26 Φεβρουαρίου, 2019

Είμαστε πίσω από κάθε γράμμα του αλφαβήτου!

Μίλτος Κύρκος

Η ομιλία του Μίλτου Κύρκου στα πέμπτα γενέθλια του Ποταμιού

Σε αυτόν τον σύντομο απολογισμό, θα αναφερθώ στους 5 πυλώνες της πεντάχρονης παρουσίας του Γιώργου Γραμματικάκη και της δικής μου, στην ευρωβουλή:

Πρώτος Πυλώνας, Το Ποτάμι της Ευρώπης
Θυμηθείτε που ήμασταν και που φτάσαμε αυτή την πενταετία... Από την παρατρίχα τραγωδία του Grexit και του δημοψηφίσματος, την χωρίς κανόνες ούτε αλληλεγγύη είσοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ένωση πού άλλαξε βίαια το πολιτικό της τοπίο, στις οικονομικές ενέσεις Γιούνκερ και Ντράγκι που εκτίναξαν την ευρωπαϊκή οικονομία και στα σχέδια για περαιτέρω ενοποίηση, οικονομική και πολιτική, ως μοχλό απάντησης στις απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης σε μια Ευρώπη που φλερτάρει πια καθαρά με τους πολλούς κύκλους και τις διαφορετικές ταχύτητες. Τα λάθη αρχιτεκτονικής και οι ατολμίες πληρώνονται. Εμείς συμμετείχαμε στις συζητήσεις πάντα με προτάσεις για περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη, στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που αποτελεί το όραμά μας.

Δεύτερος Πυλώνας, Το Ποτάμι της Ελλάδας
Ήμασταν παρόντες σε όλες τις διεργασίες του Ποταμιού, παλέψαμε για να δεσμευτούμε ουσιαστικά στον κύριο στόχο που δικαιωματικά μας ταιριάζει, την ανατροπή του του πελατειακού κράτους, του μεγαλύτερου εμποδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Δουλέψαμε με την ομάδα Καρκατσούλη για την παραγωγή ενός μοναδικού επιχειρησιακού σχεδίου, βοηθήσαμε όσο ήταν δυνατό την έξοχη παρουσία μας στην ελληνική Βουλή και των δύο περιόδων, ζήσαμε κριτικά την περιπέτεια του ΚΙΝΑΛ και μιλήσαμε πάντα για έναν πολιτικό διάλογο με όλους στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων πέρα από νεφελώδεις ελπίδες, υποσχέσεις ή ιδεοληψίες.

Τρίτος Πυλώνας, το Ποτάμι του S&D και το Ποτάμι του ALDE.
Ζήσαμε και δουλέψαμε σκληρά μέσα στη σοσιαλιστική ομάδα, περάσαμε θέσεις, συνδιαμορφώσαμε νομοθετικά κείμενα, τσακωθήκαμε για τις ελληνικές μας ιδιαιτερότητες και για φλερτ που δεν μας αφορούν. Είμαστε περήφανα μέλη της τελευταίας, για αρκετό καιρό, τόσο ισχυρής ομάδας σοσιαλδημοκρατών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η επερχόμενη μείωσή της δυστυχώς θα τραυματίσει πολιτικές που στηρίζουν τις χώρες σε υστέρηση αλλά και τη γενικότερη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Αλλά ήμασταν και το Ποτάμι που δούλευε με τους Φιλελεύθερους, και δεν είναι σύμπτωση πως η σημαντικότερη εκδήλωση μας έγινε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Γκυ και του Σταύρου και σύνθημα Λάθος Μνημόνια, λάθος Κυβερνήσεις, Λάθος Ευρώπη. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι φοβικό, το Ποτάμι είναι παντού με όσους μπορούν να αγκαλιάσουν τις ριζοσπαστικές μας προτάσεις για το αύριο.

Τέταρτος Πυλώνας, το Ποτάμι του Κόσμου.
Γιατί ήμασταν παντού! Στο Βερολίνο με τον Σταύρο για να παλέψουμε το Grexit, στο Λονδίνο για το δημοψήφισμα για το Remain, στη Ρώμη όταν ο Ρέντσι έδινε ελπίδες στο Νότο, στο Παλέρμο, την Κατάνια όπως και στη Μόρια, την Ειδομένη, τον Πειραιά για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Στη Λισσαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Βουδαπέστη για να μην ακούν οι σοσιαλιστές μόνο τον παρωχημένο λόγο του ΠΑΣΟΚ, στο Ζάγκρεμπ, τη Μάλτα και το Μοντρεάλ για μεταφορές που σέβονται το περιβάλλον. Στην Πόλη, την Άγκυρα και το Γκαζίαντεπ για ισχυρούς δεσμούς με τη γείτονα, στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και το Γκολάν για τη λύση των δύο κρατών, στη Ντονιάνα της Ανδαλουσίας και τη Σμύρνη για την περιβαλλοντική κληρονομιά, στο Τιεργκάρντεν για τον διαθρησκευτικό διάλογο, στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, για να καταλάβουμε πώς τα συρματοπλέγματα φράζουν το δρόμο σε αξίες, αρχές και απελπισμένους πρόσφυγες.
Και απέναντι στον Αλέξη που δήλωνε κάθε λέξη του Συντάγματος,
και τον Κυριάκο που αγκαλιάζει ως δικές του όλες τις επιλογές της σκληρά δεξιάς πτέρυγάς του,
εμείς δηλώνουμε πίσω από κάθε γράμμα του Αλφαβήτου!

Α: Απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, οι φτωχότερες της Ευρώπης, δώσαμε μάχη να αναφέρονται σταθερά στο νομοθετικό έργο της Ένωσης.
Β: Βραβείο Ευρωπαίου πολίτη, 5 χρόνια, 5 επιτυχίες στις προτάσεις μας. “Μπορούμε” και σπατάλη Τροφίμων, “Θετική φωνή” και ευαισθητοποίηση για το ΑΙDS, το πάντα σημαντικό “Χαμόγελο του παιδιού”, “Welcommon” και ένταξη προσφύγων, “Κοινωνική Κουζίνα” των απόρων. Τιμήσαμε στην Ευρώπη την κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη.
Γ: Γεζίντι. Προσκαλέσαμε στο ΕΚ τη Νάντια Μουράτ, ενώ με την Πορτογαλίδα ευρωβουλευτή Άννα Γκόμεζ οργανώσαμε και πετύχαμε τη μεταφορά Γεζίντι από την Ειδομένη στην Πορτογαλία. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στην πράξη.
Δ: Δουβλίνο. Μάχη για τον διαμοιρασμό των προσφύγων στη βάση της αλληλεγγύης. Το Συμβούλιο απέρριψε κάθε πρόταση λέγοντας πως μιλάμε για άλλη Ευρώπη. Είναι αλήθεια, μιλάμε για μια άλλη Ευρώπη, αυτήν που παλεύουμε να επικρατήσει.
Ε: Ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, ελευθερία του Τύπου όπου αυτή απειλείται: Από την Τουρκία και τη Βενεζουέλα μέχρι την Ουγγαρία και δυστυχώς, την χώρα μας.
Ζ: Ζακ Κωστόπουλος. Παρεμβάσεις στην Επιτροπή LIBE, ένταξη και υπερψήφιση τροπολογίας σε ψήφισμα για τον φασισμό
Η: Ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μοχλός της ευρωπαϊκής ανάπτυξης που παλεύει εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Τόσο επίκαιρες και για την Ελλάδα με την κατάρρευση της ΔΕΗ και τον ιδεοληψιών.
Θ: Θαλάσσιες μεταφορές. Πίεση για τη μείωση των αέριων ρύπων από τα πλοία, αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πλωτών επιβατικών μεταφορών, νομοθετική στήριξη των Motorways of the Sea
Ι: Ισχυρή Ευρώπη για μια νέα παγκοσμιοποίηση μέσω των διμερών συμφωνιών. Συμφωνία με τον Καναδά (CETA) Και για τη φέτα που δήθεν κάποιοι κόπτονται, δυο μόνο αριθμοί: παράγουμε 100.000 τόνους και πουλάμε 200.000 τόνους.
Κ: Κινητικότητα - πακέτο μεταφορών για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τόσο των εργαζομένων όσο και των ελλήνων μεταφορέων με περιορισμό των ενδομεταφορών.
Λ: Λιμάνια. Νέος κανονισμός Λιμένων, LNG, ηλεκτροπαροχή, προστασία μικρών λιμένων από γραφειοκρατία.
Μ: Επιτρέψτε μου να κρατήσω αυτό το γράμμα για τον Μίλτο: Μετανάστευση μέσω της αρμόδιας επιτροπής LIBE, Μεταφορές μέσω της αντίστοιχης ΤΡΑΝ, Μεταρρυθμίσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση
Ν: Νησιωτικότητα. Πίεση ώστε να υπάρχει ρητή αναφορά του όρου «νησιωτικότητα» στα νομοθετικά κείμενα με σκοπό την επιδίωξη χρηματοδότησης έργων και δράσεων στα νησιά της χώρας. Χάραξη πολιτικής για τα νησιά στο επόμενο πολυετές.
Ξ: Ξενιτεμένη νέα γενιά. Ψήφος εξωτερικού, εκδήλωση με ομιλητές από όλο το πολιτικό φάσμα και σταθερή παρέμβαση στους κατοίκους εξωτερικού.
Ο: Οικογένειες ουράνιου τόξου παρέμβαση στην PETI και follow-up στην LIBE. Μέλος του Intergroup ΛΟΑΤΚΙ, ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν την παραβίαση των δικαιωμάτων της LGBTIQ κοινότητας
Π: Πολιτισμός/ Πνευματικά δικαιώματα/ Περιβάλλον. Το Π ανήκει δικαιωματικά στον Γιώργο Γραμματικάκη και στον αγώνα που έδωσε για την παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού στις Βρυξέλλες, την έκθεση του για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και για το περιβάλλον
Ρ: Ρεσκιου, η νέα ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών μετά από πρόταση του Κυπρίου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη. Αλλά να μην ξεχνάμε: όσα σωστικά μέσα και να μας δίνει η Ένωση το επόμενο Μάτι θα καεί αφού 45 υπηρεσίες είναι δήθεν υπεύθυνες για την πυροπροστασία.
Σ: Συνοχή, η πιο όμορφη ευρωπαϊκή λέξη. Δουλέψαμε για τη διαφοροποίηση των ποσοστών για τις επιλέξιμες δράσεις ως προς τα κονδύλια που προέρχονται από το φάκελο του Ταμείου Συνοχής.
Τ: Τουρκία. Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ΕΚ-Τουρκίας εργαστήκαμε συστηματικά για να "κρατήσουμε το όνειρο της Ένωσης ζωντανό" στην Τουρκία, την εθνική μας θέση με το όποιο πολιτικό κόστος αφού ΠΑΣΟΚ ΝΔ αντιτίθενται ακόμη και σε αυτήν!.
Τουρισμός Ο τουρισμός μπήκε με τροπολογία μας στις βασικές προτεραιότητες του πακέτου Γιούνκερ
Υ: Υδατοδρόμια Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρεμβάσεις για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων στην Ελλάδα
Φ: Φρόντεξ Η Νέα ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, στόχος όλων των λαϊκιστών-εθνικιστών πριν υλοποιηθεί γιατί απειλούνταν οι εθνικές δήθεν αρμοδιότητες. Σήμερα, ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία ευρωπαϊκής πολιτικής, αποδεκτό από όλους.
Χ: Χρηματοδότηση διευρωπαϊκών δικτύων, περιφέρειας. Συνέχιση και ολοκλήρωση του κεντρικού δικτύου ΔΕΔ, νέο νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την πολιτική μεταφορών μετά το 2020.
Ψ: Ψυχοδραστικές ουσίες, Πλαστικές σακούλες, Εργασία στο σεξ και άλλες κεντρικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Αθήνα
Ω: Ώρα θερινή. Τώρα είναι η ώρα να τελειώνω, αλλά ναι, πολεμήσαμε και για τη θερινή ώρα ώστε.. να μείνει το καλοκαίρι.

*Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής