3 Αυγούστου, 2017

«Εύχομαι η ζωή των ΤΟ.Μ.Υ. να μην είναι σύντομη»

Αναφερόμενος σε σχετικό σχόλιο του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε ότι το Ποτάμι αποτελεί φυτώριο στελεχών, παρομοιάζοντάς το με Ajax της πολιτικής, επικρίνοντας ταυτόχρονα την αρπαγή βουλευτών από άλλα κόμματα στο μέσο της περιόδου.

Επεσήμανε την απουσία νοσοκομειακής μονάδας στην Ανατολική Αττική παρά το ότι η περιοχή έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκων και βασικές υποδομές όπως λιμάνια και το βασικό αεροδρόμιο, διευκρινίζοντας πως, η επισήμανση δεν έχει τοπικιστικό χαρακτήρα όπως άλλωστε και οι ερωτήσεις που υποβάλλει προς το Υπουργείο Υγείας και δυστυχώς, παραμένουν αναπάντητες σχεδόν στο σύνολό τους.
Κατέγραψε ένα ακόμα πάρτυ από βουλευτικές τροπολογίες με τις οποίες αποφεύγεται η κοστολόγηση.

Αναγνώρισε πως η Π.Φ.Υ. στην Ελλάδα νοσεί και χρειάζεται θεραπεία και όχι θεραπεία placebo. Επανέλαβε πως το Ποτάμι δεν έχει πειστεί για τη δυνατότητα βιώσιμης υλοποίησης του συστήματος. Έθεσε ως βασικό ζητούμενο τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό και τη συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ολοκληρώνοντας, διαπίστωσε πως ο αριθμός των περίπου 50 ομιλητών από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταδεικνύει πως το σχέδιο νόμου είναι ένα στοίχημα για την Κυβέρνηση και ευχήθηκε η ζωή των ΤΟ.Μ.Υ. να μην είναι σύντομη, κάτι στο οποίο δυστυχώς συνηγορούν τα δεδομένα.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

Χαίρομαι που αναγνωρίζει και ο Π/Θ ότι το Ποτάμι αποτελεί φυτώριο στελεχών .
(Τρεις εισηγητές προέρχονται από αυτό).
Κάτι σαν τον Άγιαξ της πολιτικής, (μια ομάδα φημισμένη για το φυτώριο της).
Αρκεί βέβαια να μην ποδοσφαιροποιείται τελείως η πολιτική ζωή,
Γιατί αλίμονο αν τα πολιτικά κόμματα δρουν ως ποδοσφαιρικές ομάδες και αρπάζουν παίκτες στο μέσο της σεζόν.
Χρειάζεται ένα minimum δεοντολογίας και λίγο αυτοσεβασμός στο πολιτικό μας σύστημα
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ… Τις μεταγραφές που έχει, τις έχει κάνει κανονικά στη μεταγραφική περίοδο.
Να πώ κάτι και στο θέμα των σημαιοφόρων των δημοτικών.
‘Ακουσα τον Π/Θ να λέει για σημαιοφόρους 7-8 χρονών…
Που το έχει δει αυτό;
Δεν ξέρω σε ποια ηλικία γίνονται σημαιοφόροι στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά στα δημόσια σχολεία γίνονται στα 12.
Πάμε στα του νομοσχεδίου.
Τα είπαμε χθες τα του νομοσχεδίου εκφράσαμε την κριτική μας και τις επιφυλάξεις μας αλλά και αναδείξαμε τα θετικά στοιχεία όπως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας.
Όμως και αυτό θα πρέπει να χρονοπρογραμματιστεί αλλιώς θα μείνει ευχολόγιο.
Κάτι στο οποίο δεν έχουμε αναφερθεί αλλά αξίζει τον κόπο να το δείτε στην πορεία είναι μήπως στα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας (άρθρο 9) προστεθεί και η δραστηριότητα «ΚΕΝΤΡΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ» που έχει νόημα καθότι οι εργαζόμενοι σε μικρές επιχειρήσεις Πέρα από το σχέδιο σας για την Π.Φ.Υ., το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος άλλων αποσπασματικών διατάξεων για γιατρούς, διοικητικές δομές και νοσοκομεία.
Και μια και μιλάμε για νοσοκομεία Κάρπαθο, Θήρα κλπ. να δούμε λίγο και την ανατολική αττική που αποτελεί συγκριτικά το πολυπληθέστερο κομμάτι της χώρας, με 500,000 κατοίκους, που δεν έχει νοσοκομείο ενώ έχει λιμάνια και το βασικό αεροδρόμιο, δηλαδή βασικές υποδομές. Έχει μείνει χρόνια το κουφάρι από το Ερασίνειο νοσοκομείο που θα γινόταν πρωτοποριακό κέντρο για νεοπλασίες και τώρα ρημάζει.
Να το δούμε και αυτό κάποια φορά;
Και το λέω χωρίς κανέναν τοπικιστικό οίστρο.
Άλλωστε όπως έχετε δει οι ερωτήσεις που κάνω στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν έχουν τοπικιστικό χαρακτήρα. ‘Εχουμε αναφερθεί σε Διδυμότειχο και Σαμοθράκη.
Και μια και αναφέρθηκα στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Με βάση τα χθεσινά στοιχεία μας αλλά και το site της Βουλής έχετε απαντήσει μόλις 1 ερώτηση (3/2017) από τις τελευταίες 17 τις οποίας σας έχω υποβάλλει σε ένα διάστημα 14 μηνών. (5/2016)
Και μάλιστα ερωτήσεις κεντρικού ενδιαφέροντος όπως:
ποιος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού είναι αποσπασμένος σε κόμματα, βουλευτές, υπουργεία και διοικητικές υπηρεσίες, δηλαδή βρίσκεται εκτός πρώτης γραμμής
Ειδικότερες ερωτήσεις για τα προβλήματα πολλών νοσοκομείων με τους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους κλπ
Ή, το αγαπημένο μου θέμα: τι γίνεται με το κάπνισμα, ειδικά σε κλειστούς αγωνιστικούς χώρους;
Και μου έκανε εντύπωση επειδή το έχουμε συζητήσει πολλάκις και ξέρω ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχετε ευαισθησία και σεις αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Κλείνει η παρένθεση.
Με τις βουλευτικές τροπολογίες κάνατε πάρτυ πάλι.
Ότι υπουργική δεν θέλατε να κοστολογηθεί την φέρατε ως βουλευτική και μάλιστα φέρατε και πράγματα που είχατε αποσύρει σε παλαιότερα νομοσχέδια όπως αυτό για τους γενικούς γιατρούς (1208/89)
Η Π.Φ.Υ νοσεί στη χώρα μας και χρειάζεται θεραπεία
Μην είναι όμως μια θεραπεία placebo, εικονική.
Πολύ φοβάμαι ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά δεν έχουμε πειστεί για τη δυνατότητα βιώσιμης υλοποίησης.
Και όταν λέμε δημόσια υγεία να τονίσουμε ότι αυτή προσφέρεται και από κρατικές δομές και από ιδιώτες.
Το θέμα είναι η ισορροπία ώστε να καλύπτεται όλο το κομμάτι του πληθυσμού, να υπάρχει ελευθερία επιλογής και να περιορίζεται η τεχνητή ζήτηση.
Αν γείρει πιο πολύ στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να δημιουργηθεί τεχνητή ζήτηση, αν γείρει όμως πιο πολύ στον κρατικό θα δημιουργήσει γραφειοκρατία.
Και στις δύο περιπτώσεις οι πόροι δεν χρησιμοποιούνται με βέλτιστο τρόπο.
Το βασικό ζητούμενο λοιπόν είναι να βελτιστοποιηθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Πρέπει να πιάνουν δηλαδή τα λεφτά τόπο και να μην ξοδεύονται άσκοπα.
Αυτό πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για δημόσια υγεία.
Δεν πρέπει λοιπόν η Π.Φ.Υ. να καταλήξει ένα πυροτέχνημα πρόσληψης κάποιων ανθρώπων οι οποίοι όμως μετά δεν θα μπορούν να υποστηριχτούν από το σύστημα
Στο παρόν νομοσχέδιο ξεδιπλώνετε το σχέδιό σας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και από τον αριθμό των περίπου 50 ομιλητών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνετε ότι είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση και ότι πράγματι πιστεύετε σε αυτό.
Μακάρι
Ειλικρινά, εύχομαι και ελπίζω -αν και η εμπειρία, το σχέδιο και τα νούμερα δυστυχώς δεν συνηγορούν- η ζωή των ΤΟ.Μ.Υ. να μην είναι σύντομη.

Σχετικά