Copy the snippet below and paste it in between the tags of the pages(s) you'd like to track, right after the global site tag.
21 Μαΐου, 2018

#EimaiKaiGoEdo

Παντελής Οικονόμου

Ανάρτηση του Παντελή Οικονόμου στο Facebook για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

«Είμαι Έλληνας του εξωτερικού? Είμαι απόδημος? Είμαι ομογενής? Ή μήπως διωγμένο νιάτο?

Σε κάθε περίπτωση η πατρίδα μου η Ελλάδα, ή ακριβέστερα όλες οι διαφορετικές αλλά εξίσου "άχρηστες επί του προκειμένου" κυβερνήσεις της, έκαναν και κάνουν ότι μπορούν τα τελευταία 50 δικά μου χρόνια για να μην ψηφίζω, ή μάλλον για να μην έμμεσα καταψηφίζω αυτούς που είναι ανίκανοι να ορίζουν τις τύχες μου, των παιδιών μου και, πολύ φοβάμαι, και των εγγονιών μου.

Δεν ξέρω αν μ έδιωξε η πατρίδα μου, όταν στα 18 μου μετά από 2χρονη προετοιμασία ξενητεύτηκα για να γίνω αυτό που από μικρότερος ονειρευόμουνα και που η ανώτατη εκπαίδευση της αδυνατούσε να μου προσφέρει. Θα ήθελα πολύ να μείνω.

Δεν ξέρω αν μ έδιωξε η πατρίδα μου, όταν αργότερα με έστειλε σε ένα τάγμα χαρακτηρισμένων στο Λιτόχωρο για να ‘’αποψιλώνω’’ τον Όλυμπο. Πίστευα πως αφού η Ελλάδα είχε δημοκρατικό Σύνταγμα δεν μπορούσε ένας συνταγματάρχης να το παίζει εθνοσωτήρας.

Δεν ξέρω αν μ έδιωξε η πατρίδα μου, όταν με την αφαίρεση του διαβατηρίου μου έχασα την δουλειά μου στο εξωτερικό σε μια μεγάλη εταιρεία που σχεδίαζε ένα σημαντικό στρατηγικό έργο στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν μ έδιωξε η πατρίδα μου, όταν μετά από πέντε χρόνια εργασίας μου σε ερευνητικό Κέντρο στην Αθήνα, δεν άντεξα την μετα-χουντική, παν-αντιστασιακή, νέο-κομματοπελατειακή συμπεριφορά πάντων και πασών (οι εξαιρέσεις δυστυχώς φώτιζαν μερικούς αλλά όχι τα όνειρα ενός επαρχιώτη νέου που ανδρώθηκε, σπούδασε κι εργάστηκε μακρυά της), και αμέσως μετά την δημοσίευση στην ΕΦΚ της μονιμοποίησης μου στο εν λόγω Κέντρο παραιτήθηκα και ξαναέφυγα για έναν Διεθνή Οργανισμό στον τομέα της επιστημονικής μου κατάρτησης.

Δεν ξέρω αν μ έδιωξε η πατρίδα μου, όταν μετά την συνταξιοδότηση μου στο εξωτερικό και αφού στο μεταξύ ακομπούσα όλες τις οικονομίες μου στην Ελλάδα, πήρα για λόγους συνείδησης και όχι συμφέροντος την υπηκοότητα της χώρας που επί μισό αιώνα με φιλοξενούσε, με μόρφωσε εμένα, την ελληνίδα γυναίκα μου και αργότερα τα παιδιά μας, και γενικά μας έδωσε απλόχερα τα αγαθά του πολιτισμού της. Σημαντικότατο επίσης για μένα, τον Έλληνα πολίτη, το ότι μου έδινε πάντα το δικαίωμα να συμμετέχω στις εκλογές των περιφερειακών και τοπικών της αρχόντων κι αργότερα, όταν έγινα υπήκοος της, να ψηφίζω και να ψηφίζομαι για την διακυβέρνησή της.

Δεν ξέρω αν μ έδιωξε η πατρίδα μου, όταν αντίστοιχα κάθε φορά που γίνονταν δημοτικές ή βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα οι "αχρηστοι επί του προκειμένου" εκάστοτε κυβερνήτες μας έκαναν το παν για να μην ψηφίσουμε οι Έλληνες του εξωτερικού. Εκτός κι αν εξασφαλίζαμε δωρεάν εισητήριο από το κόμμα μας – το κόμμα ΤΟΥΣ δηλαδή - αφού προηγουμένως είχανε κλείσει με χρήματα του κρατικού κορβανά φυσικά όλα τα αεροπλάνα για πάρτη τους.

Δεν ξέρω αν μ έδιωξε η πατρίδα μου, όταν τον περασμένο ΜάΪο ευρωπαίος τουρίστας στην Κρήτη μου έλεγε πόσο απλά κι εύκολα ψήφισε τον υποψήφιο ΠτΔ στην χώρα του από την Ελλάδα με μια επιστολή που του την είχαν ετοιμάσει πριν φύγη από την πατρίδα του για διακοπές. Το ίδιο άλλωστε κάναμε κι εμείς, η γυναίκα μου κι εγώ σαν ξένοι πολίτες, στέλνοντας τις επιστολικές μας ψήφους για την ίδια εκλογή από την Αθήνα.

Ξέρω όμως ένα πράγμα, σίγουρα. Σήμερα, μετά από 50 χρόνια ζωής και πείρας στα ξένα, αλλά με πολύ κοντινή παρακαλούθηση και βίωση αν θέλετε και των δικών μας καλών και κακών πεπραγμένων, ότι: Όχι. Δεν μ έδιωξε τελικά η πατρίδα μου. Δεν τα κατάφερε παρ’όλα όσα έκαναν οι κατώτεροι του συμφέροντος και της ιστορίας της χώρας μας, των ανθρώπων της και της ομογένειας της φθηνοκυβερνήτες της. Δεν μ έδιωξε η πατρίδα μου, γιατί ευτυχώς πατρίδα μου δεν είναι μόνον αυτοί.

Είμαι Έλληνας του εξωτερικού. Είμαι απόδημος. Είμαι ομογενής. Ίσως πρώην διωγμένο νιάτο. Αλλά σίγουρα, τώρα #EimaiKaiGoEdo. Κι αυτή την φορά πρέπει με κάθε τρόπο η πρόταση του Ποταμιού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου να περάσει. Τουλάχιστον «να ψηφίζουν τα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

* Ο Παντελής Οικονόμου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com