Copy the snippet below and paste it in between the tags of the pages(s) you'd like to track, right after the global site tag.
27 Ιανουαρίου, 2018

Έφευγα από το κόμμα μου μόνο όταν εκείνο άλλαζε ρότα

Σπύρος Δανέλλης

Συνέντευξη του Σπύρου Δανέλλη στα Νέα Σαββατοκύριακο και τη Μυρτώ Λιαλιούτη

Αν ο Ζάεφ καταφέρει να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα και οι ανυποχώρητοι είμαστε πάλι εμείς, είναι βέβαιο πως η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ θα γίνει με την παράκαμψή μας. Εθνικό μας συμφέρον, η σταθεροποίηση της FYROM. Μουσουλμανικό τόξο στα βόρεια μας, ο πραγματικός αλυτρωτισμός της «Μεγάλης Αλβανίας» και η αυξανόμενη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια επισπεύδουν λύση. Εδώ λαϊκισμός, πατριδοκαπηλία, εθνικισμός συνεχίζουν να χτίζουν πολιτικές καριέρες. Πολιτικοί και διαμορφωτές της κοινής γνώμης πρέπει να θέσουν το πραγματικό πρόβλημα με εντιμότητα: προτιμούμε σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία για τους γείτονές μας; Οι κουτοπονηριές και η εξαπάτηση της κοινωνίας μόνο δεινά και «Φράγκους» μπορούν να μας φέρουν.

H απόφαση Το Ποτάμι να περάσει από το "ναι" στο "παρών" στο άρθρο του νομοσχεδίου για τις απεργίες απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η μετακίνησή μας από το «ναι» που δημόσια είχαμε εκφράσει όταν πρωτοήρθε ως προαπαιτούμενο της β’ αξιολόγησης στο «παρών», οφείλεται στη διάθεση μας για σύγκλιση με την ΔΗΣΥ. Η οικοδόμηση του Κινήματος Αλλαγής απαιτεί υπέρβαση των διαφορετικών προσεγγίσεων και βαθμιαία ομογενοποίηση. Δυστυχώς η μετακίνηση δεν ήταν αμοιβαία, παρόλο που στο «συνδικαλιστικό» το ΠΑΣΟΚ έχει πολλούς σκελετούς από το παρελθόν στη ντουλάπα του. Η απόφαση μου για διαφοροποίηση δεν ήταν ανώδυνη. Μέλημα μου ήταν να σταθώ συνεπής με τις απόψεις μου σε ένα εμβληματικό μάλιστα θέμα. Οι αντιδράσεις που πυροδότησε, μια εντελώς αδύναμη τροποποίηση του αναχρονιστικού συνδικαλιστικού νόμου, έδειξαν πόσο σκληρότερες είναι οι μάχες των συμβόλων, από εκείνες της ουσίας. Παράλληλα όμως η αίσθηση υπευθυνότητας στη σχέση μου με το κόμμα μου, με έκανε να επιλέξω την αποχή από τη διαφορετική ψήφο.

Η εξόφθαλμη υποκρισία και ο κυνισμός που χαρακτηρίζουν τη στάση των κομμάτων, υπονομεύουν την αξιοπιστία τους, εντείνοντας την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτά. Η αντιμετάθεση ρόλων και θέσεων, αναλόγως με το αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, τα ταυτίζουν απαξιωτικά στη συνείδηση των πολιτών ως: «όλοι ίδιοι είναι». Σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή δεν ετεροκαθορίστηκα ποτέ. Έφευγα από το κόμμα μου όταν εκείνο άλλαζε ρότα. Γνώμονάς μου ήταν η συνείδησή μου. Στα θέματα αρχών όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη ή στα λεγόμενα Εθνικά θέματα δεν δέχομαι συμψηφισμούς ή μικροκομματικές ιδιοτέλειες, ούτε εξαρτώ τη θέση μου από τη θέση των άλλων.

Η ρητορική του διχασμού που στηρίχτηκε στη βάση του «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» και έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν μπορεί να δώσει τη θέση της στο διχασμό ΣΥΡΙΖΑ – αντιΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι προωθητικό να δίνεις μάχες με όρους παρελθόντος, ούτε κερδίζεις τους πολίτες λέγοντας διαρκώς «άλλα έλεγες τότε». Η τοξικότητα που χαρακτηρίζει την ακραία αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, εφ’ όλης της ύλης, δεν μας επιτρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Μόνο εμείς οι Έλληνες, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που μπήκαν στην περιπέτεια των προγραμμάτων στήριξης αρνούμαστε και τώρα, να συνεννοηθούμε ακόμη και για τα στοιχειώδη. Δεν αντιλαμβανόμουν ποτέ ως έγκλημα καθοσιώσεως ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, να συμφωνεί με την κυβέρνηση σε ό,τι θεωρώ σωστό. Αυτό ούτε φλερτ είναι, ούτε προδοσία.

Όπως κάθε συγκατοίκηση έχει και τις δύσκολες στιγμές της. Όμως για να περάσουμε στον «γάμο» και να γίνουμε δύναμη ικανή να σφραγίσουμε την πορεία της χώρας πρέπει να γοητεύσουμε κυρίως τους νέους και δυναμικούς πολίτες. Για να μας εμπιστευθούν πρέπει να αποδείξουμε πως στις αποσκευές μας δεν κουβαλάμε τα βαρίδια του παλαιοκομματισμού, του κρατισμού, του πελατειασμού, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει το λαϊκισμό που οδήγησε την χώρα στη χρεοκοπία.

Ο νέος φορέας πρέπει να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Το ιδρυτικό συνέδριο πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα ενός ισχυρού Κινήματος Αλλαγής, που θα αποτελέσει τον κορμό των δυνάμεων του προοδευτικού μεταρρυθμισμού, τον εγγυητή της ισορροπίας του πολιτικού μας συστήματος. Που θα ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για το ρόλο μας στη Νέα Ευρώπη, η οποία τώρα διαμορφώνεται. Που θα μεταφέρει την Ελλάδα από τον πολιτικό επαρχιωτισμό στο μεγάλο ευρωπαϊκό κάδρο. Που θα υποστηρίξει τις ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το παλιό πολιτικό σύστημα αρνήθηκαν να προωθήσουν.

Ένας ενεργός πολίτης παραμένει πάντα ενεργός. Αν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής δεν εξαρτάται βεβαίως μόνο από εμένα.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com