13 Ιουλίου, 2017

«Eίναι μια ωραία μέρα»

Guest Αρθρογράφος

Απερρίφθη η αγωγή Καμμένου κατά Πετρουλάκη

Αλίμονο εάν ο Ανδρέας Πετρουλάκης, που καθημερινά στύβει την επικαιρότητα σερβίροντας το ζουμί της σε ένα σκίτσο και δύο φράσεις, δεν κατάφερνε να συμπυκνώσει τα συναισθήματα που τον κατέκλυσαν μετά την απόρριψη χθες από τους δικαστές της αγωγής του Πάνου Καμμένου εναντίον του σε ένα απλό... «είναι μια ωραία μέρα». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο, πάντως, σχολίασε στο Facebook το τέλος μιας περιπέτειας δύο και πλέον χρόνων, η οποία είχε υψηλό τίμημα και ακόμα μεγαλύτερο διακύβευμα, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της κριτικής και του ελέγχου της εξουσίας.

Ηταν το Μάρτιο του ΄15 όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατέθεσε αγωγή εναντίον του Ανδρέα Πετρουλάκη, της Πρόταγκον Α.Ε. και του Σταύρου Θεοδωράκη (μολονότι είχε αποχωρήσει από την εταιρεία), με την οποία ζητούσε το δυσθεώρητο ποσό των δύο εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την προσβολή της προσωπικότητάς του από ένα κείμενο που είχε δημοσιευθεί στο Protagon λίγες ημέρες νωρίτερα. Επρόκειτο για το περίφημο «Π. Καμμένος: Εχουν αρχίσει να του μοιάζουν», ένα κείμενο γνώμης, στο οποίο ο Πετρουλάκης ανέπτυσσε την άποψη ότι τα «εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την κυβέρνηση». Mετά τις απαραίτητες αναβολές, η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και ο Π. Καμμένος κατέθεσε νέα αγωγή ζητώντας τελικά 100.000 ευρώ. Στο δικαστήριο, η πλευρά Καμμένου ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ο σκιτσογράφος εξυπηρετούσε σχέδιο του... Σουλτς, με απώτερο στόχο να μπει στην κυβέρνηση το Ποτάμι (σε αυτό ο Πετρουλάκης είχε ανταπαντήσει ότι εξυπηρετεί σχέδιο... Ομπάμα). Με την απόφαση που εκδόθηκε χθες, οι δικαστές απέρριψαν την αγωγή Καμμένου στο σύνολό της.

Για τον Ανδρέα η απόφαση αποτελεί ράπισμα στην αλαζονεία της εξουσίας και της πρακτικής του εκφοβισμού των δημοσιογράφων. «Στην πολιτική οι μάχες γίνονται δημόσια, στο Κοινοβούλιο, στον Τύπο» μας είπε. «Κάποιος που έχει δημόσιο λόγο μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημόσια. Ο Π. Καμμένος έχει πολλές φορές ζητήσει την ασυλία της Βουλής για διάφορες υποθέσεις, μέχρι και για πολεοδομικές παραβάσεις. Πρέπει να σέβεται τη συμμετρία των όπλων. Αφού δεν μπορούν οι αντίπαλοί του να πάνε στο δικαστήριο, δεν πρέπει να καταφεύγει ούτε αυτός σε αυτά».

Συντάκτρια: Λίνα Γιάνναρου

Πηγή: Καθημερινή