13 Δεκέμβριος, 2015

Eκρηκτικό μείγμα ακυβερνησίας

Ποτάμι

Την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από ανθρώπους με ανοιχτά μυαλά που μπορούν να βρουν λύσεις, επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον Έβρο, όπου πραγματοποίησε περιοδεία και συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων. «Εμείς λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια άσκησης μιας καινούργιας πολιτικής, αρκεί να μπουν στα πράγματα σύγχρονοι δημιουργικοί άνθρωποι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του». «Βλέπω την ελληνική κυβέρνηση να περνάει από τη συνθηματολογία και την αντιπολιτευτική αγριάδα σε μια απόλυτη υποταγή. Αν μπορεί να κυβερνήσει με τους 153, να κυβερνήσει. Αν δεν μπορεί, να έρθει στη Βουλή να το πει και απ' αυτή τη Βουλή να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολλών. Εμείς λέμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανοιχτά, προοδευτικά μυαλά, από ανθρώπους που έχουν δουλέψει και που μπορούν να βρουν έξυπνες λύσεις για τη χώρα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση; Εάν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχουν, ότι οι υπουργοί που έχει είναι οι καλύτεροι, ας συνεχίσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δύο τύπους υπουργών. Έχει είτε ιδεοληπτικούς ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ή έχει κάποιους υπουργούς που έχουν κάποιες προθέσεις αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα».

«Καθημερινά προκύπτουν προβλήματα από την μεγάλη ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που θα υπογραφεί και θα υπηρετηθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιπλέον είπε ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε εκλογές» και συμπλήρωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η κυβέρνηση, η οποία εξαπατά τους πολίτες. Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την καθημερινότητα είπε ότι «δεν έχουμε την απαίτηση από την κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου να λύσουν το πρόβλημα στη Συρία. Έχουμε όμως την απαίτηση να ασχοληθούν με πολύ συγκεκριμένα, μικρά πράγματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία».

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Δέλτα Τηλεόραση Έβρου, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη από το πνεύμα της δημιουργική Ελλάδας στη διακυβέρνηση της χώρας».

Οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Η κρίση έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές και στην αγροτική παραγωγή. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για να ξαναχτίσουμε σε νέες βάσεις την αγροτική μας παραγωγή. Ήταν πολύ ενδιαφέρον και μιλώντας με τους αγρότες στον Έβρο, μου είπαν ότι κάθε μέρα προστίθεται ένα δυναμικό επιχειρηματικό στην αγροτιά που θεωρεί ότι δεν μπορεί να κυνηγάει την τύχη του στην πόλη και θα πρέπει να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στην αγροτική παραγωγή. Μια μικρή ενίσχυση χρειάζονται και βέβαια τώρα που μιλάμε για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή, να έχουμε μια πιο ορθολογική στάση απέναντι στη φορολόγηση των αγροτών. Εμείς έχουμε προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: Οι αγρότες που εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών και σε νέους συνεταιρισμούς - αυτό που προωθεί και η Ε.Ε - να έχουν φορολογία 13%. Και έχουμε πει επίσης, ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται μεν ως νέοι επιχειρηματίες αλλά επειδή ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει οι δαπάνες τους, τα έξοδά τους, το χωράφι τους να βγαίνουν από τα κέρδη της χρονιάς. Είναι προτάσεις που συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της αγροτιάς. Και ειδικά οι νέοι αγρότες που θέλουν να στήσουν σε στερεή, υγιή και νόμιμη βάση τη νέα τους πορεία».

Για τον προσυνεδριακό διάλογο στο Ποτάμι

«Αν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα, δε θα αλλάξει η χώρα. Και για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, πρέπει να αλλάξουν τα κόμματα. Το Ποτάμι - το νεώτερο των ελληνικών κομμάτων- έχει τη δυνατότητα να μπολιάσει με νέες ιδέες το πολιτικό σύστημα. Κάναμε πράγματα ήδη πρωτοποριακά. Δώσαμε τη δυνατότητα στους εθελοντές μας σε όλη τη χώρα να αποφασίσουν - να συναποφασίσουμε - μια σειρά από πολιτικά ζητήματα. 1.500 στελέχη, λοιπόν, από όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος τις προηγούμενες ημέρες σε ένα δημοψήφισμα που κάναμε και πραγματικά έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Φαντάζεστε οποιοδήποτε άλλο κόμμα να τολμήσει να ρωτήσει τη βάση του για αυτά που συζητιούνται στην Αθήνα; Εμείς το τολμήσαμε και κάπως έτσι θα συνεχίσουμε. Προωθούμε συμμετοχικές διαδικασίες και δίνουμε τη δυνατότητα στα τοπικά στελέχη - τα στελέχη στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη - να μπορούν απευθείας να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις του κέντρου».

Για τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο

«Τους απασχολεί όλους η κυβερνητική πολιτική. Είτε είναι εθελοντές του Ποταμιού είτε είναι άνθρωποι που στις εκλογές είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, η οποία τους εξαπατά. Η κυβέρνηση, η οποία αν πρέπει να της δώσεις έναν τίτλο είναι «κυβέρνηση ανικανότητας, κυβέρνηση που δεν ξέρει που να πάει». Και αυτό φαίνεται από τις καθημερινές αποφάσεις, από τα μικρά πράγματα. Δεν έχουμε την απαίτηση από την κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου να λύσουν το πρόβλημα στη Συρία, Έχουμε όμως την απαίτηση να ασχοληθούν με πολύ συγκεκριμένα, μικρά πράγματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία. Καθημερινά όμως οδηγούμαστε σε μικρές απογοητεύσεις, Και μιλώ ως πολίτης της χώρας. Τίποτα δεν μπορεί να χτιστεί - μια πέτρα πάνω στην άλλη δεν μπαίνει- και προφανώς λείπουν και τα πρόσωπα και οι δημιουργικές ιδέες».

Γιατί το Ποτάμι, λέει, όχι στις εκλογές

«Εμείς αποκλείουμε το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση- και νομίζω θα ήταν λίγο παράλογο να υποστηρίζαμε κάτι άλλο. Ας είμαστε σοβαροί. Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε κάνει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εάν μπορεί να κυβερνήσει με τους 153, να κυβερνήσει. Αν δεν μπορεί, να έρθει στη Βουλή να το πει και από αυτή τη Βουλή να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολλών. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε εκλογές αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σ' αυτήν την κυβέρνηση ότι θα έχει οποιοδήποτε έργο στο άμεσο διάστημα. Υπάρχουν συνεχή, μικρά προβλήματα που όχι μόνο δεν μας πηγαίνουν μπροστά αλλά μας επιστρέφουν στο παρελθόν. Βλέπετε, τώρα, αυτή την κουβέντα για την συνθήκη Σένγκεν. Καθημερινά προκύπτουν προβλήματα από την μεγάλη ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει δύο τύπους υπουργών. Έχει είτε ιδεοληπτικούς ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους και δεν ξέρουν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα είτε έχει κάποιους υπουργούς που έχουν κάποιες προθέσεις αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα. Έτσι και αλλιώς οι δύο αυτοί μαζί είναι ένα εκρηκτικό μείγμα ακυβερνησίας».

Συνέντευξη Τηλεόραση Δέλτα, Έβρου:


Για την περιοδεία στη Θράκη

«Πάντα πρέπει να βρίσκεις ένα λόγο να έρχεσαι στη Θράκη. Ήρθα για το συνέδριο που έκαναν οι Δήμαρχοι στις Φέρες και συζητήσαμε εκεί κάποια πράγματα. Θα πάω στην Κομοτηνή, θα πάω στην Ξάνθη όπου έχω συνάντηση με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα».

Για τους αγρότες

«Τους είδα κιόλας τους αγρότες -και τυπικά τους προέδρους- αλλά είδα και κτηνοτρόφους και μιλήσαμε γι’ αυτό που εσείς -ο Τύπος - περιγράφετε ως επεισόδια. Μου εξήγησαν ότι δεν είχαν καμία διάθεση να εμφανιστούν μ’ ένα πρόσωπο βίαιης αντιμετώπισης των πολιτικών εκπροσώπων, αλλά δεν μπορούν άλλο με τα ψέματα. Και εκεί πρέπει να προσέξει πάρα πολύ το κράτος των Αθηνών και το νέο καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν μπορούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα άλλα ψέματα και άλλες υποσχέσεις. Θέλουν καθαρά λόγια. Δε θέλω να τα απαριθμήσω τώρα τα προβλήματα, αλλά ξέρετε και εσείς ότι είναι μια σειρά από ψέματα που έφεραν τους αγρότες σ’ αυτή την κατάσταση. Από το ότι αναγκάστηκαν να πάνε στη Βουλγαρία για να πάρουν τα εμβόλια για τα ζώα τους μέχρι το ότι καθυστερούν οι αποζημιώσεις για τα ζώα που έχουν θανατωθεί. Ένας φαύλος κύκλος συνεχών υποσχέσεων που δεν τηρούνται.
Σημασία έχει ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να μιλήσει τίμια. Δηλαδή δεν μπορεί να έρχεται πριν τις εκλογές υπουργός της κυβέρνησης και να λέει ότι είναι ζήτημα κάποιων ημερών να πάρετε τα λεφτά για τα ζώα σας και να έχουν περάσει από τότε τέσσερις μήνες και να μην έχουν πάρει τα λεφτά. Απλά πράγματα. Ή τότε έλεγες ψέματα ή είσαι ανίκανος να δώσεις τα λεφτά».

Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων από την έλλειψη εμβολίων

«Η Ευρώπη έχει τις δικές της ευθύνες και δεν είναι κανένα άγιο σπίτι. Προφανώς υπάρχουν και εκεί συμφέροντα, υπάρχουν γραφειοκρατίες οι οποίες πρέπει να αλλαχθούν, αλλά σημασία έχει εσύ τι πιέζεις να κάνεις για την πατρίδα σου. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα με τα ζώα δημιουργήθηκε λόγω της ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης -και για τα capital controls που είναι το γενικότερο ζήτημα- αλλά και που αναγκάστηκαν να φύγουν έξω να ζητάνε εμβόλια από τη Βουλγαρία και να τα εκτελωνίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανικανότητα των δικών μας κυβερνώντων. Ακόμα και αν ευθύνεται η Ευρώπη, δεν πιέζει ο αγρότης την Ευρώπη, πιέζει η κυβέρνηση την Ευρώπη. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στην Ευρώπη να καταλάβει ότι δεν μπορούσαμε να καθυστερήσουμε για τα εμβόλια και έτσι χάσαμε 4.500 ζώα».

Για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη

«Βλέπω την ελληνική κυβέρνηση να περνάει από τη συνθηματολογία και την αντιπολιτευτική αγριάδα σε μια απόλυτη υποταγή. Γιατί υποτάσσεται κάποιος στην Ευρώπη; Δεν υποτάσσεται γιατί έχει διάθεση να υποταχθεί αλλά γιατί είναι ανίκανος να κάνει κάτι. Δηλαδή όταν δεν έχεις ένα πλαίσιο πολιτικής, όταν δεν έχεις κάτι να διεκδικήσεις, όταν απλώς υποστήριζες όχι σε όλα, αναγκαστικά μετά περνάς στη συνύπαρξη με το ναι σε όλα. Αυτό συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Θυμάστε ότι μια ολόκληρη άνοιξη και ένα ολόκληρο καλοκαίρι μιλάγαμε για το ποια συμφωνία θα πρέπει να έχει η χώρα. Η κυβέρνηση αρνιόταν όλα αυτά τα οποία τους προτείναμε, αρνιόταν το πακέτο Γιούνκερ. Και ξαφνικά πέρασαν στο «ναι σε όλα»,γιατί αν δεν έχεις μια συγκεκριμένη αντιπρόταση είσαι υποχρεωμένος να υποταχθείς».

Για τη συμφωνία με τους εταίρους

«Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα. Χρειάζεται να υπηρετήσει – εμείς το λέμε χωρίς ντροπή - την υπογραφή της. Η Ελλάδα έχει υπογράψει κάποια πράγματα και πρέπει να τα τηρήσει για να μη βρεθεί σε καινούριες δυσάρεστες περιπέτειες, αλλά από την άλλη χρειάζεται και παράλληλες αποφάσεις. Το τι θα κάνουμε π.χ. με την αγροτική παραγωγή, το τι θα κάνουμε με την αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να γίνει στις περιφέρειες δεν έχει σχέση με τα μνημόνια. Και εδώ βρίσκεται μια μεγάλη δικαιολογία. Ακόμη και για τη φορολογία των αγροτών η κυβέρνηση λέει ότι μας την επιβάλλουν - είναι ψεύδος. Αλλά υπάρχει ένα μεγαλύτερο ψεύδος, αυτό που ζητάει η Ευρώπη σε σχέση με τους αγρότες είναι ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα σύστημα φορολόγησης – πράγμα το οποίο οι αγρότες δεν το αρνούνται. Αλλά το να μη φορολογούνται επί παραδείγματι σε σχέση με λεφτά που έχουν ξοδέψει δεν είναι ζήτημα της Ευρώπης, είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό ζητάει το Ποτάμι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αγρότη σαν επιχειρηματία, άλλα όταν τον αντιμετωπίζεις σαν επιχειρηματία το χωράφι που καλλιεργεί είναι έξοδο και θα πρέπει να υπολογιστεί. Εμείς, αυτά τα πράγματα ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση».

Για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

«Η κρίση έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές και στην αγροτική παραγωγή. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για να ξαναχτίσουμε σε νέες βάσεις την αγροτική μας παραγωγή. Ήταν πολύ ενδιαφέρον -και μιλώντας με τους αγρότες στον Έβρο, μου είπαν ότι κάθε μέρα προστίθεται ένα δυναμικό επιχειρηματικό στην αγροτιά που θεωρεί ότι δεν μπορεί να κυνηγάει την τύχη του στην πόλη και θα πρέπει να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στην αγροτική παραγωγή. Μια μικρή ενίσχυση χρειάζονται και βέβαια τώρα που μιλάμε για τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή, να έχουμε μια πιο ορθολογική στάση απέναντι στη φορολόγηση των αγροτών. Εμείς έχουμε προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: Οι αγρότες που εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών και σε νέους συνεταιρισμούς - αυτό που προωθεί και η Ε.Ε - να έχουν μια φορολογία 13%. Και έχουμε πει επίσης ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται μεν ως νέοι επιχειρηματίες αλλά επειδή ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει οι δαπάνες τους, τα έξοδά τους, το χωράφι τους να βγαίνει από τα κέρδη της χρονιάς. Και μετά να είναι η όποια φορολογία. Είναι προτάσεις που συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της αγροτιάς. Και ειδικά οι νέοι αγρότες που θέλουν να στήσουν σε στερεή, υγιή και νόμιμη βάση τη νέα τους πορεία».

Για το Ποτάμι

«Εμείς τον Αύγουστο έπρεπε να πούμε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι». Εμείς είπαμε το «ναι». Και υπάρχουν κάποιοι στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις που λένε ένα ψέμα: ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε τη συμφωνία του Τσίπρα. Δεν μπορούσαμε να την αλλάξουμε, όπως ξέρετε, ήταν ένα κείμενο που ήθελε ένα «ναι» ή ένα «όχι». Άρα αναγκαστικά τον Αύγουστο είπαμε το «ναι», για να μη φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έρθουν φάρμακα στη χώρα, για να έρθουν τρόφιμα στη χώρα. Από εκεί και πέρα, η υλοποίηση έχει να κάνει με το μυαλό του κυβερνήτη, έχει να κάνει με τις δυνάμεις των υπουργών. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και δεν γίνονται. Αυτά τους υποδεικνύουμε στη Βουλή συγκεκριμένα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται λάθος και υπάρχουν και πολλά μικρά πράγματα που δεν γίνονται. Θα μου πεις, δεν θα ήθελε μια κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο; Αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις και για τις προηγούμενες. Δεν είναι λοιπόν ότι δεν θέλουν, είναι ότι δεν μπορούν. Εάν δεν έχεις ασκηθεί στην πραγματική ζωή, εάν δεν έχεις τους ανθρώπους, που έχουν δουλέψει, που ξέρουν πως πρέπει να γίνει η δουλειά, τότε αναγκάζεσαι να κάνεις συνεχείς ερασιτεχνισμούς και αναγκάζεσαι τελικά να λαμβάνεις επουσιώδεις αποφάσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα».

Για την κυβερνητική σταθερότητα

«Το Ποτάμι λέει στον ελληνικό λαό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πάμε σε άλλη εκλογική αναμέτρηση και ελπίζω ότι συμφωνούν όλοι. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να δει αν μπορεί να κυβερνήσει με αυτούς που έχει, με αυτούς που έχει επιλέξει και δεν εννοώ μόνο τα πρόσωπα, εννοώ και την πλειοψηφία που έχει επιλέξει. Εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει ας έρθει στη Βουλή και αυτή η Βουλή μπορεί να βρει λύσεις. Ιδανικότερη λύση είναι οι άνθρωποι που τον Αύγουστο αποφάσισαν για το πρόγραμμα της χώρας ν’ αναλάβουν μέρος των κυβερνητικών ευθυνών. Αυτή θα ήταν η λύση. Αλλά σας είπα, αυτό που προέχει είναι να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας εάν μπορεί να κυβερνήσει».

«Η χώρα δεν θα βασανιστεί γιατί έχει 153 ή 154 ψήφους. Η χώρα έχει ανάγκη από γενναίες αποφάσεις, έχεο ανάγκη από δημιουργικά μυαλά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση; Εάν θεωρεί ότι υπάρχουν, εάν θεωρεί ότι οι υπουργοί που έχει είναι οι καλύτεροι, ας συνεχίσει. Εμείς λέμε ότι δεν είναι έτσι. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί η διακυβέρνηση της χώρας, το πνεύμα της δημιουργικής Ελλάδας. Αυτό λέμε εμείς. Ο κ. Τσίπρας νοιώθει αυτάρκης. Θεωρεί ότι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα κομματικά επιτελεία της Κουμουνδούρου, μπορεί να βγάλει τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης. Εμείς λέμε ότι δεν θα μπορεί. Εδώ θα είμαστε να το δούμε».

Περί «κυβερνητικών απωθημένων» του Ποταμιού

«Δεν έχουμε απωθημένα από το παρελθόν. Δεν κυβερνούσαμε πριν. Υπάρχουν κάποια κόμματα που έχουν απωθημένα. Είχαν την εξουσία, την έχασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε κανένα απωθημένο λοιπόν. Και ευχηθήκαμε στον Αλέξη Τσίπρα, τον Φεβρουάριο όταν ανέλαβε την εξουσία, να μην διαψεύσει τις ελπίδες του κόσμου. Όμως νομίζω ότι μια μικρή βόλτα στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, θα σε κάνει να πιστέψεις ότι ήδη ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, ότι έχουν διαψευστεί οι ελπίδες. Η ελπίδα δεν ήρθε, αντί της ελπίδας ήρθε η ανικανότητα».

Για την διάψευση των ελπίδων

«Οι Έλληνες έχουν στερηθεί πολλά πράγματα αυτά τα πέντε χρόνια, ενώ άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία -το τελευταίο μεγάλο παράδειγμα- μία χώρα σαν την Ελλάδα, με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια μνημόνια, έχει βγει στην ανάπτυξη εδώ και ενάμιση χρόνο. Εμείς γιατί δεν μπορούμε; Η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι μία. Δεν είναι ο Πορτογάλος και ο Έλληνας, είναι το πολιτικό σύστημα. Εκεί συνεργάστηκαν, εκεί συμφώνησαν ακόμη και με τα συνδικάτα, συμφώνησαν σ' ένα μίνιμουμ πολιτικής. Εδώ στην Ελλάδα δεν καταφέραμε ποτέ να συμφωνήσουμε. Και το Ποτάμι γι' αυτό ήρθε στα πολιτικά πράγματα. Για να πει ότι πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που θα υπογραφεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, θα υπηρετηθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί.

Για τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης

«Δεν ξέρω αν θα πρέπει να την ονομάσουμε οικουμενική, εθνική ανάγκης, εθνικού σκοπού, ο καθένας βάζει έναν τίτλο. Εμείς λέμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ανοιχτά, προοδευτικά μυαλά, ανθρώπους που έχουν δουλέψει και που μπορούν να βρουν έξυπνες λύσεις για τη χώρα. Παρουσίασα στο συνέδριο των δημάρχων την πρότασή μας. Δύο χιλιάδες τούρκικα φορτηγά περνάνε από την Εγνατία οδό και δεν πληρώνουν τίποτα. Σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει η «βινιέτα». Ημερήσια «βινιέτα» για κάθε φορτηγό. Εδώ το έχουμε τσάμπα. Και ξέρετε γιατί; Οι άνθρωποι που κυβερνούν έχουν πολύ στενούς ορίζοντες. Δεν μπορούν να κινηθούν έξω από το κουτί. Τι λένε; Να βάλουμε καινούργιους φόρους, να κάνουμε μια νέα περικοπή. Εκεί που πρέπει να μαζέψουν λεφτά δεν το μπορούν. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια άσκησης μιας καινούργιας πολιτικής, αρκεί να μπουν στα πράγματα σύγχρονοι δημιουργικοί άνθρωποι».