10 Απρίλιος, 2017

Επίσκεψη στον κόμβο αλληλοβοήθειας πολιτών του δήμου Αθηναίων

Ποτάμι

Την Τετάρτη 5 Απριλίου το μεσημέρι η γραμματεία του Κεντρικού Τομέα Α΄ Αθηνών επισκέφτηκε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης), βασική δομή του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Οι κυρίες Κορίνα Καζάλα και Ευτυχία Αλεβιζάτου, ως εκπρόσωποι της Τ.Ο. Αθήνα Α΄, συγκέντρωσαν από τους εθελοντές μας τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία και παρέδωσαν στους εργαζομένους στον Κόμβο για τις ανάγκες των ωφελούμενων εγγεγραμμένων.

Η δωρεά έγινε από τα μέλη του Κεντρικού Τομέα αντί στεφάνου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει μία συνεχής επαφή με τις δομές του ΚΥΑΔΑ προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Μετά την παράδοση των τροφίμων, φιλοξενηθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο χώρο από τους εργαζόμενους του ΚΥΑΔΑ.

Στη συγκεκριμένη δομή είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον 10.000 δικαιούχοι ενώ ο αριθμός των συνολικών ωφελούμενων αντιστοιχεί σε πάνω από 26.000 άτομα (προστατευόμενα μέλη) που εξαρτώνται από τις προσφορές της δομής σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα, κ.λπ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας (όπως προσδιορίζονται κάθε χρόνο από την ΕΛΣΤΑΤ) και να είναι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων. Καθημερινά επισκέπτονται τη δομή σχεδόν 400 άτομα, ενώ στον χώρο λειτουργεί και κοινωνικό πλυντήριο, χορηγία μεγάλης βιομηχανίας απορρυπαντικών.

Η συλλογή τροφίμων γίνεται αποκλειστικά και μόνο από δωρεές μεμονωμένων ατόμων ή χορηγίες εταιρειών. Η προσφορά ωστόσο δεν είναι συνεχής ούτε σταθερή και συχνά δημιουργούνται σοβαρές ελλείψεις με αποτέλεσμα ο Κόμβος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ωφελούμενων.

Γι΄ αυτό κάθε προσφορά είναι πολύτιμη και ευπρόσδεκτη.