4 Ιανουαρίου, 2017

Εν ονόματι του νόμου ή της διπλωματίας;

Τομέας Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας

Η χώρα μας, όπως κάθε ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, έχει νομική υποχρέωση να μην εκδίδει αλλοδαπούς σε χώρες που το καθεστώς τους παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού, του κράτους δικαίου, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. (άρθρο 438 του ΚΠΔ, απαγορεύει την έκδοση αλλοδαπών υπηκόων για έγκλημα πολιτικό ή στρατιωτικό, ή για λόγους πολιτικούς, άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, κανένας δεν επιτρέπεται να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή κάθε άλλη απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, το άρθρο 6 παρ. 1 αυτής, κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα η υπόθεσή του να δικαστεί δίκαια, και από αμερόληπτο δικαστήριο, Σύμβαση της Γενεύης προστατεύει τα πρόσωπα κατά των οποίων υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθεί η θανατική ποινή, η συμφωνία έκδοσης Ελλάδας - Τουρκίας του 1960 απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά εγκλήματα).

Οι δηλώσεις Ερντογάν «πήρα τη διαβεβαίωση ότι οι 8 θα εκδοθούν» και του έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα «στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι πραξικοπηματίες», θέτουν υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εκκωφαντική και «ένοχη σιωπή» των υποστηρικτών της κυβέρνησης της «πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστεράς», που στο παρελθόν διαδήλωναν ένθερμα υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων, μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Μετά τις αντιφατικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας σχετικά με την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, καλείται ο Άρειος Πάγος να κρίνει τα παραπάνω θεμελιώδη θέματα. Οι δικαστές για άλλη μια φορά καλούνται να αποδείξουν, θαρραλέα και δικαιοκρατικά, (όπως έκαναν και στο παρελθόν με το Βούλευμα του 447/2015), ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, προασπίζεται τη δημοκρατία, πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δίκαιη δίκη.