25 Απριλίου, 2017

Εν ονόματι του νόμου

Τομέας Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας

Ανακοίνωση για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την μη έκδοση των τριών από τους οκτώ Τούρκων

Από την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου μέχρι τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών όχι μόνον δεν άλλαξε κάτι, απεναντίας επανήλθε η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αλλά και η περιφρόνηση στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, με την υποβολή νέου "προσχηματικού" αιτήματος των τουρκικών αρχών.

Θυμίζουμε ότι το Ποτάμι, πρώτο είχε αναδείξει τη σημασία της υπόθεσης αυτής για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, καλώντας τον πρωθυπουργό Τσίπρα να μην κάνει δηλώσεις του τύπου "στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι πραξικοπηματίες", ούτε να διαβεβαιώνει τον κ. Ερντογάν "ότι οι 8 θα εκδοθούν".

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί έχουν ενισχυμένη θεσμικά προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία και δεν υπακούουν σε υπαγορεύσεις.

Και το Εφετείο, επιβεβαίωσε με την απόφασή του ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, προασπίζεται τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και δεν κλείνει τα μάτια στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι αξιωματικοί.

Σχετικά