18 Ιανουάριος, 2017

Είμαστε μπροστά σε μια κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ

Ποτάμι

Παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη για την προσπάθεια ελέγχου αλλά και εκφοβισμού των δημοσιογράφων

«Με μοχλό τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΔΟΛ. Στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά από «συμπτώσεις» που φανερώνουν το σχέδιο των κυβερνητικών: «Σήμερα ο κ. Ψυχάρης, με αρκετές φορολογικές εκκρεμότητες, πέρασε την πόρτα του ανακριτή, αφού πρώτα χθες το βράδυ παρέδωσε το συγκρότημά του στον έμπιστο του κ. Τσίπρα. Χθες επίσης η κ. Δούρου ανέθεσε την ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα στον Άκτωρα του κ. Μπόμπολα, ο οποίος θέλει να αναλάβει τον ΔΟΛ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού του τύπου από το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,  με «μπροστάρη» τον κ. Καμμένο. «Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο γελοίο, επικίνδυνο» είπε προσθέτωντας ότι είναι θλιβερό που κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά δημοσίως να καταδικάσει τις συμπεριφορές του κ. Καμμένου, ο οποίος απαιτεί €2 εκ. από τον Ανδρέα Πετρουλάκη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα δάνεια των κομμάτων και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής το οποίο δεν αποδίδει ευθύνες σε κανέναν, ρωτώντας τα Κυβερνητικά στελέχη: «Που είναι οι αποκαλύψεις με τις οποίες απειλούσατε τους προκατόχους σας στην εξουσία; Προφανώς η εθνική συνεννόηση άρχισε από τα δάνεια των κομμάτων». Και απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα που έχουν μεγάλα δάνεια είπε «Το ερώτημα είναι τριπλό. Γιατί τα πήρατε όλα αυτά τα δάνεια; Που τα ξοδέψατε; Πότε θα τα επιστρέψετε; Είναι οι απαντήσεις που οφείλετε να δώσετε στον ελληνικό λαό».

Δείτε παρακάτω την ομιλία στη βουλή:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

Η κυβέρνηση περνάει σε άλλη πίστα.

Μετά από τις προσπάθειες συνεννόησης με τη διαπλοκή, μετά από πολλά γεύματα, πολλούς καφέδες με καναλάρχες, εκδότες, εργολάβους, με επίδοξους καναλάρχες-μιντιάρχες, με ιδιοκτήτες βοσκοτόπων, αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Αναλαμβάνει η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους. Η επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ ανατέθηκε ήδη στον κ. Μουλόπουλο, έμπιστο του κ. Τσίπρα και πρόεδρο του ΔΣ της Αυγής.

Προσέξτε τώρα τη μεγάλη σύμπτωση: Σήμερα ο κ. Ψυχάρης -με αρκετές φορολογικές εκκρεμότητες- πέρασε την πόρτα του ανακριτή, αφού πρώτα χθες το βράδυ παρέδωσε το συγκρότημά του στον έμπιστο του κ. Τσίπρα. Και χθες επίσης η κυρία Δούρου ανέθεσε την ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα στον Άκτωρα του κ. Μπόμπολα με έκπτωση -αυτά που καταγγέλατε- 53%! Ο κ. Μπόμπολας είναι γνωστό ότι θέλει κάποια στιγμή να αναλάβει αυτός κάποια στιγμή τον ΔΟΛ και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών. Και ο κ. Τσίπρας λέει: «δεν είναι αυτό που νομίζετε». Ε βέβαια! Άλλωστε είναι σύνηθες ένα κυβερνητικό κόμμα να αναλαμβάνει να λύσει τα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα ενός δημοσιογραφικού συγκροτήματος. Έχει συμβεί στη Ρωσία, στην Τουρκία, στη Βόρεια Κορέα, στη Βενεζουέλα... Σε όλες τις χώρες-πρότυπο.

Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ. Με μοχλό τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχέςμε βάση τα υπαρκτά προβλήματα δανειοδότησης και σπατάλης που έχουν πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν. Ο στόχος είναι βέβαια προφανής. Το όνειρο κάθε εξουσίας: να μιλούν όλοι με μια φωνή: ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ. Νέα διάσταση στην επικοινωνία, νέα διάσταση στην διαπλοκή.

Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να επιλύσει τα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης; Ποιος θα βάλει τα λεφτά στο ΔΟΛ, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει κρυφή περιουσία ο κ. Μουλόπουλος; Μάλλον όχι. Έχει κολλητούς επενδυτές; Ή μήπως έχει κάποιον μυστικό τρόπο να πείσει τις τράπεζες να μην επιμείνουν στις οικονομικές τους απαιτήσεις; Ελπίζω οι δημοσιογράφοι να βρουν τους τρόπους να αντισταθούν. Και οι αναγνώστες επίσης. Όμως τι περιθώρια αντίδρασης υπάρχουν;

Πριν μερικές εβδομάδες ένας πολίτης - ένας πολίτης με έργο και αποτύπωμα στην κοινωνία - κατήγγειλε ότι για χρόνια έπαιρνε μαύρο χρήμα από έναν άνθρωπο του κ. Τσίπρα, από τον κ. Παπά. Η καταγγελία είναι σαφής: «Κάθε μήνα έπαιρνα λεφτά για να προβάλω στο διαδίκτυο θετικά τον Αλέξη Τσίπρα». Τώρα γιατί το έκανε; Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Το σκέφθηκε όμως, το παραδέχθηκε δημοσίως και περίμενε να εμφανιστεί ένας εισαγγελέας για να ζητήσει τα στοιχεία. Προτείναμε να έρθει εδώ ο κ. Δαβαράκης, στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ και να μας πει τι συνέβη. Όμως η κυβερνητική πλειοψηφία το αρνήθηκε.

Το ερώτημα όμως κυρίες και κύριοι παραμένει: Πόσοι λοιπόν έπαιρναν μαύρο χρήμα και από ποιο ταμείο; Γιατί μην μου πείτε ότι από όλο το διαδίκτυο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να χρηματοδοτεί ένα μικρό site και όλοι οι άλλοι πάλευαν για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο βρίζοντας τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι - που τότε ήταν πολύ της μόδας - για την ψυχή της μάνας τους. Εμείς έχουμε μια λίστα από site και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο χωρίς φανερούς πόρους ζωής και περιμένουμε κάποια στιγμή να ξεκινήσει η έρευνα των εισαγγελέων.

Το σχέδιο σας, λοιπόν, ήταν παλιό και απλό. Να ελέγξετε την ενημέρωση. Να καθοδηγήσετε την κοινή γνώμη. Να προσλάβετε τα τρολ στα υπουργεία, πληροφορίες, Γεροβασίλη - ενταύθα -και κάποιοι άλλοι υπουργοί.

Και όσους δεν μπορείτε να τους ελέγξετε να τους εκφοβήσετε. Εδώ εμφανίζεται ο κ. Καμμένος. Κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει η συμφωνία σας με τον κ. Καμμένο. Ο ίδιος πάντως λέει ότι το κυνήγι των δημοσιογράφων γίνεται κατόπιν συνεννόησης μαζί σας. Απειλές και αυτόφωρες διαδικασίες και αγωγές εκατομμυρίων ευρώ.

Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην προσπάθεια φίμωσης του Ανδρέα Πετρουλάκη. Τον έγραψε ακροδεξιό – ότι ακριβώς τον λέει όλη η χώρα – και ο κ. Καμμένος θίχτηκε και ζήτησε 2 εκατομμύρια. Μετά το κατέβασε στις 100 χιλιάδες ευρώ. Και στο δικαστήριο - και εδώ θέλω να φτάσω - είπε ότι όλα αυτά τα σχόλια εναντίον του γίνονται γιατί οι ξένοι, ο Σούλτς κλπ, θέλουνε να του φάνε το υπουργείο. Θα ήταν αστείο, θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Και είναι θλιβερό που κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά δημοσίως να καταδικάσει τις συμπεριφορές του κ. Καμμένου.

Θα πρότεινα πάντως στον κ. Τσίπρα, εάν δεν έχει όντως ανάμειξη στην υπόθεση, για την ηρεμία όλων μας να δώσει όσες διαβεβαιώσεις χρειάζονται στον κ. Καμμένο ώστε να πάψει να βλέπει εφιάλτες. Έν ανάγκη να του υπογράψει ένα χαρτί ότι δεν πρόκειται να του πάρει το υπουργείο, ούτε επειδή είναι ακροδεξιός ψάλτης, ούτε επειδή κάνει διακοπές στις Άλπεις.

Κυρίες και κύριοι,
τη Δευτέρα η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ παραδίδει το πόρισμα της. Και - ω του θαύματος! - δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά για πολιτική ευθύνη κανενός.

Όλα αυτά που λέγατε για το τρίγωνο της διαπλοκής Media – Τράπεζες – Κόμματα ήταν όλα ψέματα; Είναι όλοι αθώοι; Κανείς υπεύθυνος; Που είναι οι αποκαλύψεις με τις οποίες απειλούσατε τους προκατόχους σας στην εξουσία για τα θαλασσοδάνεια και τις χαριστικές ρυθμίσεις; Προφανώς: Η εθνική συνεννόηση άρχισε από τα δάνεια των κομμάτων;

Κυρίες και Κύριοι,
και απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα που είναι χρεωμένα στις τράπεζες. Οι εξηγήσεις σας δεν κρίνονται επαρκείς. Το ερώτημα είναι τριπλό. Γιατί τα πήρατε όλα αυτά τα δάνεια; Που τα ξοδέψατε; Πότε θα τα επιστρέψετε; Είναι οι απαντήσεις που οφείλετε να δώσετε στον ελληνικό λαό.