21 Απρίλιος, 2015

Έχουμε συνηθίσει να τα ανεχόμαστε όλα

του Θανάση Σκόκου Υπάρχει μια αξίωση ότι διαπραγματευόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και οι πληρωμές. Έτσι στραγγαλίζεται και περιφρονείται όλο το υπόλοιπο τμήμα της οικονομίας.

Στην εκπομπή "Έξι-Δέκα" της ΝΕΡΙΤ εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης ο κ.Θανάσης Σκόκος. Ο κ.Σκόκος σχολίασε, μεταξύ άλλων, τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαπραγμάτευση καθώς και ζητήματα επίκαιρα όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η συμπλήρωση αποθεματικών θα δώσει χρόνο στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί σκληρότερα, απάντησε πως «απ' ότι είχαμε καταλάβει όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση δεν ήθελε χρήματα, αλλά χρόνο, εν τέλει όμως διαψεύστηκε ως προς αυτό». Όπως σημείωσε ο κ.Σκόκος, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια πολιτική μεθοδολογία που είχε καταγγείλει, ότι δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση κυβερνούσε μέσα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Στη συνέχεια, ο κ.Σκόκος εντόπισε και προσδιόρισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι «έχουμε συνηθίσει να τα ανεχόμαστε όλα» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια αξίωση ότι διαπραγματευόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και οι πληρωμές. Έτσι όμως στραγγαλίζεται και περιφρονείται όλο το υπόλοιπο τμήμα της οικονομίας».

Ο κ.Σκόκος δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι υπέρ της θετικής έκβασης της διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε, «δεν γνωρίζουμε ούτε πώς διεξάγεται η διαπραγμάτευση, ούτε τους τόπους διαπραγμάτευσης, ούτε είμαστε βέβαιοι πως αυτή η παράταση δεν θα μας οδηγήσει στον τοίχο και μια ολοένα χειρότερη συμφωνία».

Ο κ.Σκόκος μίλησε επίσης και για το σενάριο και την απειλή ενδεχόμενων εκλογών, και επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας πως «χρειάζονται περισσότερα μέτρα από το να διεκδικήσουμε τα κονδύλια και να ευαισθητοποιηθεί ο επίτροπος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να αλλάξει το Δουβλίνο 3, ώστε να γίνεται μαι ισομερής και δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και να λυθούν τα προβλήματα στις χώρες προέλευσης».

Δείτε τα αποσπάσματα της συνέντευξης εδώ:

[youtube id="ds0DtmwD_Og"]

[youtube id="DbOU8_zSLdk"]

[youtube id="2T0GhFXM2-w"]

* Ο Θανάσης Σκόκος είναι υπεύθυνος των τομέων πολιτικής και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης

21 Απριλίου 2015, ΝΕΡΙΤ