1 Οκτωβρίου, 2015

Ένα στοίχημα για τα Πανεπιστήμιά μας

Ποτάμι

Δημοσιεύθηκε σήμερα η κατάταξη των Πανεπιστημίων για το 2015-16 με βάση το Times Higher Education.

Στα 800 Πανεπιστήμια που εξετάζονται, η Ελλάδα έχει 7 με πρώτο το Πανεπιστήμιο Κρήτης που βρίσκεται στις θέσεις 351-400. Πρώτο στην κατάταξη είναι το California Institute of Technology (CalTech).

Οι κατατάξεις Πανεπιστημίων όπως αυτή του Times Higher Education βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια για την εκπαίδευση, την έρευνα και την εξωστρέφεια του κάθε Πανεπιστημίου ποσοτικοποιημένα με συγκεκριμένους δείκτες. Αν θέλαμε να βάλουμε ένα φιλόδοξο στόχο για την ανώτατη εκπαίδευση αυτός θα μπορούσε να είναι να έχουμε ως το 2020, 6 πανεπιστήμια μέσα στα πρώτα 400 και 1-2 μέσα στα 200 πρώτα.

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και στην εκπαίδευση δεν πρέπει να μένουμε κλεισμένοι στο καβούκι μας και να βλέπουμε τους φοιτητές μας να φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό γιατί εδώ οι δυνατότητες και οι συνθήκες που τους προσφέρουμε είναι απελπιστικά ανεπαρκείς ενώ εμείς ασχολούμαστε με το αν πρέπει να κάνουμε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ή αν αυτό είναι «τεχνοφασισμός». Αν το καλοεξετάσουμε για την Ελλάδα, η διαρροή διανοητικού κεφαλαίου είναι πολύ πιο ανησυχητική από τη διαρροή χρηματικού κεφαλαίου. Ο στόχος της βελτίωσης της ποιότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού κι αν θα επιμείνει να γυρίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια στο 1982 όπως ο προκάτοχός του.