19 Μαΐου, 2016

ΕΑΣ στα όρια της επιβίωσης

Τομέας Άμυνας

Τα δομικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού αποτελούμενος από τους Γιώργο Τσιτσιλιάνο και Θ. Παρασκευόπουλο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΣ Α/ΓΕΝ κ. Κοσμά Χρηστίδη κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

 

20160518_124436

Συζητήθηκαν σε πνεύμα κατανόησης όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην έχει την δυνατότητα να καλύψει ακόμη και τα τρέχοντα πάγια έξοδά του (πληρωμή προσωπικού, ΔΕΗ, ΟΤΕ, δάνεια, κ.λπ.) που ανέρχονται περίπου στα 2 εκ. ευρώ και για την κάλυψη αυτών ήδη η εταιρία έχει ζητήσει κρατική ενίσχυση.

Το ΥΠΕΘΑ και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας έχει ζητήσει από την εταιρία σχέδιο επιβίωσης. Το συμπέρασμα ήταν κοινό. Απαιτείται το ταχύτερο το νοικοκύρεμά των ΕΑΣ. Συγκεκριμένα, είναι η αναγκαία η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του (520 είναι το σύνολο των απασχολούμενων, ως επί το πλείστον διοικητικό προσωπικό), ο εξορθολογισμός των μη παραγωγικών εργοστασίων ενώ συζητήθηκε η πρόταση της ενίσχυση των οικονομικών παροχών του υπόλοιπου κυρίως τεχνικού προσωπικού, ανάλογα με την παραγωγική του δραστηριότητα και όλα αυτά γιατί υπάρχουν τρέχουσες σοβαρές συμβάσεις που είναι σε εξέλιξη (η σοβαρότερη με την ΑΤΚ των ΗΠΑ) και άλλες που διαφαίνεται ότι θα έχουν θετική κατάληξη μέχρι το τέλος του έτους.