5 Μαΐου, 2019

Εξάρχεια: «Πεδίο βολής» πολιτικού καιροσκοπισμού

Φωτεινή Λεομπίλλα

*Αγαπητοί αναγνώστες προσοχή: όλα τα παρακάτω διαδραματίζονται στην τουριστική ζώνη της Αθήνας, δίπλα στο Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο, στην Ακαδημίας, στο Συμβούλιο Επικρατείας, στην Εθνική βιβλιοθήκη, στα υπουργεία πολιτισμού και Ανάπτυξης, στο κέντρο της Αθήνας.

Βρισκόμουν εκεί στη διαμαρτυρία των κατοίκων για τα Εξάρχεια. Την ζοφερή κατάσταση έχω διαπιστώσει και εγώ τόσα χρόνια. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως όσο και να ψάξουμε μέσα στα Εξάρχεια, δεν θα βρούμε μια Μονμάρτη. Ακόμα και αν τα αποσυνθέσουμε, ώστε να δούμε τα υλικά που είναι φτιαγμένα, θα αντιληφθούμε ότι Μονμάρτη δεν υπάρχει.

Συμμορίες και μαφίες κινούνται στην περιοχή, οπλισμένες. Από τα πιο επικίνδυνα όπως εμπόριο ναρκωτικών σε κοινή θέα, συμπλοκές συμμοριών, μαχαιρώματα και κίνδυνος κάποιος να χάσει την ζωή του, επιθέσεις κατά γυναικών έως τα πιο «ανώδυνα», όπως λαθρεμπόριο τσιγάρων, καταλήψεις κτιρίων, καταστροφή περιουσιών, πεζοδρομίων, κάδων, καρτοτηλεφώνων, περιφράξεων. Αξίζει να σημειωθεί ο τρόμος που νιώθουν οι κάτοικοι, όταν εισβάλλουν στα σπίτια τους κουκουλοφόροι. Βέβαια το κερασάκι στην τούρτα είναι η «επαναστατική» γυμναστική του Σαββατοκύριακου των «γνωστών-αγνώστων», όπου «βρέχει» μολότοφ και πέτρες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η κοινωνική πρόνοια για τους πιο ευάλωτους είναι ανύπαρκτη, αφού πρόσφυγες και μετανάστες με τα ανήλικα παιδιά τους διαβιούν στη περιοχή σε άθλιες συνθήκες. Δεν υπάρχει μια Λέσχη Φιλίας για τους ηλικιωμένους, δεν υπάρχουν παιδικές χαρές μετατρέποντας τα Εξάρχεια σε μια γειτονιά απροσπέλαστη από τους κατοίκους της και τα παιδιά τους.

Η περιοχή εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και δημοτικών αρχών, αφέθηκαν στη μοίρα τους, έρμαια ενός, άνευ προηγουμένου, πολιτικού καιροσκοπισμού. Είτε δεν ασχολούνταν καθόλου με τα προβλήματα της περιοχής είτε, όταν έκαναν κάτι, αυτό γινόταν με κινήσεις εμβαλωματικού χαρακτήρα ή χάρη εντυπώσεων και χωρίς σχεδιασμό, γι’ αυτό και ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν.

Είναι αυτή η πολιτική αβουλία και ατολμία που οδήγησαν τα Εξάρχεια να είναι μια τριτοκοσμική περιοχή σε μια πολιτεία που θέλει να λέγεται ευνομούμενη. Γι’ αυτό και οι κινήσεις προς την αναβάθμιση τους πρέπει να γίνουν βάσει σχεδίου, άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Λύσεις υπάρχουν:

  • Ενιαίο συντονιστικό κέντρο Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας για αποτελεσματικότερη φύλαξη της περιοχής.
  • Ενοποίηση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου μέχρι το Ακροπόλ για μια «επίθεση πολιτισμού» στην περιοχή.
  • Ασφαλτόστρωση δρόμων, συντήρηση, ανακατασκευή πεζοδρομίων, τοποθέτηση ραμπών και οδηγούς όδευσης τυφλών για μεγαλύτερη προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.
  • Ανάπλαση, συντήρηση Λόφου Στρέφη.
  • Ενίσχυση του φωτισμού.
  • Νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές
  • Δημιουργία Λέσχης Φιλίας

Αυτές είναι οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει με τον Κώστα Μπακογιάννη για την Αθήνα. Είναι εφαρμόσιμες ρεαλιστικές προτάσεις που θα αλλάξουν την περιοχή χωρίς να την γκρεμίσουν. Τα Εξάρχεια θα αλλάξουν μόνο με "ενέσεις" πολιτισμού, αλλά πρωτίστως με τον πολιτικό πολιτισμό, το πρόγραμμα και τη μαχητικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλει να κάνει πράξη τον «Πολιτισμό της καθημερινότητας».

* Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι Μ.sc Κοινωνιολόγος - Σύμβουλος απεξάρτησης, με εξειδίκευση στον Κοινωνικό Αποκλεισμό, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, "Αθήνα Ψηλά".

 Πηγή: Liberal

Σχετικά