14 Ιουνίου, 2018

Ενστάσεις και αντιθέσεις

Γιώργος Κακλίκης

Ένα κείμενο που είναι προϊόν συναινετικής διαδικασίας δεν μπορεί να διεκδικεί την τελειότητα. Δεν περιέχει όλες τις επιθυμίες της Ελληνικής πλευράς ούτε εκείνες της γειτονικής χώρας. Όμως, διαβάζοντας με προσοχή τα άρθρα της συμφωνίας που δινανεμήθηκε στις 13 Ιουνίου, σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημερωσης, διακρίνουμε ότι η νέα ονομασία διατρέχει ολόκληρο τον δημόσιο χώρο της γειτονικής χώρας, όλες τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει την Συνταγματική τροποποίηση, το σύνθετο όνομα και ισχύει έναντι πάντων.

Ασφαλώς υπάρχουν ενστάσεις και αντιθέσεις. Η συμφωνία όμως έχει το χαρακτηριστικό ότι περιλαμβάνει τόσα στοιχεία από εκείνα που θα ήθελε η ελληνική πλευρά που δεν περιέχονταν σε προηγούμενα διαπραγματευτικά κείμενα. Δεν ικανοποιεί απόλυτα αλλά όσα προβλέπει καλύπτουν πολλές από τις ανησυχίες της Ελλάδας. Η άριστη λύση θα ήταν εκείνη που δεν θα περιείχε καν τη λέξη Μακεδονία. Δυστυχώς, είκοσι επτά χρόνια διαπραγματεύσεων δεν είχαν την επιθυμητή για την Ελλάδα κατάληξη.

Ίσως για αυτό, πριν την άσκηση πολεμικής, τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και για λόγους κομματικών ισορροπιών, σκόπιμο είναι να διαβαστούν ένα προς ένα τα άρθρα και να εκτιμηθεί αν η Αθήνα πρέπει να γυρίσει την πλάτη ή να προλάβει την αμαξοστοιχία που ίσως περάσει ξανά μετά από δυόμισι δεκαετίες.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Καθημερινή (έντυπη έκδοση)