμι έχει τον πιο καθαρό λόγο αυτούς τους μήνες και αυτό το αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι. Ξαφνιάζονται πως ένα κόμμα τόσο καινούριο έχει μια τόσο συμπαγή ηγετική ομάδα, γιατί το Ποτάμι βέβαια δεν είμαι εγώ, το Ποτάμι είναι οι Βουλευτές του, το Ποτάμι είναι τα στελέχη του, υπάρχει μια συνεχής δουλειά στο μοναδικό μας γραφείο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, για να έχουμε αυτή την οπλιτική. Δεν είναι ένας εγκέφαλος που τα εκπονεί όλα αυτά.

Το Ποτάμι λοιπόν του ενός χρόνου, που δεν έχει τα βαρίδια των παλιών διακυβερνήσεων, που δεν έχει συμμετάσχει και σε κανένα «εμφύλιο» για τα μνημόνια, βγήκαμε μετά, έχει τη δυνατότητα να δίνει καθαρές λύσεις στην κοινωνία. Και ειλικρινά, προκαλώ τον οποιονδήποτε, να μας πει κάτι που είπαμε αυτούς τους πέντε μήνες κι ήταν μία αστοχία, κάτι που δε συνέβη.

Τώρα, ως προς το εάν νουθετούμε, που το ρώτησε και κάποιος άλλος συνάδελφός σας, τον Πρωθυπουργό. Κοιτάξτε, είναι υποχρέωσή μας αυτή τη στιγμή να στηρίξουμε την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τέρμα. Γιατί περί αυτού πρόκειται, ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι και το δημοψήφισμα ήταν αμφίσημος, αν θα πρέπει να πάμε σε μία ρήξη, αν θα πρέπει να πάμε σε μία δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα. Και ξαφνικά αποφάσισε να κάνει μια σύγκρουση με τον κακό του εαυτό. Εμείς λοιπόν δε θέλουμε να του προσθέσουμε προβλήματα, αρκετά έχει με το κόμμα του. Άρα του λέμε ησύχασε, εμείς σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις σου στην Ευρώπη θα τις υποστηρίξουμε και σε ότι αφορά τη βελτίωση αυτών των προτάσεων είμαστε εδώ να πούμε. Πρέπει κάποιες φορές να διακρίνεις το ρόλο κι εμείς αυτή τη στιγμή δε θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του παλιού κόμματος που πετροβολεί την Κυβέρνηση επειδή η Κυβέρνηση αστοχεί. Και να σας πω και κάτι, ακόμα και αν είναι πολλά τα λάθη που έχουν γίνει κι έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη, εμείς δε θέλουμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, δε μας ενδιαφέρει να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτή την κουβέντα. Εμάς μας ενδιαφέρει να δώσουμε την προτεραιότητα στην κουβέντα του μέλλοντος.

Σε ότι αφορά τον κ. Βαρουφάκη, επιτρέψτε μου να πω ότι εγώ δεν είμαι αυτός που πρότεινε για Υπουργό το Γιάννη Βαρουφάκη, έτσι; Ο Γιάννης Βαρουφάκης υπήρξε συνεργάτης στο Protagon που ήμουνα κι εγώ, δεν διεύθυνα ποτέ το Protagon ουσιαστικά δημοσιογραφικά, απλώς ήμασταν μια παρέα που γράφαμε και γράφαμε ο καθένας την άποψή του και υπήρχαν και πιο ακραίες απόψεις από αυτές του Γιάννη Βαρουφάκη. Και αυτό είναι και η ομορφιά του internet, η ομορφιά των μέσων, ξεχωριστοί άνθρωποι να σέβεται ο ένας τον άλλον και να λέμε τις απόψεις. Έχω μία δυσκολία και θέλω να είμαι ειλικρινής, να τοποθετηθώ για όλα αυτά τα κακά που προξένησε στη χώρα ο Γιάννης Βαρουφάκης. Είναι σαφές όμως ότι όταν έχεις μόνο τα κουμπιά του πουκαμίσου σου και καμώνεσαι πως έχεις στο χέρι το κόκκινο κουμπί για τον πυρηνικό πόλεμο, δε βοηθάς. Δε βοηθάς τη χώρα σου, δε βοηθάς τον Πρωθυπουργό, δε βοηθάς τα συμφέροντα των Ελλήνων.

Φοβάμαι ότι για καιρό η χώρα ταλαιπωρήθηκε με αυτές τις πολιτικές, που δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπάρχουν κι άλλα ονόματα που θα πρέπει να προστεθούν δίπλα και εννοώ ονόματα και Υπουργών και βεβαίως του Αλέξη Τσίπρα που αρνήθηκε να δει τα πράγματα από τη σωστή ματιά για έξι ολόκληρους μήνες. Θα πρέπει λοιπόν το επόμενο διάστημα, όπως είπα, να υπάρχει μια ειλικρινής ενημέρωση για το τι χάσαμε, που τζογάραμε, γιατί το κάναμε και να δώσουμε μετά μια συγκεκριμένη απάντηση στον ελληνικό λαό. Κάτι παραπάνω από ένα συγνώμη χρειάζεται ο ελληνικός λαός, χρειάζεται καθαρές εξηγήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γι΄ αυτούς τους έξι χαμένους μήνες. Αλλά θα επιμείνω και δεν το θεωρώ παράδοξο, ότι δεν το θεωρώ πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να κάνουμε αυτή την κουβέντα, γι΄ αυτό δε θέλω να τη συνεχίσω. Θεωρώ πρώτη προτεραιότητα να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να σβήσουμε τη φωτιά, το είδαμε πως συνέβη προχθές. Εκεί πάνε όλοι μαζί, οι εθελοντές, η Πυροσβεστική, πας και λες να σβήσω τη φωτιά και μετά να δω τι έφταιξε, γιατί δεν είχαμε καθαρίσει το δάσος. Δεν αρχίζεις την κουβέντα γιατί δεν είχαμε καθαρίσει το δάσος, ενώ το δάσος καίγεται. Αυτή είναι η δικιά μας προσφορά, να σβήσουμε τη φωτιά και μετά να δούμε τις ευθύνες αυτής της παρέας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Λοιπόν, κάπου εδώ έκλεισε ο κατάλογος των ομιλητών, δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος που να έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει ερώτηση; Ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε δύο λόγια, που τα είπα και στην αρχή, αλλά θέλω να μείνουν, γιατί αυτή θα είναι η πολιτική μας το επόμενο διάστημα. Δε μας ενδιαφέρει ο εμφύλιος των μνημονίων τους και δε θα συμμετάσχουμε σε αυτό, ποιο μνημόνιο είναι χειρότερο, ποιο μνημόνιο είναι καλύτερο, αυτό που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ή αυτό που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, δε θα συμμετέχουμε στον εμφύλιο των μνημονίων, ξεκάθαρα. Λέμε όμως ότι η χώρα δε θα πάει μπροστά με τα μνημόνια, θα πάει μπροστά με μεταρρυθμίσεις και για να γίνουν μεταρρυθμίσεις χρειάζονται καθαρές κουβέντες από το πολιτικό σύστημα. Όχι συνθήματα, όχι λόγια του μπαλκονιού, αλλά λόγια υπεύθυνα. Η ανησυχία του κόσμου είναι μεγάλη, είναι ακόμη στο κόκκινο. Ο κόσμος λοιπόν περιμένει μέσα στο καλοκαίρι να δώσουμε οι Πολιτικοί τις απαντήσεις για μια νέα κοινωνία, για μια νέα προσπάθεια. Όχι μόνο για τις εσωκομματικές μας διευθετήσεις, όπως κάποιοι νομίζουν ότι είναι το πρωτεύον.

Σας ευχαριστώ.

21 Ιουλίου 2015