27 Ιουλίου, 2017

Εκ στόματος κοράκου, «κρα» εξελεύσεται

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Στον κώδικα κοινωνικής ηθικής και συμπεριφοράς του κ. Σκουρλέτη ανήκουν οι προσωπικές αιχμές, η ειρωνεία και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί των πολιτικών του αντιπάλων μέσω επίθεσης στο πρόσωπό τους, όχι στην πολιτική τους ταυτότητα.

Αυτές τις ημέρες που συζητείται το νομοσχέδιο των ρουσφετιών που καλύπτεται κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας...για τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ» είχα την τιμητική μου.

Αναφέρθηκε, κατ’ επανάληψη, στο πρόσωπό μου με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, τους οποίους του επιστρέφω. Εξ άλλου, “εκ στόματος κοράκου, «κρα» εξελεύσεται”. Αυτά ως προς αυτόν.

Ως προς το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί την επιτομή του ρουσφετιού στον πολύπαθο χώρο της αυτοδιοίκησης: Μικρο-εξυπηρετήσεις, διευθετήσεις με καθαρώς πελατειακό χαρακτήρα σε μια καθημαγμένη αυτοδιοίκηση, με το ένα τρίτο των Δήμων στο κόκκινο. Ένα νομοσχέδιο που προκαλεί σημαντική απώλεια εσόδων αλλά και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως ρουσφετολογικές προσλήψεις με καινοφανείς διαδικασίες. Δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο νομοθετικό έκτρωμα η αποτελούσα, πλέον, σήμα κατατεθέν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απαράδεκτη και ανοίκεια επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική με την παύση πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων.

Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται θαρραλέες μεταφορές αρμοδιοτήτων και πόρων σ’ αυτήν και έμπρακτη απεξάρτηση από το κεντρικό κράτος. Αλλά αυτά απαιτούν πολιτικό σθένος που λίγοι είχαν στην χώρα αυτή. Μετά βεβαιότητας, ο κ. Σκουρλέτης δεν ανήκει σ’ αυτούς.

Δείτε το βίντεο

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Π²