13 Δεκεμβρίου, 2016

Επίσκεψη σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Κυλλήνης – Ανδραβίδας

Γιώργος Τσαούσης

Περιοδεία στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, δικηγόρος Γιώργος Τσαούσης. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας, μίλησε σε εκδήλωση μελών και φίλων του Ποταμιού για το μεταναστευτικό στην Πάτρα ενώ είχε και παρουσία στα τοπικά ΜΜΕ.

Το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Κυλλήνης – Ανδραβίδας, το οποίο λειτουργεί στις παλιές εγκαταστάσεις του τουριστικού θερέτρου 'LM Village', στην παραλία της Μυρσίνης. Ο χώρος αυτός άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο με πρωτοβουλία του συριακής καταγωγής Δημάρχου Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ και λειτουργεί υπό το συντονισμό του εθελοντή – οριζόμενου από το Δήμο – Γιώργου Αγγελόπουλου. Στα 38 σπίτια της δομής είναι εγκατεστημένοι σήμερα 151 άνθρωποι, όλοι σύριοι, μεταξύ των οποίων 98 παιδιά. Ιατρική φροντίδα παρέχεται από τους 'Γιατρούς του Κόσμου', σίτιση από εταιρία catering, τεχνική υποστήριξη από παρακείμενη μονάδα της Ελληνικής Αεροπορίας ενώ λειτουργούν κανονικά δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Σημειωτέον επίσης ότι λειτουγεί άρτια οργανωμένος χώρος παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου για 33 παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπό τη διεύθυνση βρετανών εκπαιδευτικών ενώ εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε η δημιουργία καταφυγίου φροντίδας εγκαταλειμένων σκυλιών σε παρακείμενο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με τη συνεργασία της φιλοζωϊκής οργάνωσης Λεχαινών. Κατά την επίσκεψη, το Γιώργο Τσαούση συνόδευαν ο Περιφερειακός Συντονιστής Δυτικής Ελλάδας του Ποταμιού Ζαχαρίας Χρήστου, το μέλος του ΣΑΑΣ Γιάννης Λάζαρης καθώς και τα τοπικά στελέχη Έλενα Μενούνου, Ρούλα Μπάδα, Κωνσταντίνος Μαλλιάρης και Ηλίας Κυριακόπουλος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Τ.Ο. Πάτρας του Ποταμιού οργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Πρόσφυγες & Μετανάστες: το Ποτάμι συζητά και προτείνει λύσεις”, με κεντρικό ομιλητή το Γιώργο Τσαούση, στο ξενοδοχείο 'Βυζαντινό', στο κέντρο της πόλης. Ο Υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι, αφού ενημέρωσε για την πρωινή επίσκεψη – αυτοψία στη δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης, έκανε στη συνέχεια μία παρουσίαση τόσο της σημερινής κατάστασης στο ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού όσο και των θέσεων του κινήματος. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων ενώ αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Τοπική Ομάδα για τη συγκέντρωση και προσφορά αναγκαίων ειδών προς τους πρόσφυγες, εν όψει εορτών. Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος τόσο από την Πάτρα και τις γύρω περιοχές όσο και από την Αθήνα.

Σημειωτέον τέλος ότι όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες του Ποταμιού στην περιοχή αλλά και η παρουσία του Γιώργου Τσαούση συγκέντρωσαν το έντονο ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαούσης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και στον τηλεοπτικό σταθμό SUPERB ενώ εκτενή ρεπορτάζ έκαναν οι τοπικές εφημερίδες 'Πρώτη' και 'Γνώμη' αλλά και το ειδησεογραφικό site 'Salos.gr'.

Δείτε βίντεο από την παρουσία του Γ. Τσαούση στην εκπομπή "8" του SUPERB TV: