18 Ιανουάριος, 2016

Έναρξη εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν

Παντελής Οικονόμου

Η χθεσινή (16/1/2016) επιβεβαίωση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στην Βιέννη ότι το Ιράν εφάρμοσε όλα τα προαπαιτούμενα της πυρηνικής συμφωνίας που συνήψε τον περασμένο Ιούλιο με τις «μεγάλες δυνάμεις» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ) άναψε σήμερα το πράσινο φώς για την εφαρμογή της, σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας. Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό διεθνές γεγονός και αποτελεί μια νίκη της διπλωματίας.

Η σημασία του γεγονότος γίνεται περισσότερο αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς την εξέλιξη μιας παρόμοιας πυρηνικής κρίσης πριν 13 χρόνια, αυτής του Ιράκ, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βρήκε ειρηνική κατάληξη.

Η επιτυχής εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, πρωτίστως και κυρίως αποτρέπει με ειρηνικό τρόπο την πιθανή διασπορά πυρηνικών όπλων σε μια περιοχή πολεμικών εντάσεων και αιματηρών συγκρούσεων. Η πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα άλλαζε τελείως τις στρατηγικές σχέσεις δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή μας - και όχι μόνον - με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες ολέθριες εξελίξεις. Η ενδεχόμενη πυρηνικοποίηση του Ιράν θα προξενούσε μια νέα τεράστια διεθνή απειλή. Συγκεκριμένα, θα προσέφερε “άλλοθι” για ανάπτυξη παράνομων προγραμμάτων απόκτησης πυρηνικών όπλων από συγκεκριμένα κράτη που εκδηλώνουν ηγεμονικές επιδιώξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Επί πλέον, η εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας αίρει τις ασφυκτικές οικονομικές, εμπορικές αλλά και πολιτικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν δίνοντάς του πλέον ένα καθοριστικό, διαφανή και υπεύθυνο ρόλο τόσο στα παγκόσμια ενεργειακά όσο και στα περιφερειακά πολιτικά δρώμενα.
Όπως κάθε συμφωνία για τη λύση μιας κρίσης, έτσι και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν παρέχει οφέλη ή, πιο συγκεκριμένα, τερματίζει ζημιές και στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Εξάλλου, γι αυτόν το λόγο γίνεται, τελικά, αποδεκτή.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτά τα οφέλη να αξιοποιηθούν με σύνεση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση των συνεχιζόμενων αιματηρών αντιπαραθέσεων στην Μέση Ανατολή, Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική και να μην αναλωθούν σε παράφρονα γεωστρατηγικά παιχνίδια.

* Ο Παντελής Οικονόμου είναι μέλος της Συντονιστικής της Επιτροπής Διαλόγου και μέλος του Τομέα Εξωτερικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων.