15 Μαΐου, 2019

Εμείς ψηφίζουμε για την Αναγέννηση της Ευρώπης

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Η βουλευτής με το Ποτάμι, Αντιγόνη Λυμπεράκη, γράφει στα ΝΕΑ

Εμείς στο Ποτάμι ξέρουμε για ποιο πράγμα ψηφίζουμε στις 26 Μαΐου. Ψηφίζουμε για την Αναγέννηση της Ευρώπης. Με πεποίθηση, με γνώση και επίγνωση.

Μεγαλοστομίες; Μόνο για όσους κλείνουν τα μάτια στον κόσμο. Μόνο για όσους δεν βλέπουν πέρα από τον μικρόκοσμο του κομματικού διχασμού.

Οι περισσότεροι συνήθισαν στην απομείωση της ακτινοβολίας και της δύναμης της Ευρώπης, στάλα-στάλα. Θεωρούν ότι ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη προκειμένου να την μετατρέψει σε εθνικό υποζύγιο –αγελάδα για άρμεγμα από τα Κράτη-Μέλη. Οι Μιθριδατιστές αυτοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα υπάρχει ως μόνιμο και ακλόνητο τμήμα του τοπίου για να τραβάμε εμείς selfies με αυτά που κάνουμε, που λέμε, που παραλείπουμε.

Όσοι έχουν μάτια, βλέπουν ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον δεδομένη. Δεν είναι αθάνατη. Αν συνεχιστούν τα χτυπήματα, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Αν συνεχίσει ο κατήφορος, τίποτε δεν διασφαλίζει ότι κάποιος θα βοηθήσει όταν ξαναβρεθεί η Ελλάδα μπροστά στον γκρεμό ξανά.

Για πρώτη φορά η Ευρώπη μικραίνει. Η Βρετανία φεύγει. Η Δανία και Φιλανδία αμφισβητούν. Η Ουγγαρία, η Πολωνία αντιγράφουν το ‘μονά/ζυγά δικά μας’. Η Δεξιά βλέπει την Ευρώπη μόνο σαν ζώνη συναλλαγών και αρνείται δικαιώματα και κατακτήσεις. Αρχίσανε από τους πρόσφυγες, επεκτείνονται σε όσους είναι διαφορετικοί. Τώρα στην Ισπανία θέλουν να στείλουν τις γυναίκες πίσω εκεί που ανήκουν. Η καθημερινή ειδησεογραφία υπογραμμίζει το μαράζωμα της ευρωπαϊκής ιδέας.

Οι υπνοβάτες πιστεύουν ότι «Η Ευρώπη ποτέ δεν πεθαίνει». Οι ευρωεκλογές δεν είναι παρά δικομματικά καλλιστεία – ‘δημοσκόπηση με κάλπη’. Πριονίζουν το κλαδί στο οποίο όλοι καθόμαστε.

Κάποιοι, όμως, ξύπνησαν. Βλέπουν την διολίσθηση των τελευταίων ετών ως εγερτήριο. Να ανανεώσουν την Ευρώπη με νέους θεσμούς. Να την στερεώσουν κερδίζοντας ξανά εμπιστοσύνης των πολιτών. Να εμπεδώσουν την πεποίθηση ότι στον σημερινό κόσμο καμιά χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της.

Ξύπνησε το αίσθημα αυτοσυντήρησης στην Ευρώπη. Αντέδρασε ο Μακρόν. Λέει όσα λέγαμε οι ευρωπαϊστές φιλελεύθεροι εδώ και χρόνια. Τα μεταφέρει όμως σε ανώτερη πίστα. Εχει προτείνει μια σειρά ρηξικέλευθων και πρακτικών αλλαγών για ανανέωση της Ευρώπης. Αν τις στηρίξουμε πολλοί και υλοποιηθούν, θα είναι η αρχή της Αναγέννησης της Ευρώπης.

Οι Ευρωεκλογές δίνουν σε εμάς τους πολίτες μια ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν υπνοβατούμε. Ότι στηρίζουμε την αναγέννηση με πεποίθηση και πάθος.

Όταν ήμουν μικρή, το αγαπημένο μου βιβλίο ήταν το Παραμύθι Χωρίς Όνομα. Στη χώρα των Μοιρολάτρων το Βασιλόπουλο ανασκουμπώνεται και νοικοκυρεύει το βασίλειο του Βασιλιά Αστόχαστου. Εκεί που όλα φαινόντουσαν χαμένα, έρχεται ξανά η προκοπή. Αργότερα έμαθα ότι η Αναγέννηση δεν ήταν παραμύθι, αλλά για κάτι που έγινε στην Ελλάδα μεταξύ 1897 και 1910 – με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Γιατί να μη έλθει η Αναγέννηση και στην Ευρώπη;