16 Ιανουαρίου, 2015

Εμείς θα αποφασίσουμε για την παραμονή μας στην Ευρώπη

Ποτάμι

Την αποφασιστικότητα του Ποταμιού να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Όλγας Τρέμη, του Γιάννη Πρετεντέρη και του Νίκου Ευαγγελάτου αναφέρθηκε στον ρόλο του Ποταμιού ως τρίτη δύναμη της χώρας που θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στις ανεύθυνες συμπεριφορές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι τα παρακάτω:

  • Από ανευθυνότητα των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου πήγαμε σε εκλογές εκβιαστικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια υστέρηση στα έσοδα, υστέρηση που θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο. Από τη μία λοιπόν υπάρχει αυτή η ανευθυνότητα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη υπάρχει η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ που τα παρουσιάζει όλα εύκολα στην Ελληνική κοινωνία. Λένε στον κόσμο να μην πληρώσουν φόρους και δημιουργούν ένα κλίμα που θα έχει συγκεκριμένο αντίκρισμα στα ταμεία. Αυτή η υστέρηση σημαίνει ότι θα χρειαστούμε κάποια λεφτά τον Φλεβάρη, τον Μάρτη, λεφτά που δεν υπάρχουν. Και από την άλλη έχουμε το αστείο να βγαίνουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να λένε «δεν θέλουμε μνημονιακά λεφτά».
  • Η συζήτηση περί εξόδου από την Ευρώπη και το Ευρώ είναι μια συζήτηση που βλάπτει τη χώρα και δεν θα έπρεπε να γίνεται. Και εδώ υπάρχει ανεύθυνη συμπεριφορά, και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, τρομοκρατούν τον κόσμο. Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν θα φύγει από το Ευρώ και ως Ποτάμι, ως η τρίτη δύναμη, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι όποιες διαπραγματεύσεις να μην οδηγήσουν στην απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωζώνη.
  • Εμείς τελικά, ο ελληνικός λαός, θα αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη. Η αίσθηση μου είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη. Είναι στο δικό μας χέρι οι εκλογές αυτές να αποδείξουν ότι υπάρχουν δυνατές Ευρωπαϊκές δυνάμεις. Και το Ποτάμι είναι μια από αυτές.
  • Υπάρχουν προβλήματα και στη διαχείριση του χρέους και στις διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν σοβαρές λύσεις και μια Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα εκπροσωπεί το 51% των Ελλήνων.
  • Όπως πιστεύουμε ότι δεν διαπραγματεύτηκε σωστά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έτσι πιστεύουμε ότι θα έχει αδυναμία να διαπραγματευτεί σωστά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το Ποτάμι σαν ισχυρή, τρίτη πολιτική δύναμη, θέλει αυτή η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών και να μην πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα είναι καταστροφή για τη χώρα και την τουριστική της περίοδο. Λέμε λοιπόν ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να υπάρξει κυβέρνηση. Αυτό όμως προϋποθέτει πολλά πράγματα. Πρέπει να υπάρχει μια Ευρωπαϊκή κυβέρνηση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβάζει πάρα πολύ καλά αυτά που λέμε, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Υπάρχει μια αδυναμία να καταλάβουν τι λέει το Ποτάμι, γι’ αυτό τους είπαμε να κάνουμε ένα debate για να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι μνημονιακός, ποιος δουλεύει υπέρ της χώρα, ποίος δουλεύει υπέρ των συμφερόντων και ποιος δουλεύει υπέρ των συντεχνιών.
  • Κάνουμε εκλογές από μια λάθος εκτίμηση των πολιτικών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να υπάρξει πολιτική συμφωνία, να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να κλείσουν οι εκκρεμότητες και μετά να πάμε σε εκλογές.

Δείτε την συνέντευξη εδώ

[youtube id="-FqqkCwaaqU"]

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι μαζί μας ο κ. τον κ. Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής του Κόμματος το Ποτάμι. Καλησπέρα από όλους μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Και να ξεκινήσουμε με το θέμα της ημέρας γιατί είδα ότι κάνατε μια παρέμβαση, δηλαδή το γεγονός ότι δυο ελληνικές συστημικές Τράπεζες προσέφυγαν για έκτακτη βοήθεια ρευστότητας στο ELA στο μηχανισμό αυτό. Στέλνετε ένα μήνυμα με αυτή την παρέμβαση που κάνατε, που λέτε απευθυνόμενος και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ «Συνέλθετε και δείτε την πραγματικότητα».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, υπάρχει μια ανευθυνότητα, είναι φανερό. Η ανευθυνότητα είναι βέβαια των κυβερνώντων του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που τα έκαναν όλα πολύ βιαστικά, να αιφνιδιάσουν το πολιτικό σκηνικό, να μην προλάβει ο Παπανδρέου να κάνει Κόμμα, να κάνουμε γρήγορα – γρήγορα εκλογές. Αυτό είχε ως συνέπεια να έχουμε υστέρηση στα έσοδα, υστέρηση που θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο, μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Η διαφορά ήταν καμιά 15ριά μέρες 20, ούτως ή άλλως δεν επισπεύστηκε τόσο πολύ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και οι εκλογές δεν γίνονται επειδή βιάστηκαν, γίνονται επειδή δεν βγήκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω. Ο Δεκέμβριος ήταν ένας ταραγμένος μήνας λόγω της συμπεριφοράς της Κυβέρνησης. Τέλος πάντων σημασία έχει ότι υπάρχει κατ’ εμάς μια ανευθυνότητα και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που φάνηκε μέχρι τις σημερινές τους αποφάσεις, μέχρι τις αποφάσεις δηλαδή να ξεκινήσουν οι εκλογές και βέβαια και υπάρχει και η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ που τα παρουσιάζει όλα εύκολα στην ελληνική κοινωνία, λέει στον κόσμο να μην πληρώσουν φόρους και τέλος πάντων δημιουργούν ένα κλίμα, που θα έχει ένα συγκεκριμένο αντίκρισμα στα Ταμεία, δηλαδή θα έχουμε υστέρηση και τον Ιανουάριο, που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε κάποια λεφτά τον Φλεβάρη, το Μάρτη. Λεφτά που δεν υπάρχουν.
Και από την άλλη έχουμε το αστείο να βγαίνουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να λένε ότι «εμείς δεν θέλουμε τα μνημονιακά λεφτά, δεν θέλουμε τα 7,5 δις γιατί είναι του Μνημονίου».
Ο. ΤΡΕΜΗ: Το πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη σας πολύ σοβαρό; Και εν πάση περιπτώσει ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν ως τώρα, γιατί υπάρχει μια ατελείωτη κουβέντα τον τελευταίο μήνα για το αν η χώρα καταρρέει, αν η οικονομία καταρρέει, αν θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Αυτή είναι κατά τη γνώμη σας μια συζήτηση που ωφελεί ή βλάπτει τη χώρα; Και μήπως η ίδια η συζήτηση τροφοδοτεί περαιτέρω ένα ενδεχομένως υπαρκτό πρόβλημα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι μια συζήτηση που βλάπτει τη χώρα και είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ευθύνη πάλι και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανευθυνότητές του τρομοκρατεί επίσης τον κόσμο.
Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν θα φύγει από το ευρώ και σε ό,τι αφορά το Ποτάμι ως τρίτη δύναμη της χώρας σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εγγυόμαστε ότι θα κάνουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες έτσι ώστε οι όποιες διαπραγματεύσεις να μην οδηγήσουν στην απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωζώνη. Αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε. Δεν είναι πλάνο της Ελλάδας να απομακρυνθεί από το ευρώ και ελπίζω ότι δεν είναι πλάνο κανενός.
Από εκεί και πέρα ότι υπάρχουν προβλήματα και στην υπόθεση της διαχείρισης του χρέους και στις διαπραγματεύσεις, βεβαίως υπάρχουν προβλήματα. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να υπάρχουν και σοβαρές λύσεις. Εμείς έχουμε πει ότι χρειάζεται μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, το λέω από τον Φεβρουάριο, μόλις βγήκαμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εκεί συμφωνείτε φαίνεται με το ΠΑΣΟΚ. Κύριε Πρόεδρε να πω το εξής όμως, ξέρετε, δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από το ευρώ. Θέλω να πω δεν θα αποφασίσουμε μόνο εμείς. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που κάνουν κουμάντο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι εμείς θα αποφασίσουμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εμείς θα αποφασίσουμε αν πρέπει να κάνουμε αυτά που μας ζητούν, για να μείνουμε. Τον κ. Σόιμπλε τον ακούσατε σήμερα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έχετε δίκιο που το επισημαίνετε, αλλά εμείς τελικά θα αποφασίσουμε. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εμείς, να το διορθώσουμε για να συμφωνήσουμε όπως είπε και ο Πρόεδρος … πριν από ένα μήνα, εμείς θα αποφασίσουμε αν θέλουμε να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, που θα μας κρατήσουν μέσα στο ευρώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η αίσθησή μου και όχι μόνο η αίσθησή μου, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ανεξαρτήτως αν θεωρεί λάθος την πολιτική του Σαμαρά και του Βενιζέλου, θέλει να μείνει η χώρα στη Ευρώπη, στην καρδιά της Ευρώπης. Θέλει να μείνει στο ευρώ.
Άρα είναι στο δικό μας χέρι οι εκλογές αυτές να αποδείξουν ότι υπάρχουν δυνατές ευρωπαϊκές δυνάμεις και το Ποτάμι είναι μια δυνατή ευρωπαϊκή δύναμη, που θέλει να τα αλλάξει όλα, αλλά θέλει να μείνει στο ευρώ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλα αυτά είναι ωραία να μείνουμε στο ευρώ, υπάρχει ένα Κόμμα τουλάχιστον στην Ελλάδα ίσως περισσότερα από ένα Κόμματα, που λένε ότι «θα μείνουμε στο ευρώ, αλλά διαφορετικά». Πιστεύετε εσείς ότι μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ, διαφορετικά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αναφέρεστε βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι και άλλα Κόμματα το λένε αυτό. Κυρίως το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ξεκάθαρη θέση δεν έχει σχέση υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μη μας τρομάζουν οι λέξεις ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σύμφωνα και με τη δική σας εκτίμηση έχει μια αμφιβολία για το ευρώ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι αμφιβολία καμία. Λέει ότι θέλει να μείνει στο ευρώ αλλά διαφορετικά, με άλλο τρόπο, με άλλη διαπραγμάτευση, με άλλους κανόνες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το έχω ακούσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «η μισή μου καρδιά στην Ευρώπη βρίσκεται» και αναρωτιέμαι που βρίσκεται η υπόλοιπη μισή. Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Η καρδιά της Ελλάδας πρέπει να υπάρχει στην Ευρώπη. Άρα πρέπει να ωθήσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε μια φιλική, συνεχή προσπάθεια προς τη χώρα μας, ώστε και η χώρα μας να μπορέσει να πάρει αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, θέλω να ρωτήσω το εξής για να το κάνουμε πιο πρακτικό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η χώρα έχει εκλογές την επόμενη Κυριακή, θα προκύψει μια Βουλή. Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα τα σημερινά, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο Κόμμα, δεν μοιάζει πιθανό για την ώρα να εξασφαλίζει και την αυτοδυναμία. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν τη θέση του Ποταμιού εάν θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ποιες προϋποθέσεις θέτετε. Εάν συζητάτε ευθεία συνεργασία ή αν σκέφτεστε ακόμη και στάση ανοχής στο Κοινοβούλιο, αν βεβαίως τη δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Παίζει ρόλο πόσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο είναι η Νέα Δημοκρατία και πόσο είναι το Ποτάμι. Γιατί το τι ποσοστό έχεις, καθορίζει πόσο μπορείς να επηρεάσεις τις εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο αυτό.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Φαντάζομαι η πολιτική σας θέση πάντως δεν προσδιορίζεται από το ποσοστό, είναι σταθερή, υπαρκτή και μπορείτε να μας την παραθέσετε. Δεν θα διαμορφωθεί δηλαδή η πολιτική σας άποψη από το πόσο θα πάρετε, την έχετε για να πάρετε κάτι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι κ. Ευαγγελάτο. Πρέπει να ξέρεις πάντα πόσο είναι το μπόι σου για να μπεις σε μια συζήτηση. Εμείς λοιπόν λέμε ότι το Ποτάμι σαν ισχυρή τρίτη δύναμη θέλει αυτή η χώρα να αποκτήσει Κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών. Θέλει να μην πάμε σε μια καινούργια περιπέτεια μιας νέας εκλογικής μάχης, που θα είναι καταστροφή για τη χώρα, καταστροφή της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον.
Λέμε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να υπάρχει μια Κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Αλλά τα αδύνατα δυνατά, περιλαμβάνουν πολλά πράγματα. Εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχει μια ευρωπαϊκή Κυβέρνηση.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Με το ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να συνεργαστείτε κάτω από τις σημερινές συνθήκες, δηλαδή γνωρίζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά, από την άλλη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και παίρνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί σας, επειδή σας αποκαλεί συμπληρωματική δύναμη του μνημονιακού κατεστημένου.
Άρα πως θα προκύψει μια τέτοια συνεργασία κατ' αρχάς; Είναι ρεαλιστικό αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβάσει πάρα πολύ καλά αυτά τα οποία λέμε, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Γι' αυτό ακριβώς τους είπαμε ότι επειδή υπάρχει μια αδυναμία να καταλάβουν τι λέει το Ποτάμι, προκαλέσαμε τον κ. Τσίπρα αν θέλει να κάνουμε ένα debate, αφού δεν θέλει και φοβάται ο κ. Σαμαράς να κάνουμε οι δυο μας ένα debate, για να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο μνημονιακός, ποιος δουλεύει υπέρ της χώρας, ποιος δουλεύει υπέρ των συμφερόντων, ποιος δουλεύει υπέρ των συντεχνιών. Για να κλείσω αυτό το θέμα που λέτε για την αμφιβολία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Ποτάμι.
Από εκεί και πέρα εμείς λέμε θα συνεργαστούμε με όποιον επιτάσσει ο ελληνικός λαός για να μην μείνει ακυβέρνητη αυτή η χώρα. Αλλά δεν θα συνεργαστούμε δίνοντας μια λευκή επιταγή. Εμείς δεν θα υπογράψουμε τα προγράμματα των άλλων, έχουμε συγκεκριμένες απόψεις.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ πάντως πήρα απάντηση κ. Θεοδωράκη και καθαρή σε αυτό που ρώτησα. Πάω όμως στο επόμενο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Υπάρχουν ζητήματα μείζονα τα οποία θα τεθούν αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον σχηματιστεί Κυβέρνηση. Παίρνουμε το υποθετικό σενάριο πάντα το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο Κόμμα και χρειάζεται συνεργασία ενδεχομένως τη δική σας.
Λέει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ «εγώ θα ζητήσω τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση, πρώτα η διαπραγμάτευση και μετά το ό,τι άλλο» και αυτό περιλαμβάνει και το χρέος και μάλιστα ζητά τη διαγραφή χρέους του μεγαλύτερους μέρους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι ζητάει ακόμη, δεν έχετε καλή ενημέρωση. Αυτά τα ζητούσε πριν από ένα μήνα, τώρα έχει πει ότι «μπορούμε με μια επιμήκυνση να διορθώσουμε το χρέος».
Ο. ΤΡΕΜΗ: Το τοπίο δεν είναι και σταθερό κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτό λέω.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Νομίζω ότι έχει διακυμάνσεις.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλωστε δεν χρειάζεται να κόψει το χρέος, γιατί θα κόψει η κα Ραχήλ ευρώ οπότε δεν χρειάζεται να κουρέψουμε κανένα χρέος, ούτε τίποτε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλωσα πάρα πολύ με τα στελέχη μου γιατί δεν το είχε σκεφτεί κανείς αυτό, είναι κάτι πολύ απλό και πολύ συγκεκριμένο να κόβεις χρήμα και να το μοιράζεις στον κόσμο. Τέλος πάντων, ας μην παίζουμε με τον πόνο τους.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάμε να γυρίσουμε τώρα σε αυτό που θέλουμε να μας πείτε ποιες είναι οι δικές σας θέσεις και οι κόκκινες γραμμές ενδεχομένως σε αυτό που λέμε διαπραγμάτευση. Δηλαδή το Ποτάμι τι θα διαπραγματευόταν με την Ευρώπη σήμερα, αν μετείχε σε κυβερνητικό σχήμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε φτιάξει μια ομάδα διαπραγμάτευσης, με ανθρώπους και από την Ευρώπη και οικονομολόγους και ανθρώπους που έχουν μια πολύ μεγάλη εμπειρία σε τέτοια μεγάλα γεγονότα. Έχουμε άποψη. Έχουμε όμως μια αμφισβήτηση αυτής της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί να πάει μόνος του και να διαπραγματευτεί προς όφελος της χώρας.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πρακτικά είστε υπέρ του να κλείσει η αξιολόγηση όπως είμαστε σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, λέω ότι όπως δεν διαπραγματεύτηκε σωστά το 30 δεξιοΠΑΣΟΚ έτσι δεν θα διαπραγματευτεί σωστά το 30 Αριστερά. Μιλάμε, και το λέμε από την πρώτη στιγμή και θα το πούμε με συγκεκριμένη πρόταση στις 26 του μήνα …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιο 30 δεν κατάλαβα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το 30% το άθροισμα του εκλογικού ποσοστού.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Λέει το ποσοστό, το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέμε ότι το 30% Αριστερά, το 35% όσο θέλετε…
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν κατάλαβα, μπερδεύτηκα από τη φράση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλετε να το ξαναπώ κ. Πρετεντέρη;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το κατάλαβα, συνεχίστε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω ότι όπως δεν διαπραγματεύτηκε σωστά η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έτσι πιστεύουμε ότι θα έχει αδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί προς όφελος της χώρας.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, εγώ δεν ζήτησα κριτική πάντως για τα άλλα Κόμματα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν κάνω κριτική.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ είπα: επειδή 28 Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα, εάν το Ποτάμι είναι στην κυβέρνηση, εσείς ποια θέση θα υποστηρίξετε; Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα τώρα, άμεσα για να περάσει στο επόμενο βήμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας λέω κάτι πολύ συγκεκριμένο το οποίο μάλλον δεν το καταλαβαίνετε. Σας λέω ότι εμείς για να είμαστε κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Δεν δίνουμε δηλαδή το ΟΚ, να σας το πω πολύ απλά ….
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τις γραμμές αυτής της ομάδας, το ποιος θα είναι ο στόχος της, τι θα επιδιώξει; Αυτό σας ρωτάω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα σημαντικό είναι ότι αυτή η ομάδα πρέπει να είναι εθνική ομάδα. Δηλαδή δεν πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει κάτι παραπάνω στην Ευρώπη που δεν το πέτυχε ο Σαμαράς.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τι να διεκδικήσει αυτή η ομάδα; Αυτή η εθνική ομάδα τι διεκδικεί από τους Ευρωπαίους;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει να είναι μια ομάδα που εκπροσωπεί το 51% των Ελλήνων. Αυτή η υπόθεση του χρέους δηλαδή αυτή η υπόθεση των εκκρεμοτήτων και της όποιας συμφωνίας που πρέπει να κάνουμε με την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα βάζετε το χρέος μπροστά. Ρωτάω τις προτεραιότητές σας. Δηλαδή πάει αυτή η εθνική ομάδα, εάν συγκροτηθεί, στους Ευρωπαίους και πάει στις 5, 10, 15 Φεβρουαρίου. Τι ζητάει; Ποιο είναι το πρώτο; Μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση; Να περάσουμε στο προστατευμένο της χρηματοδότησης που η κυβέρνηση η προηγούμενη σχεδίαζε; Λέει να συζητήσουμε πρώτα το χρέος. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Αυτό ζητάω κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι εγώ σας λέω ότι το πρώτο που ζητάμε εμείς και θα πρέπει να συζητήσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν πάει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί με το χρέος στη διαπραγμάτευση.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μετά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάει η εθνική Ελλάδος.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τι ζητάει αυτή η εθνική Ελλάδος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάει κάποιος που για την Ευρώπη εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα και όχι ένα τμήμα της Ελλάδας.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τι ζητάει αυτή η εθνική Ελλάδος;
Ο. ΤΡΕΜΗ: Ποιος είναι ο στόχος δηλαδή αυτής της εθνικής Ελλάδος; Ποιος είναι ο στόχος;
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι σαφές αυτό, αλλά τι ζητάει αυτή η εθνική Ελλάδος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το έχω καταλάβει, αλλά θέλω να καταλάβετε και εσείς τι λέω εγώ. Το προαπαιτούμενο λοιπόν για μας είναι αυτό. Ότι πάει η Ελλάδα και διαπραγματεύεται. Τι διαπραγματεύεται; Λέει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει μεγάλες αλλαγές, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προχωρήσουμε.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Μεταρρυθμίσεις δηλαδή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μεταρρυθμίσεις και βεβαίως θέλουμε να εκπληρώσει και η Ευρώπη τις δικές της υποχρεώσεις προς τη χώρα. Δεν αμφισβητούμε τις παροχές της Ευρώπης προς τη χώρα. Θέλουμε τα λεφτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, θέλουμε τα 7,5 δις και βεβαίως η συμφωνία μας με τους Ευρωπαίους ισχύει. Δεν καταργούμε τις προηγούμενες συμφωνίες.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό. Γιατί να φτιαχτεί τώρα αυτή η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης; Είχε προταθεί το 2012 από τον κ Βενιζέλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί τώρα είμαστε πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τότε στο χείλος του γκρεμού ήμασταν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Με το 1,5 πόδι έξω από το ευρώ ήμασταν και τότε. Τώρα είμαστε με το ένα πόδι. Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ σας λέω ότι δεν έγινε, γιατί να γίνει τώρα; Είναι ένα σοβαρό ερώτημα. Και δεύτερον, αν είναι να πηγαίνουμε όλοι μαζί γιατί κάνουμε εκλογές την Κυριακή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν κατάλαβα. Συγνώμη. Κάνουμε εκλογές από μια λάθος κατ’ εμέ, εκτίμηση των πολιτικών κομμάτων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να υπάρξει πολιτική συμφωνία, να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχουμε την εκκρεμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε πολλές εκκρεμότητες. Εγώ λέω λοιπόν ότι η υπόθεση ….
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη ένα λεπτό και συγνώμη για τη διακοπή…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι λίγο δύσκολο όμως αυτό. Είμαι σε διπλανό στούντιο και ….
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ένα λεπτό. Αυτό που λέτε δεν το καταλαβαίνω. Θυμάμαι την πρότασή σας που έλεγε να βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πάμε σε εκλογές τέλος Φεβρουαρίου. Με συγχωρείτε πολύ, αλλά τώρα καταγγέλλετε τις εκλογές, επειδή γίνονται ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι εσείς θέλατε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Εμείς δεν καταγγέλλουμε ….
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα οι 30 ημέρες είναι το πρόβλημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι κ. Ευαγγελάτο. Επιτρέψτε μου να κάνουμε ένα σοβαρό διάλογο. Επιτρέψτε μου.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το προσπαθώ. Δεν θέλω να το εκλάβω ως μομφή αυτό που λέτε, αλλά δεν ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει πώς θα το εκλάβετε, επιτρέψτε μου όμως, είμαι σε ένα διπλανό στούντιο, δεν μπορώ να ακούω τη μια στιγμή τον κ. Πρετεντέρη για άλλο θέμα και μια ….
Ο. ΤΡΕΜΗ: Δεν μιλήσαμε εμείς πάντως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Πρετεντέρης έχει κάνει ένα άλλο ερώτημα και υπάρχει μια παρεμβολή του κ. Ευαγγελάτου με ένα άλλο θέμα.
Θέλω να είμαι σαφής. Ποια είναι η ένστασή μας σε σχέση με τις εκλογές; Εμείς είχαμε προτείνει εκλογές το Νοέμβριο, όπως πολύ καλά ξέρετε. Όταν είδαμε ότι δεν βγαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πάμε συν μία εκκρεμότητα, είπαμε ότι είναι υπεύθυνη στάση από την πλευρά του Κοινοβουλίου να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πάει μετά σε εκλογές. Είναι πολύ μεγάλη διαφορά.
Δηλαδή να μην έχουμε όλες τις εκκρεμότητες σε αυτή τη νέα Βουλή. Αυτή είναι η διαφορά της πρότασής μας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως λιγότερη δύσκολη εκκρεμότητα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάποιον θα βρούνε. Ακούω τον Αβραμόπουλο λέγαμε στο ρεπορτάζ προηγουμένως, ή κάποιον άλλον ενδεχομένως θα βγει. Πάντως θα βγει πάντως. Το δυσκολότερο είναι η διαπραγμάτευση με τους ξένους. Άρα εκεί ερωτώ, κάνουμε εκλογές, καταθέτουν τα κόμματα τις προτάσεις τους, θα γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη, ή δεν ξέρω τι και μετά αυτή η κυβέρνηση θα βγει και θα πει ελάτε τώρα όλοι μαζί να πάμε; Και οι άλλοι γιατί να πάνε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Θα υπάρχει μια πατριωτική ομάδα διαπραγμάτευσης, όχι με πρώην βουλευτές της Β’ Αθήνας που έστελνε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ανάλογα της επιθυμίας των παραθύρων. Μια μόνιμη εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης που θα παίξει αυτό τον εθνικό ρόλο.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά αφού δεν έγινε το 2012 τι είναι το στοιχείο αυτό που σας κάνει να πιστεύετε, γιατί εγώ καταλαβαίνω ότι αυτό το θέτετε ως όρο για να μετάσχετε, να μπείτε, να συζητήσετε μια κυβερνητική συνεργασία. Ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το σήμερα από το 2012; Το 2012 δεν έγινε. Και οι συνθήκες τότε ήταν επίσης εξαιρετικά δύσκολες. Θα σας έλεγα δυσκολότερες. Τι έχει αλλάξει ούτως ώστε να γίνει αυτό που εσείς επιθυμείτε για να συμβάλετε σε κυβέρνηση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ότι δεν κάναμε κάτι σωστό το 2012 δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε το 2015.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ασφαλώς.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Τι έχει αλλάξει; Τι σας κάνει πιο αισιόδοξο; Αυτό σας ρώτησα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν με κάνει τίποτα πιο αισιόδοξο. Λέω τι είναι το πιο αναγκαίο. Βλέπω ότι η χώρα μου είναι πολύ κοντά στο χείλος του γκρεμού. Βλέπω λοιπόν ότι η επιπολαιότητα κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπω η κακή διαπραγμάτευση των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει πουθενά. Και χρειάζομαι ως πολίτης μια ασφάλεια και αυτή η ασφάλεια περνάει από μια πατριωτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Είναι ένας από τους συγκεκριμένους όρους που θα θέλει το Ποτάμι στις 26 Ιανουαρίου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν από ενάμιση μήνα σας είχα πάρει μια συνέντευξη και μου είχατε πει τότε ότι δεν θα μπείτε εσείς προσωπικά στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν το Ποτάμι μπει. Ισχύει αυτή η δέσμευση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ισχύει. Θέλω να δώσω ένα διαφορετικό στίγμα της προσπάθειάς μου. Εγώ δεν έχω ανάγκη από την αντιπροεδρία, δεν έχω ανάγκη από μεγάλη Mercedes. Δεν έχω ανάγκη από τίτλους. Δεν έχω ανάγκη από υπουργεία.
Και θα διαπραγματευτούμε όχι τις θέσεις των υπουργών του Ποταμιού, από την οποιαδήποτε καινούργια κυβέρνηση αυτό που θέλουμε να προκύψει είναι μια κυβέρνηση που θα ενώνει τον κόσμο έξω από τα κομματικά στερεότυπα. Δηλαδή δεν θέλουμε τους επτά υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και τους δυο υπουργούς αναπληρωτές του Ποταμιού.
Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα είναι των περισσοτέρων. Θα υπάρχει μια κοινωνική πλειοψηφία σε αυτή την κυβέρνηση.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Θεοδωράκη ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση και καλή επιτυχία στους στόχους σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.

16 Ιανουαρίου 2015, Mega