14 Φεβρουαρίου, 2018

Ενώ γύρω μας τρέχει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Ελλάδα παλεύει να ολοκληρώσει την 2η

Σπύρος Δανέλλης

Σε εκδήλωση στο Ζάππειο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.), όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του διαλόγου για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, παραβρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, εκπροσωπώντας το Κίνημα.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν τα σημεία σύγκλισης του κοινωνικού διαλόγου για ένα νέο πλαίσιο Εθνικής Αναπτυξιακής Πολιτικής, έτσι όπως διατυπώθηκαν από τους εμπλεκόμενους Κοινωνικούς Εταίρους, τους Παραγωγικούς Φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Σπύρου Δανέλλη:

Η συμβολή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πολιτικών είναι καθοριστική. Δεν συζητείται κανένα θέμα και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη, σε κανέναν επιμέρους τομέα στο Ευρωκοινοβούλιο, αν δεν υπάρξει από πριν μια στενή και ουσιαστική συνεργασία με την Ο.Κ.Ε. Βεβαίως, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στη χώρα μας, για αυτό και είναι ενθαρρυντική η σημερινή εκδήλωση.

Η εκπόνηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, θα έπρεπε να είναι το μείζον θέμα που μας απασχολεί. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ευτύχησε να έχει ποτέ ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εδώ βέβαια δεν έχουμε ένα σχετικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα, σε κάποιον από τους επιμέρους τομείς. Και αυτό άλλωστε είναι ένα από τα προβλήματα, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Νομίζω ότι θα έπρεπε από τότε που συνειδητοποιήσαμε ότι ζούσαμε σε μια φούσκα, ο δημόσιος διάλογος να έχει ως βασικό ζήτημα, το πώς επιτέλους καταλήγουμε σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, πως υποστηρίζουμε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, προκειμένου να παραχθεί εθνικός πλούτος που θα φέρει και τις πολυπόθητες στέρεες θέσεις εργασίας. Γιατί μόνο η παραγωγή εθνικού πλούτου θα μας απαλλάξει από το άγος της ανάγκης του συνεχούς δανεισμού.

Ήρθε η ώρα να συνεννοηθούμε. Γιατί το μείζον ζήτημα δεν είναι να καταλήξουμε σε ποιους παραγωγικούς τομείς διαθέτουμε ως χώρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, σε ποιους παραγωγικούς τομείς μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Είναι γνωστό πως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ενέργεια και η θαλάσσια οικονομία είναι τα μεγάλα μας ατού. Το θέμα είναι να συνεννοηθούμε για τις προϋποθέσεις δημιουργίας συνθηκών υγιούς επιχειρηματικότητας. Ποιες είναι δηλαδή οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και αναφέρομαι ιδίως στη μεταρρύθμιση του «μεγάλου ασθενούς», που είναι ο δημόσιος τομέας. Μεταρρυθμίσεις που ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα, ούτε η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να θέλουν να κάνουν. Εδώ η Ο.Κ.Ε. μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο, αποτοξικοποιώντας τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να προσεγγίσουμε τον ορθό λόγο και να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα. Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συμβολή σας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ όλοι γύρω μας συζητούν για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, εμείς παλεύουμε να ολοκληρώσουμε την 2η.

Κλείνω λέγοντας ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ στο παρελθόν, να συνδέσουμε ουσιαστικά το εκπαιδευτικό σύστημα με την αγορά.
Διότι οι νέες γνώσεις, οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται από την αγορά είναι εκείνες που θα βγάλουν από το αδιέξοδο όχι μόνο τους νέους, αλλά και τους ανέργους, που έχουν συσσωρευτεί στα χρόνια της κρίσης. Γιατί είναι κρίμα να υπάρχει προσφορά επιμέρους θέσεων εργασίας, αλλά να μην βρίσκονται εργαζόμενοι με συγκεκριμένες δεξιότητες, που θα καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Δείτε φωτογραφίες:

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

Σχετικά

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com