23 Μαρτίου, 2015

Ένα τσίγκινο μάτι, πολλές τσίγκινες αλήθειες

Τρύφωνας Τριανταφυλλίδης

Υπάρχει ένα εργαλείο στο internet που το λένε tin eye (http://www.tineye.com/), στα ελληνικά το tin eye μεταφράζεται κάτι σαν τσίγκινο ή τενεκεδένιο μάτι. Αυτό το ωραίο εργαλείο σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, δηλαδή να "ανεβάσεις" μια εικόνα και να ψάξει το tin eye να σου πει σε ποιες διευθύνσεις μπορείς να την συναντήσεις.

Το εργαλείο αυτό το έχω χρησιμοποίησα 3-4 φορές μέχρι τώρα, αλλά το χρησιμοποίησα και σήμερα το πρωί όταν είδα να κυκλοφορεί στο facebook σαν αναδημοσίευση το παρακάτω:

Ρε συ, ο πατέρας του Σόιμπλε στα SS! H εικόνα μέχρι την στιγμή που την είδα είχε 558 κοινοποιήσεις. Πώς δεν το είχε πάρει χαμπάρι ο Καμμένος μέχρι τώρα, ήταν η πρώτη σκέψη μου.

Μετά σκέφτηκα να επαληθεύσω την είδηση. Ψάχνοντας στο google στα αγγλικά και γερμανικά δεν βρήκα κάτι σχετικό. Έπειτα ήρθε στο μυαλό μου το tin eye. Μέσα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα βρήκα ότι η φωτογραφία αυτή υπάρχει στην Αγγλική και Γερμανική έκδοση της wikipedia στο λήμμα Sturmbannführer που είναι ο βαθμός αντίστοιχος του ταγματάρχη στα παραστρατιωτικά σώματα των SS. Η συγκεκριμένη φωτογραφία ανήκει σε κάποιον Max Hansen, αλλά τέλος πάντων, αυτό δεν είναι το θέμα μας.

Ποιο είναι τι θέμα. Το θέμα είναι ότι αυτή η "είδηση" έχει παίξει στο facebook και σε διάφορα blogs, έχει κοινοποιηθεί και την έχουν δει εκατοντάδες χιλιάδες μάτια. Αυτό εδώ το άρθρο που διαψεύδει την "είδηση", φιλοδοξώ να το δουν 100-200 άνθρωποι.

Είναι σίγουρο ότι σχεδόν οι μισοί που αναδημοσίευσαν την εικόνα, είχαν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητά της. Είναι σίγουρο ότι αρκετοί την στιγμή που πατούσαν το κουμπάκι "Κοινοποιήστε" στο facebook ήξεραν ότι η είδηση είναι ψεύτικη, όμως το έκαναν. Διέδωσαν το ψέμα συνειδητά.

Θα βάλω ένα στοίχημα: Ότι πολλοί από τους φίλους και γνωστούς που αναδημοσίευσαν αυτή την είδηση δεν θα γράψουν "συγνώμη κάναμε λάθος, η είδηση είναι ψεύτικη". Δεν θα ανακαλέσουν, ούτε θα επικρίνουν τον συντάκτη της είδησης. Δεν θα το κάνουν γιατί η είδηση αυτή "βολεύει". Να μην συζητήσουμε ποιους και γιατί "βολεύει", αλλά στο μυαλό τους οι εκπτώσεις σε αρχές αρχίζουν από εκεί. Από το τι "βολεύει" και τι όχι.

Στο μυαλό τους όλα αυτά είναι μέρος ενός πολέμου που έχουν κηρύξει στο όνομά μας. Εμείς δεν χρειάζεται να ξέρουμε πολλά, χρειάζεται μόνο να τους χειροκροτούμε, να βάζουμε "μου αρέσει" και να κοινοποιούμε παρακάτω. Είναι ο πόλεμος που διεξάγει ο εθνικολαϊκισμός για χάρη μας.

Από την συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας μέχρι τους Ναζί η απόσταση είναι ένα τσιγάρο δρόμος, μερικοί έχουν αρχίσει να τον περπατάνε. Ας μην ψάχνουν για φωτογραφίες του πατέρα του Σόιμπλε, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη τους.

Υ.Γ. Για όσους βλέπουν το κείμενο αυτό σαν υπεράσπιση του Γερμανού υπουργού και δεν κατανοούν τίποτα περισσότερο, λυπάμαι έκανα ό,τι μπορούσα.

* Ο Τρύφων Τριανταφυλλίδης είναι υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγικής Πολιτικής

bluebit-bytes.blogspot.gr