15 Μαρτίου, 2017

Επιμένω Ελλάδα

Όλγα Δούρου

Συνέντευξη της Όλγας Δούρου στο zougla.gr

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται στη χώρα μας ένα ανησυχητικό φαινόμενο, το «Brain Drain» ή αλλιώς φυγή μυαλών.

Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει έντονα αισθητό τα τελευταία χρόνια καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και ψάχνουν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα παρατηρείται και μεγάλη φυγή νέων επιστημόνων, οι οποίοι αναζητούν στο εξωτερικό εργασία στην ειδικότητά τους και φυσικά καλύτερες οικονομικές αμοιβές.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι Έλληνες του «Brain Drain» έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους. Ειδικότερα, οι άνθρωποι αυτοί, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Αυτή η διαρροή «εγκεφάλων» λοιπόν είναι οφθαλμοφανές ότι ευνοεί τις χώρες του εξωτερικού σε πάρα πολλούς τομείς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει πρόσφατα η ΤτΕ από το 2008 έως σήμερα έφυγαν από τη χώρα 427.000 Έλληνες, ηλικίας 15-46 ετών. Οι αριθμοί αυτοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων από το 2008 έως σήμερα, είναι το τρίτο μαζικό που γνωρίζει η χώρα τα τελευταία 100 χρόνια. Έχουν προηγηθεί δύο ακόμη, ένα το 1903 με 1917 και ένα δεύτερο το 1960 με 1972.

Συνέντευξη Όλγα Δούρου: «Μου προσέφεραν 3.000 ευρώ στη Νορβηγία και δεν πήγα...μένω εδώ με λιγότερα»

Η Όλγα Δούρου, 30 ετών, είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού. Όπως εξήγησε, παρόλο που έχει τη δυνατότητα να φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Φιλανδία ή στη Νορβηγία, πιστεύει ότι η χώρα ανήκει στους νέους.«Οι νέοι πρέπει να μείνουν εδώ και να παλέψουν για το καλύτερο», προσθέτει.

Δείτε το βίντεο:

* Η Όλγα Δούρου είναι μέλος της Επιτροπής Νέων και της ΜΕΣΥΑ