2 Ιανουαρίου, 2015

Εκλογές 2015: Ποιος φοβάται τη δημοκρατία;

της Χλόης Βλασσοπούλου Η χρονιά ξεκινάει βρίσκοντας την Ελλάδα βυθισμένη στην κρίση. Η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας σχολιάζεται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα είτε ως ευχή, είτε ως κατάρα.

Γράφει η Χλόη Βλασσοπούλου

Η χρονιά ξεκινάει άλλη μια φορά βρίσκοντας την Ελλάδα βυθισμένη στην κρίση. Η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας σχολιάζεται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα είτε ως ευχή, είτε ως κατάρα ανάλογα με το εάν ευελπιστούν να κατακτήσουν την εξουσία ή φοβούνται ότι θα χάσουν την εξουσία. Αυτό από μόνο του δεν είναι επιλήψιμο. Η ιδιαιτερότητα ενός κόμματος έναντι κάθε άλλης οργάνωσης είναι ότι δρα με γνώμονα την κυβερνητική προσδοκία. Όταν όμως ο προεκλογικός λόγος συνοδεύεται από καχυποψία και κινδυνολογία ο εκλογικός αγώνας όχι μόνο χάνει το ήθος του αλλά και την δημοκρατική του νομιμοποίηση.

Η δημοκρατία είναι κατ΄εξοχήν συνώνυμη με την πολυφωνία: όσο πιο πολλές φωνές μπορούν να εκφραστούν οργανωμένα μέσα από κομματικούς σχηματισμούς τόσο πιο πλούσιος είναι ο δημοκρατικός διάλογος και πιο ευρύ το φάσμα επιλογής των πολιτών-ψηφοφόρων. Όσο πιο λίγες είναι αυτές οι φωνές τόσο πιο πολύ ο διάλογος γίνεται ολιγαρχικός. Οι επανειλημμένες μομφές από τα κόμματα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους μικρότερους σχηματισμούς - και κυρίως προς τους νέους σχηματισμούς όπως το Ποτάμι - ότι τάχα διακινούνται υπόγεια από το αντίπαλο στρατόπεδο με σκοπό να μειώσουν την εκλογική τους δύναμη, εκδηλώνουν μία καταδικαστέα τοποθέτηση καχυποψίας που υπονομεύει την εποικοδομητική αναμέτρηση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων. Το ερώτημα που τίθεται απέναντι σε μία τέτοια συμπεριφορά είναι: «ποιος φοβάται τη δημοκρατία;».

Εάν ο πρωταρχικός ρόλος των κομμάτων είναι η κατάκτηση και η άσκηση της εξουσίας, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα τα κόμματα έχουν επίσης σαν ρόλο να ενσπείρουν προς τους πολίτες τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς που κατ΄εξοχήν εκπροσωπούν. Η σημερινή κινδυνολογία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επαναλαμβάνεται όπως στην περίοδο των ευρωεκλογών και που συνοψίζεται στο «είτε εμείς, είτε το χάος» εκφράζει έλλειψη σεβασμού προς τις πολιτικές δυνάμεις των οποίων η δημοκρατία επέτρεψε την ανάδειξη. Αποτελεί επίσης προσβολή προς τους πολίτες - ψηφοφόρους που καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όχι σε συνθήκες ελεύθερης έκφρασης της επιλογής τους, αλλά σε συνθήκες εκφοβισμού. Το ερώτημα που τίθεται ξανά είναι: «ποιος φοβάται τη δημοκρατία;»

Καλή χρονιά σε όλες και όλους!

* Η Χλόη Βλασσοπούλου είναι υπεύθυνη του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών και μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής

2 Ιανουαρίου 2015