27 Δεκεμβρίου, 2016

Ένα σύστημα συντάξεων για τις νέες γενιές

Πλάτωνας Τήνιος

Ο Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς μίλησε στην Αναστασία Μανώλα στο ραδιοφωνικό σταθμό 980, στο Ρέθυμνο Κρήτης και σχηματοποίησε το περίγραμμα μιας νέας πρότασης-λύσης για το Ασφαλιστικό της Χώρας, που είναι βασισμένη στους ακόλουθους τρεις άξονες:

- Εξασφάλιση για τους παλαιούς συνταξιούχους και συνέχιση της καταβολής των συντάξεων τους.
- Ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα για τους νέους συνταξιούχους
- Αναπτυξιακές ευκαιρίες για όλους, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των δύο προηγούμενων.

Οι ευκαιρίες αυτές, που πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα, είναι η μόνη απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για να δοθεί απάντηση στο δίλημμα: Στήριξη των συνταξιούχων ή ελάφρυνση των εργαζομένων και μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών;

Η πρόταση, που στηρίζεται στη μελέτη "Ένα σύστημα συντάξεων για τις νέες γενιές" των Μ. Νεκτάριου, Π. Τήνιου και Γ. Συμεωνίδη έχει παρουσιαστεί σε αρκετές συναντήσεις και φόρα από τις αρχές του Δεκέμβρη, οπότε και δημοσιοποιήθηκε, πρόσφατα δε παρουσιάστηκε και στο πανελλήνιο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος. Με την πρόταση αυτή ενισχύεται η άποψη οτι μπορεί η κοινωνική ασφάλιση από εστία προβλημάτων να λειτουργήσει ως αφετηρία λύσεων.

Η ηχογραφημένη συνέντευξη του κ Τήνιου στην κυρία Μανώλα, είναι διαθέσιμη εδώ:

* Ο Πλάτωνας Τήνιος είναι υπεύθυνος του τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου